Norges flotteste vei? Snart åpner den etter vinteren

Den fire mil lange ferdselsåren, som forbinder Setesdal med Rogaland, er hvert år et fantastisk skue når veien åpner seg mellom høye brøytekanter og reisen går over høyfjellspass og forbi vakre innsjøer.

Suleskarveien har spektakulære brøytekante når den åpner om våren. Foto: Visit Setesdal.

21. mai åpner Norges kanskje flotteste veistrekning for sesongen. Den historiske fertselssveien er åpen fra mai til november og er et godt utgangspunkt for å utforske Setesdals vakre natur.

Her kan du se film fra brøytingen av veien:

Rett etter åpningen er veien et unikt skue med sine majestetiske høye brøytekanter. Utover sommeren når snøen smelter byr strekningen på mange muligheter for friluftsliv som fotturer, sykling, camping og fiske.

Veien er smal, men oversiktlig. Foto: Visit Setesdal.

– Brokke-Suleskarveien kan sammenlignes med både julaften og påskeaften på en gang for oss som jobber med reiseliv i Setesdal. Det åpner forbindelsen mellom øst og vest og reiseveien blir dramatisk kortere for mange. I Setesdal betyr åpningen starten på sommeren og fører med seg et yrende liv, sier daglig leder i Visit Setesdal, Roy Bakke i en pressemelding.

Lanskapet er variert. Foto: Visit Setesdal.

Brokke-Suleskarveien er en del av et stort nettverk av eldgamle ferdselsveier, og er en del av Setesdals rike historie. Så lenge det har bodd folk i Setesdal og innlandsbygdene i Agder har det vært ferdsel over til bygdene og fjordene i vest. Du finner totalt rundt 10 slike fjelloverganger i Setesdal.

Setesdalsmuseet på Rysstad. Foto: Visit Setesdal.

Området byr på et uttal aktiviteter. Også for de mindre høyderedde. Foto: Visit Setesdal.

Fremdeles den dag i dag kan du se dype tråkk i morenegrusen og finne mosegrodde varder som viser rett vei. Noen av stiene bærer preg av tidens tann, mens andre ligger akkurat som de har gjort i hundrevis av år. Ønsker du å lære mer om Setesdal, kan du besøke Setesdalsmuseet på Rysstad.

I dag fungerer veien både som en snarvei mellom øst og vest, men også som en spektakulær naturopplevelse. Selv om veien er smal på noen partier, er den oversiktlig og har mange møteplasser, slik at den er godt egnet å kjøre også med bobil.

Opplevelsene langs Brokke-Suleskarveien og i Setesdal generelt er mange. På Visit Setesdal kan du planlegge turen din til Setesdal og områdene rundt.

Tekst: Redaksjonen

Les også: Dalen det er fort gjort å glemme, men det bør du ikke gjøre

Del dette med andre:

  2 comments for “Norges flotteste vei? Snart åpner den etter vinteren

  1. Veien er flott, men man kan jo ikke engang stoppe noe sted for en rast eller se på utsikten.
    Kjetting og hengelåser over alt.
    Har kjørt der mange ganger de siste 25-30åra, både med personbil og bobil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *