Naturopplevelse i hullet på Helgeland

En vandring gjennom det karakteristiske hullet i Torghatten er en majestetisk opplevelse og et flott avbrekk for den som kjører langs fylkesvei 17, mest omtalt som Kystriksveien. Dette naturfenomenet er innen rekkevidde for de aller fleste som besøker Helgelandskysten.

Hullet i Torghatten, etter sagnet forårsaket av en trollpil på avveie.

Som bilturist i Norge er det aldri langt mellom severdigheter og møter med kultur og historie på sitt aller beste. Et naturfenomen av de sjeldne er det underlige hullet i fjellet Torghatten, noen kilometer fra Brønnøysund på Helglandskysten.

Det beste er kanskje at steder som dette får deg til å parkere kjøretøyet og bevege kroppen. Det er helse både for kropp og sinn å stoppe motoren, finne frem turklær og ta beina fatt. Om ikke dette er belønning nok i seg selv, er utsikten ut over den vakre kysten vel verd pulsøkningen du får på denne fine vandringen.

Som besøkende har du flere alternative turstier rundt det kjente turistmålet.

Luftige bruer
Når du er i Brønnøysund tar det ikke mer enn tjue minutter å kjøre ut til foten av Torghatten. Den korte kjøreturen på fylkesvei 54 starter med å kjøre over en høy og luftig bru som gir fantastisk utsikt over hele byen og kystområdet over en vid strekning.

Det er ikke vanskelig å finne frem, og ved foten av fjellet Torghatten er det en stor parkeringsplass. Det kan lønne seg å ta en kikk på den store orienteringstavlen før du starter marsjen. Der finner du forslag til flere turalternativer av varierende lengde og stigning. Den mest populære turen er den som går opp til hullet i fjellet fra østsiden, og går i en runde som ender ved parkeringsplassen igjen.

Turstien opp til fjellet er bratt, men det er vel tilrettelagt for folk med normal kondisjon.

Sagn og historier
Hullet i Torghatten har til alle tider inspirert til sagn og historier. Et av de mest fortalte sagnene om hvordan hullet oppstod, er om Hestmannen som i sin skuffelse over forsmådd kjærlighet skjøt en pil etter Lekamøya. Kongen i Sømnafjellet så hva som var i ferd med å skje, og kastet frem hatten i et forsøk på å stoppe pilen og berge møya.
Pilen gikk gjennom hatten i det samme sola rant, og dermed ble alt forsteinet. Og slik har det 258 meter høye fjellet siden ligget der, med sitt karakteristiske hull.

Den geologiske forklaringen på det 160 meter lange hullet tvers gjennom fjelltoppen er naturligvis en smule annerledes. Gjennom en møysommelig prosess for tusenvis av år siden ble hullet gravd ut av vann og is. De løsere bergartene i denne delen av fjellet ble vasket ut, mens de hardere omkringliggende fjellet rundt hullet bestod.

Fjellkatedral
Turen opp til hullet, som nærmest oppleves som en stor katedral med sin innvendige høyde på ca 35 meter, og en bredde som varierer mellom 15 og 20 meter, går på en sti som blir brattere etter hvert.

Ved inngangen til hullet har du utsikt til Brønnøysund mot nord-øst.

Når vi nærmer oss hullet blir fjellsidene høyere og i en svær steinrøys like foran inngangen kan vi nyte utsikten mot Brønnøysund, og kanskje samtidig la tankene vandre tilbake til en tragisk hendelse som fant sted i 1988. Et Widerøe-fly krasjet inn i vestsiden av fjelltoppen på kvelden den 6. mai. og 33 mennesker omkom.

I det fjerne skimter vi flyplassen, og kan bare forestille oss den sorgen som fylte Brønnøysund for vel tretti år siden. Nettopp en sakral følelse fyller oss i det vi går inn i åpningen på det store hullet i fjellet. Foran oss har vi det mange omtaler som en katedral – og det med rette. Det store fjellrommet – der vi kan skimte utgangen i vest- er ulikt alt annet vi har sett i Norge.

De eldste steintrinnene ble anlagt allerede i 1870, og gjør oppstigingen enklere.

Bratt og smalt
Underlaget i det store rommet er ujevnt, men det ble anlagt noen steintrapper allerede rundt 1870, og gjennom årenes løp er det bygd mange meter med nye trapper, som gjør det enkelt å spasere gjennom hullet. Den mektige opplevelsen er absolutt best om man velger å følge hoved-stien opp fra øst og gå nedover inne i fjellet.

Mange beskriver det 160 meter lange fjellrommet som en majestetisk katedral.

Er man heldig, som vi var, å oppleve solskinn, får man et uforglemmelig skue i det man nærmer seg utgangen i vest. Bjørkeskog og grønne enger i forkant og utallige små øyer og et hav som ender i horisonten, skaper et uforglemmelig bilde. Men det gjelder å holde blikket på stien også. Den er bratt og smal, og et tidligere regnvær hadde gjort de mange steinene sleipe og glatte.

Underveis er det flere plasser der det passer med en liten rast – kombinert med vidunderlig utsikt. Vel nede er det bare å slentre stien ned mot fjæra, og følge den tilbake til parkeringsplassen.

Det er stor innvendig høydeforskjell mellom inngang og utgangen mot vest. Trappene gjør det enklere å gå gjennom.

Topptur
Turen opp til hullet tar en halvtimes tid, og omtrent den samme tiden nedover igjen. Den er ikke krevende, og passer for alle. Det er også merket to andre alternative turforslag når man står nede på parkeringsplassen.

Den ene er en litt mer krevende 1,3 kilometers løype som går helt til toppen av Torghatten. Til å begynne med er den ganske lett, men stiger etter hvert kraftig opp til 258 meters høyde, der mange nok vil beskrive det siste partiet som temmelig luftig.

Belønningen er panoramautsikt over Helgelandskysten. Heldigvis finnes det også et turalternativ for folk med begrenset kondisjon, og som bare ønsker å mosjonere og komme ut i friluft.

Naturstien «Torghatten Rundt» har en lengde på 6,4 kilometer, og hele tiden går man nær fjæra. Turen tar 1,5 til 2 timer og du beveger seg aldri mer enn 35 høydemeter over havet. Denne turen kan du gjerne gå året rundt, mens toppturen og turen gjennom hullet i Torghatten anbefales i perioden mai til oktober.

Havbruksenter
For deg som ønsker å være på stedet noen dager, ligger Torghatten Camping og Strandrestaurant bare et steinkast fra parkeringsplassen. Foruten fine teltplasser og gode oppstillingsmuligheter for bobil og caravan, tilbys det også hytter og leiligheter for overnatting.

Strandrestauranten tar utgangspunkt i lokalt fanget fisk og sjømat fra Helgeland. Særlig stedets åtte-retters meny byr på en flott kulinarisk opplevelse.

Midtveis på kjøreturen fra Torghatten tilbake til Brønnøysund finner du Norsk Havbrukssenter. Her finner du foruten en stor utstilling om havbruk en flott restaurant med et rikt utvalg av velsmakende retter. Her er det også en enkel bobilplass.

Tekst: Sven Furuly (BoCM). Foto: Pernille Varre og Sven Furuly

Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

  1 comment for “Naturopplevelse i hullet på Helgeland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *