Norge på langs, del 1

Hamningbergveien i Vardø vest for Persfjorden går gjennom et fantastisk forrevent landskap, av mange beskrevet som et månelandskap. Hamningbergveien utgjør ytterpartiet av Nasjonal turistveg Varanger. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Det er bare en vei i Norge som kan kalles Norges Hovedvei med stor H. Det er ikke nødvendigvis fordi den er en attraksjon i seg selv. Men heller for alle mulighetene den gir til de gode avstikkerne og omveiene.

Alle, som beveger seg fra nord til sør eller omvendt, har et forhold til E6 på ferden. Men det er ikke der du nødvendigvis finner de fineste opplevelsene. De finner vi på avstikkerne og omveiene.

E6 går fra bryggekanten i Kirkenes til Svinesund og videre sørover langs den svenske vestkysten. Vi nøyer oss med Norge i denne runden og kan si med en gang at dette blir en grov oversikt.

Når du starter i Kirkenes skal du ikke kjøre lenger enn til Varangerbotn før du skal ta den første avstikkeren. Nasjonal turistveg Varanger er en 160 km lang avstikker ut til Hamningberg på E75. Et spektakulært landskap og du passerer Vardø og Vadsø på veien.

På veien videre er veien over Ifjordfjellet en alternativ rute.

Sametinget sett fra en karakteristisk side. Foto: Knut Randem.

I Karasjok bør du få med deg Sametinget. Det er også her du tar av mot Kautokeino. I Kautokeino kan du kjøre nordover mot Alta på rv93, men da går du glipp av en del av E6. Det er i Kautokeino du også kan velge å kjøre sørover gjennom Finland. Da kan det bli en skikkelig rundtur enten du kjører den ene eller andre veien.

Fylkesveg 889. Forrevent landskap ved Vekselvik, Revsbotn. Nasjonal turistveg Havøysund. Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen.

For de som følger E6 fra Karasjok går så turen til Lakselv og videre til Olderfjord hvor E6 svinger sørover igjen. Men dette er også stedet hvor du tar av om du vil til Nordkapp. Dersom du ikke liker tanken på Nordkapp og alle turistene der, har du et godt alternativ. Fv 889 fra Smørfjord til Havøysund har status som Nasjonal turistveg og er et meget godt alternativ.

Tilbake på E6 går veien videre til Alta og oppe på Kvænangsfjellet skal du stanse og trekke inn inntrykket av enda mer natur og nydelig utsikt.

Utsikt fra Kvænangsfjellet. Foto: Knut Randem.

I Skibotn har du muligheten til å velge E8 over til Finland og der følge denne på finsk side av grensa mot Sverige helt ned til Bottenvika.

Like over brua ligger Ishavskatedralen og opp på fjellet til høyre går Fjellheisen. Tromsø camping ligger i venstre bildekant. Foto: Knut Randem.

I Nordkjosbotn går E8 ut til Tromsø hvor du kan oppleve midnattsola på fjellet bak Ishavskatedralen. Fjellheisen tar deg opp og ned. Bryggerikjelleren og Rorbua er et must for mange turister. Det er også Polaria hvor du kan studere livet under havet.

Tilbake på E6 kjører vi sørover over Bardufoss mot Narvik. Men før du kommer til Narvik kan du kjøre vestover på E10 til Harstad, Vesterålen eller ut i Lofoten hvor det også er en Nasjonal turistveg.

Midnattssol over sandstranda på Ramberg i Lofoten. Foto: Knut Randem.

Det er nå du oppdager at du er i ferd med å glipp av Senja og Andøya. De er verd en omvei. Du kunne tatt av til Senja i Bardufoss og tatt ferge til Andøya før du fortsetter videre til Vesterålen og Lofoten.

Mens du venter på ferga i Skutvik kan du nyte utsikten. Foto: Knut Randem.

Etter Narvik finnes det også flere alternativer for å ta seg ut til Lofoten og Vesterålen. Det går ferger fra Bognes til Lødingen, fra Skutvik til Svolvær og den lengste av dem alle fra Bodø til Moskeneshavn ytterst i Lofoten.

Fra Narvik går E6 over Ballangen, Innhavet og Fauske. Det er i Fauske du tar av for å besøke Bodø eller Saltstraumen. Eller for å fortsette på Kystriksveien, rv17 sørover. Nasjonal turistveg Helgeland går hele veien langs kysten og er alternativet for de som vil se noe av det vakreste Norge kan by på. Men du må være forberedt på mange ferger og et rolig tempo. Underveis er det flere muligheter til å kjøre tilbake til E6 om du skulle komme i beit for tid.

På Saltfjellet krysser du polarsirkelen. Foto: Knut Randem.

E6 fra Fauske går videre sørover forbi Rognan og straks er du oppe på Saltfjellet. På fjellet er det 10-12 store parkeringsplasser som er godt egnet for litt fricamping om du klarer deg med dine egne fasiliteter. En slik plass finner du også ved polarsirkelsenteret.

Etter høyfjellet kommer du straks ned til Mo i Rana og over Korgen til Mosjøen. Begge steder kan du kjøre ut til Kystriksveien til Sandnessjøen og Tjøtta. Før du kommer til Nord-Trøndelag går veien ut til Brønnøysund og Torghatten. Da kan du lære om lokale nessekonger og om hvorfor det (etter sagnet) er hull i Torghatten.

I Mo i Rana kunne du forresten også tatt E 12 inn i Sverige om du ville lagd deg en rundtur nordover eller sørover.

I Grong kan du ta en avstikker til Namsos eller kjøre nordover på Kystriksveien. Kystriksveien, rv17 møter for øvrig E6 før du kommer ned til Steinkjer.

Les om veien videre sørover i del 2.

Les også: Planlegg Troms og Finnmark med bobil
Les også: Flott natur og flotte opplevelser
Les også: En fotograf i bobil i vakkert landskap
Les også: Bobilplasser (bobilparkering) og tømmestasjoner

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *