Norges største øy sør for Lofoten

Åttende størst i Norge, men største øy sør for Lofoten; Hitra. Skal du ta turen til Hitra og Frøya og de mange småøyene rundt dem bør du spille på lag med de forutsetningene de har, men her er mye å oppleve.

Det er bratt mange steder langs kysten og campingplasser kalles ofte fiskecamp. Foto: Knut Randem.

Det er hundrevis av øyer rundt Hitra og Frøya, men alle er ikke like tilgjengelige. I hvertfall ikke med bil. Veisystemet på de to øyene er også begrenset til en vei rundt kysten på hver av dem med noen avstikkere.

Hitra og Frøya er forbundet med den 5,3 km lange Frøyatunnelen. Fra fastlandet og ut til Hitra er det også en tunnelforbindelse. Den 5,6 km lange Hitratunnelen stuper like bratt ned som Frøyatunnelen og begge har en stigning på 10%. Her er det klokt å kjøre manuelt gir framfor å la automaten gå berserk.

Å dukke opp av jorda på den første øya bringer deg ut til en annen natur enn på fastlandet. Det er mange steder forholdsvis kort og bratt terreng ned til havoverflaten der hus og aktiviteter ofte finnes. Dermed er det ikke så mange plasser der det er greit å plassere en bobil langs sjøen. At det finnes en egen campingforskrift som i praksis gjør det umulig å fricampe på øyene er verdt å ta i betraktning.

Da gjenstår campingplassene – og de er det ikke mange av, men plutselig dukket det opp en helt ny mulighet for bobiler. Mer om det lenger ned i artikkelen.

Fiskeværet Titran. Foto: Jonas Ahrentorp, Wikimedia commons.

Fisk og tur
Mye dreier seg om fisk i dette øyriket. Lokal mat og om turer i naturen. Det er ingen tvil om at folk på øyene ofte lever av og for fisk. Campingplassene kalles gjerne fiskecamp og det er flere gårdsutsalg for lokalt produserte matvarer.

Stans ved turistinformasjonen i Fillan eller på Sandstad og få med deg informasjon om aktuelle aktiviteter. Spesielt sommerguiden har en god oversikt over aktiviteter.

Fiske er en selvfølgelig aktivitet og da gjerne havfiske om du er interesserte, men det er faktisk også mulig med ferskvannsfiske på Hitra. Du kan bli med på visningsturer til fiskeoppdrett, se krigsmennene på Hemnskjela, Stabben fort eller kikke i Prestegårdshagen. Du kan dra på havørnsafari eller kikke på hvalfangstmuseet. Du kan bade i sjøen, gå turer, dykke, padle, kjøre rib eller ri. På Ansnes kan du både gå på matkurs eller gå på ølsmaking og ølkurs. Men det er ikke det eneste bryggeriet.

Fiskeværet Sula på Frøya. Foto: Banangraut, Wikimedia commons.

Det er flere utsalg av gårdsmat, og for eksempel Dalpro ligger strategisk til langs veien. Har du med barn kan det være spennende å se hjorten bli matet. I butikken kan du kjøpe produkter av blant annet hjort. Flere røkerier og utsalg av ferske sjømatprodukter byr på en smak før du bestemmer deg for hva du vil kjøpe.

Det er flere spisesteder på øyene om du ikke vil lage maten selv. Det føles bortkastet å spise noe annet enn lokal mat, men valget er ditt. 30. juli og 1. august er det trøndersk matfestival på Hitra og Frøya. Da blir det ekstra mye å smake på, og du får helt sikkert lov til å handle med deg hjem.

Sjømat står naturlig på menyen når du er på Hitra og Frøya. Foto: Knut Randem.

Overnatting i bobil
Bobilverdens utsendte hadde peilet seg inn på Knarren brygge for et godt måltid hentet fra havet. Et absolutt pluss for stedet er at det i år har etablert en bobilplass slik at du ikke trenger å kjøre til og fra restauranten. Kanskje et oppstartproblem at alle de vanlige plassene var tatt av personbiler, men kanskje ikke så merkelig så lenge det ikke var skiltet. Likevel ble det plass til to bobiler denne kvelden, og det hadde vel blitt plass til et par til med litt velvilje.

Restauranten ligger i marinaen og har nydelig utsikt over Knarrlagsundet. Fokusert på havets delikatesser var det enkelt å velge sjømatfatet på menyen. Heldigvis oppdaget vi i tide at et fat var mer enn nok til to personer.

Det skal ikke så mye til om du bare skal overnatte utenfor restauranten. Foto: Knut Randem.

Å finne et sted å overnatte på Frøya var litt vanskeligere. Vår utsendte hadde napp på en plass, men valgte å ringe rundt for å sjekke aktuelle steder. Et sted hadde sluttet med bobilplass, men henviste til Titran. De skulle visst ha plass til bobiler. På telefon fikk vi beskjed om at de hadde så liten plass at de også hadde sluttet med plasser til bobiler. Så turen gikk tilbake til Hitra. Der ble det plass med super utsikt på Strømsvik camping. Vi hadde ikke før slått leir før en titt i lokalavisa avslørte at det nettopp var åpnet en bobilplass med 20-30 plasser på Frøya. Hvor? På Titran! Så da så. De er i følge lokalavisa bare så vidt i gang, men holder på å bygge seg opp og tar i mot bobiler. Plassen blir ført opp i Bobilplassen.no når detaljene er bekreftet.

Landskapet er skiftende. Det er også båttrafikken. Foto: Ellen Randem.

Hitra og Frøya ligger bare et par timers kjøretur fra Trondheim eller Kristiansund. Men om du vil prøve noe annet kan du også ta hurtigbåt fra de to byene. Du får uansett en annerledes opplevelse.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *