Nasjonale turistveger 30 år. Det markeres

Gjennom 30 år har Statens vegvesen utviklet atten utvalgte strekninger gjennom det vakreste og mest varierte av norsk natur til Nasjonale turistveger.

Midtvinter i Rondane. Selv i vintersesongen blir Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane, hyppig besøkt av folk som vi se plassen og den flotte utsikten. Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk. Foto: Werner Harstad.

Arbeidet startet i 1993 med en oppfordring fra Stortinget om å undersøke hvordan veg og landskap kunne benyttes for å styrke norsk reiseliv. Gnisten var tent og Statens vegvesen (SVV) tok ansvaret. 30 år senere er resultatet en nasjonal attraksjon med internasjonal appell som bidrar til lønnsomhet i distriktene, så langt formgitt av 50 arkitekt- og landskapsarkitektfirma og åtte kunstnere, skriver SVV i en pressemelding.

Du skal ikke bli sittende på skjæret uten å følge med på tidevannet om du vil tørrskodd tilbake. Foto: Lars Grimsby

Vi har fått nyskapende arkitektur langs vegene i form av rasteplasser, utsiktsramper og servicebygg. Det har vært sterke meninger om pengebruken, men vektleggingen av til dels overraskende plassert kunst og arkitektur har begeistret mange.

For reisende i bobiler blir det noen steder litt liten plass å stanse på for å nyte installasjonene, spesielt i høysesongen.

Rasteplassen på Ureddplassen på Helgelandskysten har god plass også til reisende i bobil. Foto: Steinar Skaar/ Statens vegvesen.

Markerer med utstilling
Den 15. juni markerer Statens vegvesen 30 år med Nasjonale turistveger og en av norgeshistoriens største reiselivssatsinger med åpning av Rast på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Rast byr på utstilling med 30 år med kunst og arkitektur langs 18 strekninger som tema. En serie forelesinger og samtaler med nasjonalt og internasjonalt snitt vil reflektere temaene kunst og arkitektur i åpen og særpreget natur.

Nasjonal turistveg Rondane. Kunstner: Matias Faldbakken. Foto: Harald Christian Eiken, vmproduksjon.no

Jubileumsutstillingen på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er åpen fra 15. til 25. juni. På enkelte datoer blir det spesielle programmer om reiseliv, kunst og arkitektur.

I løpet av 2023 vil 176 små og store tiltak langs vegene styrke reiseopplevelsen. Da vil 4/5 av de planlagte tiltakene langs Nasjonale turistveger være gjennomført.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *