Norge på langs, del 2

Stille flyter Nidelven gjennom Trondheim. Foto: Knut Randem.

På vår vei sørover langs E6 har vi nå kommet til Trøndelagsfylkene med Lotto-kommunen Verdal, Levanger og Stjørdal før ankomst til Trondheim med både Nidarosdomen og Munkholmen. Dette er del 2 av en artikkel som startet i Kirkenes. Start gjerne med del 1.

Etter Trondheim går det snart oppover igjen. Nå er det opp til Dovrefjell og Hjerkinn. På veien har du passert Oppdal hvor du kan ta av ut mot kysten via Sunndalsøra til Kristiansund, Atlanterhavsveien, Molde, Ålesund og Åndalsnes. Dersom du velger denne omveien, kan du kjøre tilbake via Trollstigen og Geiranger. Men om du vil raskeste veien tilbake til E6 kjører du E136 fra Åndalsnes til Dombås.

Trollstigen utsiktsplattform, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter as. Landskapsarkitekt: Multiconsult. Foto: Per Kollstad/Statens vegvesen.

Tok du ikke denne omveien stanser du kanskje på Dovrefjell, tar med deg kikkerten og går på jakt etter moskus? Dersom du ser dem bør du imidlertid passe på å holde god avstand.

Ut av bobilen. Ta med kikkerten og speid etter moskus ved Dombås/Hjerkinn. Foto: Knut Randem.

Fra Hjerkinn har du forresten en annen mulig avstikker. Kjør ned til Folldal og se Folldal gruver og kjør Nasjonal turistveg Rondane. Da kan du velge å kjøre ned på E6 lenger sør eller kjøre ned på vestsiden mot Atna på rv3.

En real avstikker i fjellheimen. Tre “Nasjonale turistveger”…

Når du har kjørt E6 ned fra Dovre kommer du ned i Gudbrandsdalen. Ved Otta er det duket for nok en avstikker. Denne gangen til Lom, Strynefjell, Valdresflye eller en rundtur vi har beskrevet her.

For mange er strekningen ned til Lillehammer en ren transportetappe, men det er mye å oppleve og ikke minst er det flere muligheter for å stikke til fjells – for eksempel på Peer Gynt-veien opp fra Tretten og over til Gålå. Eller opp på Venabygdsfjellet.

Lillehammer har OL-anleggene fra 1994, Maihaugen og mye annet. Nå starter du også på Mjøsa. Midtveis på Norges største innsjø kan du velge å ta rv4 over Gjøvik hvor Norges eneste hjuldamper, Skibladner har tilhold mellom rundturene på Mjøsa. Videre går veien over Hadeland mot Oslo. På E6 passerer du Hamar har utsikt til Vikingskipet, skøytehallen bygget til OL i 1994. Domkirkeruinene i et gedigent glassbygg og strandområdet er nyere attraksjoner.

Domkirkeruinene i Hamar er bygget inn i glass. Foto: Knut Randem.

På veien sørover går E6 over Minnesund hvor veien er kort til Eidsvoll og Eidsvollsbygningen hvor grunnloven ble skrevet i 1814. Bygningen og parken ble restaurert til grunnlovsjubileet i 2014.

I Oslo kan du velge å kjøre E18 mot Sørlandet om du ikke skal videre sørover mot Moss, Sarpsborg, Halden og over Svinesund. Like sør for Oslo har du også muligheten til å ta en nordligere rute på E18 over Ørje med retning mot Stockholm om du vil ta den rundturen hjem igjen.

Enten du velger å kjøre fra nord til sør, som beskrevet her eller fra sør mot nord har E6 mange muligheter som utgangspunkt for fantastiske opplevelser. Dette har ikke vært noe forsøk på å lage en utfyllende veileder, men ta noen avstikkere i de lenkene vi har delt i teksten og la deg inspirere. Lag dine egne omveier eller rundturer – enten du kjører hele E6 eller bare deler av den. Ta deg god tid.

God tur!

Les også: Veien til Helvete og andre omveier
Les også: Bobilplasser og tømmestasjoner i Norge. Pluss litt til

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *