Nesten hver fjerde bobil avregistreres om vinteren

Antallet bobiler som benyttes om vinteren er stabilt. 60 prosent bruker ikke bobilen om vinteren, men bare litt over en tredjedel av disse har avregistrert bobilen.

60 prosent av bobilene brukes ikke om vinteren. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

En spørreundersøkelse blant Bobilverden.nos lesere på Facebook viser at det er lite endring i tallene for bruk av bobil om vinteren sammenlignet med tidligere undersøkelser. 1317 lesere svarte på spørsmålene.

6 av 10 parkerer bobilen for vinteren. Hovedhensikten med undersøkelsen var å få svar på hvor mange som benytter muligheten til å avregistrere bobilen om vinteren for å kutte kostnader.

Svarene viser at litt over en tredjedel (36 prosent) av de som parkerer bobilen om vinteren også avregistrere den. Disse utgjør 22 prosent av de som svarte på undersøkelsen. Det betyr at nesten hver fjerde bobil har blitt avregistrert denne vinteren.

Nesten en tredjedel av bobilene (32 prosent) brukes på vinterføre. Ytterligere 5 prosent forteller at de bruker bobilen om vinteren når veiene er tørre. Norge er et langstrakt land og spesielt i sør-vest er det ofte svært lite snø langs kysten om vinteren.

3 prosent av respondentene oppga at de har tilhold i «Syden» denne vinteren. En fjerdedel av disse har avregistrert bobilen. Spørsmålet om avregistrering i «Syden» ble lagt til en time etter at undersøkelsen ble publisert. Dette kan ha påvirket svarene, men tallene her er små og påvirker ikke det totale bildet. Det var mulig å stemme i tre dager.

Lite endring fra 2017
En undersøkelse utført av Kantar i 2017 viser omtrent det samme antallet vinterbrukere av bobil. Den viste at 36 prosent benyttet bobilen om vinteren. I denne undersøkelsen ble svarene også fordelt på fylker. For noen vil det kanskje være en overraskelse at de fleste som brukte bobilen om vinteren har tilhold i Finnmark. Også Troms og Nordland fikk høy score. Du kan lese om undersøkelsen fra 2017 her.

Omtrent 9 prosent av bobilene benyttes som fastligger om vinteren. Foto: Knut Randem.

Fastligger er også et alternativ
I vår undersøkelsen var ikke bruk av bobil som fastligger med som et alternativ. Vi antar at noen av disse kan ha svart at bobilen brukes hele vinteren. Det ble derfor laget en ny spørreundersøkelse der vi kun spurte om bobilen ble brukt som fastligger. Det vil si at den står parkert på et sted hele vinteren og brukes som «hytte».

Omtrent 9 prosent av bobilen brukes som fastligger viser svarene i tilleggsundersøkelsen. Her ble det avgitt 520 stemmer.

De fleste bobilene som brukes som fastliggere befinner seg i Norge (5 prosent) deretter følger Sverige (3 prosent), Finnland (0,5 prosent) og i «Annet land» (1 prosent).

En undersøkelse gjort ved frivillig stemmegivning på Facebook er ikke nødvendigvis presis. Enkelte ga uttrykk for at de ikke fant svaralternativer som passet for seg – kanskje var det fordi de ikke kunne avgi flere svar? Det viser at bruken av bobil er svært allsidig. Tallene er for det meste rundet opp eller ned til hele prosenter.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  7 comments for “Nesten hver fjerde bobil avregistreres om vinteren

  1. Vi kontaktet vårt forsikringsselskap for å undersøke den økonomiske gevinsten ved å avregistrere bobilen om vinteren.Vårt inntrykk var at det ikke nødvendigvis ville være fordelaktig, da selskapet ikke kunne garantere at vi automatisk kunne få videreføre den gunstige avtalen vi har pr.i dag.
    Ser ikke bort fra at den ansatte i selskapet var opplært til å fremstille dette som lite gunstig, i den hensikt til å få kunden til å betale premie hele året.
    Det kunne være interessant å høre hvilke erfaringer Bobilverdens lesere / redaksjonen , har på dette området.

    • Sitter med same svar.
      Forsikringselskapet var veldig lite interressert i at jeg prøvde meg på dette. Når jeg sjekket andre selskap gikk vinninga opp i spinninga da de skulle ha høyere premie.

  2. Vi avregistrerte vår bobil sist vinter og da vi i vår registrerte den på nytt, ble det til en mye dyrere premie enn den vi hadde før avregstreringen. Vi hadde hovedforfall på våre forsikringer på høsten, så økningen ville nok uansett kommet da, men det vi sparte på avregistreringen tok selskapet igjen og vel så det, ved ny registrering.

  3. Man kan vel spare trafikkforsikringsavgiften ved å avregistrere, uten å si opp forsikringene. Men, dersom man har en forsikring som dekker f.x. fuktskader, som en bil jo er mest utsatt for at oppstår i vinterhalvåret, må man passe på beholde dekningen for dette også i vinterhalvåret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *