Ny app gir håp for fritidsreiser

Myndighetene har i dag lansert en ny app som skal gjøre smittesporingen i Norge mer effektiv. Dersom mange tar i bruk appen vil det kunne bli lettelser i flere av tiltakene som gjelder i dag.

Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterte i dag den nye sporingsappen, som skal gi varsler dersom du har vært nær noen som har vært smittet. Foto: Arvid Samland, SMK.

– Vi kan alle være med på å stoppe smittespredning og redde liv. Hvis mange laster ned appen Smittestopp, kan vi åpne samfunnet mer og få friheten vår tilbake, sa statsminister Erna Solberg i dagens pressekonferanse.

Smittespredningen i samfunnet er nå så liten at det er mulig å åpne gradvis og kontrollert igjen. For å beholde kontrollen mens dette skjer, er det viktig å spore og stoppe smitte enda raskere og teste enda flere. Den nye appen vil bidra til bedre sporing og testkapasiteten økes betraktelig, skriver regjeringen.

Tidligere har myndighetene sagt at oppfordringen om å unngå fritidsreiser kan bli lempet på dersom app-en blir effektiv i smittesporingsarbeidet.

Folkehelseinstituttets nye app skal bidra til bedre smittesporing. Antallet nedlastinger kan være avgjørende for hvor langt du kan reise på turer de neste månedene.

– I tillegg skal app-en gjøre det mulig å se hvordan tiltakene virker. Da kan vi se hva som skjer når vi gradvis åpner samfunnet igjen. Så kan vi se hvor smitten skjer. Da kan vi endre, lette eller innføre tiltak, sa statsminister Erna Solberg i dag.

– Vi må leve med smitteverntiltak en stund til, men det er grenser hvor lenge vi kan ha så inngripende tiltak som vi har nå. Smitteverntiltakene må oppfylle to krav. De må være best egnet og minst mulig inngripende, sa hun. Manglende innenlands bevegelsesfrihet regnes som et inngripende tiltak.

Appen kan lastes ned på mobiltelefon. Personer som har lastet ned Smittestopp, vil få SMS-varsel dersom de har vært i nærheten av personer med appen som har fått påvist koronasmitte. Dermed kan de gå raskt i karantene og begrense smittespredningen. Varselet inneholder ikke informasjon om hvem den smittede er. Appen vil heller ikke varsle om når det er smittede i et område. Den vil ikke bli brukt til noen form for kontroll av om folk overholder karantenereglene. Dataene skal kun brukes til smittesporing og smittebegrensing, skriver regjeringen.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Oppdaterte råd fra myndighetene finner du her.

Del dette med andre:

  2 comments for “Ny app gir håp for fritidsreiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *