Det var bare et tidsspørsmål før også Norge skulle få et tilbud a la France Passion i Frankrike, Winzer Atlas i Tyskland, BritStops i Storbritannia og Espana Discovery i Spania for å nevne noen. Nå har Norge fått sin variant i form av en app.
Oppdatert 2021: Denne tjenesten er nå deaktivert
Bobilist Per Einar Gunnarsen har de siste månedene vært engasjert med å utviklet en app og samle gårdsutsalg, fabrikkutsalg og bryggerier og lignende i app-en.
Nå er ”Norwegian Farm Stays” ferdig i en tidlig versjon og lansert i Google Play for Androide telefoner.
– Hvordan kom du på å lage en slik app?
– Ideen kom etter at vi i flere år har benyttet oss av og kjørt etter France Passion. Det har gitt oss muligheten til å stå gratis på vingårder over hele Frankrike. Hvorfor ikke gjøre det samme i Norge?
– Jeg har tenkt på det i noen år. Det ble kanskje feil at det ble realisert i år når bønder er mer opptatt av å tenke på tørken, sier Gunnarsen ettertenksomt.
– De har kanskje ikke hatt tid til å sette seg inn i hva dette er.
Det betyr at han har slitt med å samle gårder, fabrikkutsalg og bryggerier. Til nå har han samlet 16 gårdsutsalg, fire fabrikkutsalg og en oppføringen i kategorien bryggerier.
– Jeg håper å fylle på med mange flere i løpet av høsten. Mange vil i utgangspunktet ikke ha trafikk inn på gården, men jeg tror nok at jungeltelegrafen vil trekke med flere. Det er i hvert fall signalet jeg får fra de som er ivrige på dette, sier en optimistisk Gunnarsen.
De som skal være med og føres opp i app-en må stille plass til rådighet for en eller flere bobiler slik at de kan stå på gården eller utenfor utsalget i 24 timer. Oppholdet skal være gratis, men du kan heller ikke regne med å få noen som helst service utover at du får en plass å stå.
Konseptet baserer seg i Norge, som i andre land, på deltakelse fra de som har noe å selge. Likevel skal det ikke være noen kjøpeplikt for å kunne overnatte.
Startet i våres
Gunnarsen er selv datautdannet, men kunne ikke noe om app-utvikling. Han har derfor et firma som er ansvarlig for driften av app-en. App-en er utviklet med maler og etter billigste alternativ. Her løper det likevel på kostnader hver måned så han håper mange punger ut de 59 kronene app-en koster. Det er en engangskostnad så han er avhengig av nye kunder fortløpende. De som kjøper nå vil få framtidige oppdateringer gratis.
”Norwegian Farm Stays” finnes foreløpig kun i en utgave for Androide-telefoner. Å drifte en app for Iphone er dyrere så han avventer salget før han går videre.
– Om det kommer inn nok penger på salget av app-en, skal de gå tilbake til utviklingsarbeid, sier han. Det er engasjementet som bobilist som har vært drivkraften for dette arbeidet.
Når sommeren er over skal han ta en ny runde med aktuelle gårder og bedrifter som kan føres opp i app-en.
– Et sted må vi jo begynne, avslutter Gunnarsen og håper på en god velkomst blant sine med-bobilister.
Bobilverden.nos redaksjon var de første som lastet ned ”Norwegian Farm Stays” og har prøvekjørt den i egen telefon, men ikke ute i praksis.
Menyen er enkel og intuitiv. Du velger hvilken kategori overnattingssted du vil finne. Så vises kartet med plassering av stedene i kategorien. Din posisjon vises i kartet og du kan se de nærmeste med en gang eller endre kartutsnittet for å peile deg inn på andre landsdeler. Når du klikker på en markør på kartet får du opp informasjonssiden for vedkommende sted.
Gårdene er delt opp i fire landsdeler før du får opp kartet. Det kan nok være nødvendig også for de andre gruppene når antallet oppføringer blir større.
Under valget “Verktøy” ligger det blant annet en mulighet for å finne din egen gps-posisjon. Vi merker at dette er førsteutgaven, men ikke mer enn at vi finner fram til den informasjonen som er der. Det blir spennende å se hvordan dette vil utvikle seg.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Vin, kultur og språk – med gratis opphold i bobil
Les også: Gratis overnatting også i Storbritannia
Les også: Tyske vingårder har våknet
Les også: Med bobil på vin- og bondegårdsferie i Spania, Italia og Frankrike
Bobil i Norge