Sommeren 2023 startet godt for campingplassene i Norge, men endte med samlet nedgang etter «Hans». I nord har det vært en strålende sommer for campingplassene.
Takket være rekord i utenlandske overnattinger ga mai en god opptakt til årets sommersesong med en samlet økning i antallet overnattinger på campingplassene. Juni ble omtrent som i fjor, men resten av sommeren ble svært ujevn.
Juli-besøket på campingplassene fortsatte ned etter en topp i 2021 med over 3 millioner overnattinger. Årets juli-besøk var noe lavere enn i 2019. Det er nordmenn som svikter campingplassene etter pandemien mens utenlandske besøk viser god vekst.
August ble stygg om vi ser landet under ett med en nedgang på 10 prosent. Norske besøk gikk ned med hele 15 prosent, men også i august var det økt besøk av utenlandske besøkende på campingplassene. Det var store forskjeller mellom landsdelene. «Hans» herjet i sør mens det var fint vær i nord. Det ga store utslag i besøkstallene.
I Oslo, Viken og Innlandet ble antallet overnattinger i august redusert med over en tredjedel sammenlignet med 2022. I Sør-Norge var det bare Vestland som hadde en liten økning i overnattinger. Men fra Trøndelag og nordover ble det gode besøkstall. Størst økning var det i Nordland med 24 prosent opp.
Gjennom hele sesongen har det vært nedgang i norske gjester på campingplassene, mens interessen fra utlandet har økt.
Tallenes tale
Totalt var det nesten 1,5 millioner overnattinger på campingplassene i juni. Det var en nedgang på 0,5 prosent fra i fjor. Det var 890 000 norske overnattinger, en nedgang på 4,9 prosent. Utanlandske overnattinger økte med 7,2 prosent, til 569 000 som er det høyeste tallet for utanlandske campingovernattinger som er målt for denne måneden.
I juli hadde campingplassene 2,6 millioner overnattinger. Av disse var 1,7 millionar norske, en nedgang på 172 000 fra i fjor.
– Juli har vært kald og våt i år, særlig i Sør-Norge. Campingplasser på Østlandet, Rogaland og Vestland registrerte færre norske gjester, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB – Statistisk sentralbyrå.
I Nord-Norge gikk tallene opp for både norske og utenlandske overnattinger. I Nordland økte norske overnattingar med 52 prosent. Utenlandske overnattinger gikk mest opp i Troms og Finnmark med 16 prosent.
Det var 1,5 millioner overnattinger på campingplassene i august i år, en nedgang på 10 prosent fra august i fjor. Norske campingovernattinger falt 15 prosent i denne perioden.
– Ekstremværet «Hans» førte til ødeleggelser på mange campingplasser i Sør-Norge i august. I Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark meldte mange campingplasser om nedgang i antallet overnattinger på grunn av flom, vannskader og stengte veier, sier Aasestad.
– Men i de nordligste fylkene var det mye sol og stabilt vær. Det gode været kan ha bidratt til økningen for både norske og utanlandske campingovernattinger, legger Aasestad til.
I Nordland økte campingovernattingene med 24 prosent. Norske campingovernattinger i Nordland gikk opp 40 prosent mens de utenlandske økte med 13 prosent sammenliknet med i fjor.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Det er ikke rart da de fleste norske camping plasser har dobbelt prisen pr døgn. Helt greit å øke prisen men fra ca pris på kr. 500 i snitt med strøm i 2022 er det nå en snitt pris på 900 kr pr døgn med strøm .i juli , august .Da ødelegger de ønske om å legge seg på en campingplass .
Hvor kostet det 900 Kr pr natt ?
Har kjørt ganske mye i Norge og Sverige i sommer. Fra Lofoten til Kristiansand via Sverige
Dyrest var Topcamp Mosjøen Kr 545,- Vår erfaring er også at Topcamp-plasser er desidert dyrest. Unngår disse.
Ellers lå prisen jevnt på fra 350,- til 450,- Luleå camping Kr 420,- Prisen på bobilparkering i byene lå på mellom 250.- til 350,-
Rimeligste var Ålesund Kr 190,- ( før ferien)
Alltid med strøm. Vår erfaring.
Det er vår erfaring også. Stort sett rundt 500,- Da som regel med strøm.
Helt enig med Petter !
Flere campingplasser priser seg ut .
Særlig kjeden Top Camp har nesten hotell-priser .I Oslo har Top Camp enerett .Mange i bobilverden prater seg imellom og ‘ hopper’ over overpriste campingplasser .
Pris og vær har mye å si. Å når man på gjennomreise må betale samme pris selv når man kommer sent å drar tidlig, da velger man selvfølgelig å stå et annet sted. I Sverige har de pitstop plasser, gratis eller en liten penge for de som er på gjennomreise. Samtidig må man tenke på at ikke alle trives med å campe tett med andre. Enten tåler man ikke lyder, eller så tåler ikke naboen lyder. Være stilt, ikke snakke, ikke spille musikk å alskens regler. Hva er bedre da enn å finne seg et eget sted sammen med gode venner. Det er mange variabler her.
Enig, Hege. Syns ikke at det er trivelig på en “overfylt” camp.plass, med “all verdens faciliteter”. En liten plass med strøm, vann og muligheter for tømming av toalett og gråvann, holder lenge.
Mange har priset seg ut.
Derfor bruker vi pensjonister de rimelige plassene.
Det har blitt ganske høye priser på enkelte campingplasser dette året, mange av oss som ferdes på veien med bobil bruker også jungeltelegrafen oss i mellom
Blitt for dyrt
Hotellpriser på mange steder.
Når griskheten fra drivere på enkelte campingplasser blir som på Hotel uten hotellstandard, ønsker ikke folk å betale opptil 900,- for ei natt. Om prisen hadde inkludert aktiviteter som kunne forsvare denne enorme prisveksten, hadde vi muligens brukt de innemellom.
Nei, takke meg til stellplasser og enkle kår for oss som har egne fasiliteter til å stå utenom pengeslukene.
Ikkje rart folk kutter ut Campingplasser med de priseme det oppereres med no til dags.Kan jo likegogt ta inn på hotell.Nei takke meg til stellplass der ein får stå lovlig og gjerne få strøm.Me har allt me treng i bobilen av fasilitetene som er i servishusene og me bruker ikkje desse.Heller ikkje hoppemadrasser og lekeapparater.
Jeg camper ca 100 døgn hver sommer. Med en pris på kr. 500,- per natt blir det tilsammen kr. 50.000,-. Jeg foretrekker derfor for det meste å fri campe.
mvh Steinarontour
Når campingplasser har innført en prispolitikk som sier ” Vi tar det markedet er villig til å betale”, da må de fint finne seg i sviktende besøk!
Enig med de fleste her. Mange campingplasser har ågerpriser. Jeg fricamper stort sett og er bare en sjelden gang inne på en campingplass for å kunne vaske klær etc. De fleste campingplasser tar jo ekstra betalt for dusj og vaskemaskin slik at dette kommer på toppen av campingavgiften.