Norge åpner – hva skjer på grensene?

I går slapp regjeringen nyheten om at Norge åpner etter koronapandemien fra i dag kl 16. Om noen dager oppheves også det globale reiserådet. Hva venter oss på grensene?

Med stikkprøvekontroll vil køene på grenseovergangene bli dramatisk kortere. Foto: Knut Randem.

Det korte svaret er; kortere køer og flere åpne grenseoverganger. Det lengre svaret avhenger av om du har grønt koronasertifikat eller er uvaksinert.

I «En normal hverdag med økt beredskap», vil regjeringen fjerne innreisetiltakene gjennom tre faser. Den første fasen starter lørdag 25. september kl. 16.

Disse tre fasene vil først og fremst berøre utenlandske borgere slik at det blir en gradvis nedtrapping av tiltakene.

Fra grønne og oransje land i EU/EØS, Sveits og Storbritannia vil det være fri innreise både for utenlandske og norske borgere.

For både nordmenn og innbyggere i EU/EØS har det lenge vært mulig å reise til Norge med et gyldig koronasertifikat. Det er først og fremst de uvaksinerte som har blitt pålagt registrering, testing og karantene. Dette vil fortsatt gjelde de som kommer fra røde land.

Når grensekontrollen nå trappes ned vil det dramatisk redusere kontrollbehovet og køene på grensene.

Innreise vil foreløpig være tillatt over de 35 godkjente grenseovergangene. Stengte grenseoverganger vil åpnes igjen når grensekommunen har et testtilbud klart, og det er er laget god informasjon til de reisende, skriver regjeringen. Det kan derfor ta noen dager før alle grenseoverganger åpner igjen.

Politiet vil prioritere grensekontroll av reisende fra områder med høyt smittetrykk. Kontrollen av reisende fra områder med lavt smittetrykk nedprioriteres, men det vil bli gjennomført stikkprøvekontroller. Hvordan politiet vil gjennomføre en slik kontroll, opplyses ikke, men bilskiltet vil nok være en sterk indikator på hvem som skal stanses for kontroll.

Utenriksdepartementets nye app «Reiseklar» kan være et godt hjelpemiddel – med eller uten korona.

Ny app for varsling av kriser
1. oktober oppheves det globale reiserådet, men Utenriksdepartementet minner om at de før pandemien hadde reiseråd for om lag 50 land og regioner. Reiseråd gjelder også ved andre situasjoner og kriser enn en pandemi. Det vil derfor fortsatt finnes mange reiseråd.

Samtidig som Norge åpner opp har Utenriksdepartementet lansert en foreløpig beta-utgave av app-en «Reiseklar». I den skal du kunne registrere opphold eller reiser i andre land slik det også er og har vært mulig på reiseregistrering.no.

Du vil med lokasjonsdata aktivert få varsel fra Utenriksdepartementet dersom det oppstår et akutt behov for å varsle deg. Dette kan være i forbindelse med naturkatastrofer, sikkerhetssituasjonen eller sykdomsutbrudd i det landet du oppholder deg i.

– Appen «Reiseklar» gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Vi er fortsatt ikke i en normalsituasjon, men vi er på vei dit. Flere har begynt å reise mer. I en del land vil det fortsatt være vanskelig å være på reise og regler og restriksjoner kan endre seg raskt. Det er mange detaljer og mye informasjon for reisende å sette seg inn i, og vårt mål er at norske borgere på reise skal kunne ta så opplyste valg om egen sikkerhet som mulig, sier Søreide.

I «Reiseklar» kan norske borgere på reise lett registrere seg for å motta informasjon fra norske myndigheter i en krisesituasjon.
– I forbindelse med krisehåndtering de siste to årene har vi sett hvor avgjørende det er at norske borgere har registrerte sin reise, og hvor viktig det har vært for Utenriksdepartementet å nå ut med direkte informasjon til de norske borgerne som befant seg i de aktuelle landene, sier utenriksministeren.

I app-en kan du også selv slå opp varsler for landet du reiser til eller i. Den kan derfor benyttes også uten lokasjonsdata aktive, men da får du ikke et aktivt varsel om akutte situasjoner. Den lastes ned i App Store eller Google Play.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Norge åpner – hva skjer på grensene?

  1. Kom til Norge via Kristiansand, der var kontrollen forenklet. Viste koronapasset i billet luka i Hirtshals hos
    F’jordline, fikk en orange merkelapp, ingen etterkontroll i Kristiansand denne gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *