Norges hemmelige turistveier

Eksempel fra kartet. Europaveiene er vanlige, sideveiene med vakkert utsyn gjort tydelige.

Eksempel fra kartet. Europaveiene er vanlige, sideveiene med vakkert utsyn gjort tydelige.

Et nytt kart viser deg veien til de «hemmelige» turistveiene. Veiene du ikke så lett velger. De aller fleste fleste veiene på kartet kan kjøres med bobil, sier initiativtakeren.

Norge har 18 veier som har status som nasjonale turistveier. Men vi har mange andre veier som også bør oppleves, mener Kongelig Norsk Automobilklub, KNA.

– Landet vårt er 2400 kilometer langt, og det er synd hvis folk tror at det bare er 18 veier som er spesielt vakre å kjøre, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.

Derfor har KNA nå laget et kart der alle ”deres” vakre veistrekninger er merket av.
– Det er veier som går gjennom flott natur og hyggelige småsteder og landskap. Veiene er som skapt for en opplevelsestur i bil. Siden de er lite kjent, er det også færre turister på dem, sier Skiaker.

For å illustrere kvaliteten på veiene forteller han at Peer Gynt veien og Jotunheimveien er eksempler på nedre kvalitetsnivå for veiene i kartet. Disse er grusveier hvor du av og til kan risikere å måtte rygge litt.
– En uerfaren bilist, som ikke behersker å rygge å rygge en bobil, bør unngå inntil 5 prosent av veiene i kartet, sier Skiaker til Bobilverden. Han har selv kjørt de fleste veistrekningene på kartet. Da kjørte han en Unimog med en bredde på 255 cm og en høyde inkludert taklast på nærmere 350 cm. Selv om hans bil har andre egenskaper enn den gjengse bobil illustrer det delvis framkommeligheten.

Børre Skiaker i KNA med det nye veikartet. Foto: Newswire.

Børre Skiaker i KNA med det nye veikartet. Foto: Newswire.

Først til mølla
Hovedfartsårer som E6, E18 og E39 er tonet ned i kartet, mens turistveiene er gjort store og tydelige. Poenget er ikke å komme fort fram, men å oppleve underveis.

– Inspirasjonen kommer fra islandske kart jeg har sett, der hele den omkransende hovedveien på øya nesten er usynlig. De mange innlandsveiene fremheves, sier Skiaker.

Det nye kartet er trykket i 13.000 eksemplarer og distribueres til alle landets KNA-medlemmer. I tillegg er kartet å få tak i på landets Esso-stasjoner. Der deles det ut etter førstemann-til-mølla-prinsippet.

De 18 nasjonale turistveiene er også med
– Mulighetene for å kombinere veier blir nå mye bedre. Du trenger ikke velge hele ruta på forhånd, men ta det litt som det kommer hvis det er områder som faller spesielt godt i smak underveis. Et viktig poeng med bilferie er å kunne dvele litt ekstra ved det man liker, sier KNA-sjef Skiaker.

Mye å se
Veiene KNA vil ha fram i kartet er rammet inn med blått. Kartet fremhever typisk nok flere av de sommeråpne veiene på fjellet, som Jotunheimveien og andre hyggelige, lokale veier i sør og nord. E6 er merket vanlig gul. Klassiske turistveier, som fylkesvei 55 over Sognefjellet, er merket med blått i KNAs kart også. Men til forskjell fra de nasjonale turistveiene, fortsetter merkingen fra Turtagrø rett sør til Øvre Årdal og over Tyin og Filefjell, og videre til Lærdalsøyri og Hemsedal i hver sin retning.

De nasjonale turistveiene legger mye vekt på kystveier og nasjonalparker. KNA-kartet slår et slag for innlandet også, blant annet er de litt over hundre kilometerne fra Røros til Drevsjø merket av, rett ved Femunden. Det samme er strekninger som Atna-Ringebu, Fagernes-Follebu, Fagernes-Hemsedal med flere.

Fra Larvik til Kristiansand er hele kysten ringet rundt, som et hint om å komme seg av E18.
– I det området ligger perlene så tett at det ikke har noen hensikt å merke av alle sammen, hele veinettet ville blitt blått, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.
I hans øyne er det uproblematisk for en erfaren sjåfør å kjøre disse veiene med bobil.

Del dette med andre:

  9 comments for “Norges hemmelige turistveier

 1. Hei. Jeg vil gjerne få kjøpt kartet med Norges hemmelige turistveier. Er det mulig å få tilsendt? Mvh Hege

  • Hej,

   skulle gärna vilja köpa en karta innan de tar slut!

   Vänlig hälsning Lennart Carlsson

   Hallbjörtorp 460
   44272 Kärna
   Sverige

   • Vennligst se vårt svar under. Magasinet Bobilverden har ikke noe med formidlingen av kartet å gjøre.

 2. Ja jeg vil gjærne kjøpe kartet med Norges hemmelige turistveier.
  Vil gjærne få det tilsendt hvis mulig.
  MvhVigdis

 3. Dersom vi i bladet begynner å selge noe så skal dere få god informasjon om hvordan dere kjøper. MEN vi selger ikke noe. Dette kartet må dere få som medlem i KNA eller på en Esso-stasjon. God tur!

 4. Hvilke esso stasjoner har kartet? Har vært innom flere stasjoner men de ansatte vet ikke hva jeg snakker om??

  • Vet ikke. Vi måtte selv på flere stasjoner for å få tak i det. Dette er det nok bare Esso og KNA som kan svare på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *