Når sjekket du lufttrykket sist?

Sjekk lufttrykket i dekkene før langturer, men også underveis. Avbalanserte dekk med rett lufttrykk gir best økonomi. Foto: Knut Randem.

Sjekk lufttrykket i dekkene før langturer, men også underveis. Avbalanserte dekk med rett lufttrykk gir best økonomi. Foto: Knut Randem.

Ekspertene anbefaler å sjekke lufttrykket i bildekkene hver tredje uke. Det er det de færreste som gjør.

– Feil lufttrykk i dekkene går utover bilens kjøreegenskaper. Det blir vanskeligere å styre bilen, og bremselengden øker. Dessuten blir komforten langt dårligere. Til sammen går dette utover sikkerheten, sier Katrine Køste, produktsjef i dekkjeden Vianor
– Særlig i ferien, da mange skal kjøre langt, er det viktig å sjekke lufttrykket.

Å slurve med luften i dekkene kan få konsekvenser.
– Både for høyt og for lavt lufttrykk reduserer dekkets evne til å få et godt grep på veibanen. Kommer bilen inn i en sving i høy hastighet, kan det være direkte farlig, sier Køste.

Ifølge Køste er det flere grunner til at bilprodusentene mener lufttrykket bør sjekkes såpass ofte som hver tredje uke.
– I tillegg til sikkerheten er det mer økonomisk å kjøre med riktig lufttrykk. Bilen bruker mer drivstoff hvis lufttrykket er feil.

For høyt eller lavt lufttrykk gir også mer slitasje på dekkene. Det kan resultere i punktering.
– Kjører man med for lite luft, vil temperaturen i dekkene stige på grunn av større friksjon. Den høye temperaturen kan føre til skader på dekkene som gjør at de punkterer, sier Køste.

Har du sjekket lufttrykket i sommer?
– Mange er usikre på hva som er riktig lufttrykk. Det er kanskje ikke så rart, for lufttrykket i dekkene er forskjellig på ulike bilmodeller, og varierer etter hvilken dekkdimensjon man har, sier Rune Andersen i Martins Agenturer AS.

Informasjon om lufttrykk finner man i bilens instruksjonsbok, og på innsiden av bensinlokket, ved døren eller i hanskerommet.
– Det er viktig å merke seg at vinterdekk og sommerdekk ikke skal ha like mye luft. Det samme gjelder for en lettlastet og en tunglastet bil, sier Andersen.
– Det enkleste er å høre med forhandler, et verksted eller det stedet der man fyller luft. Da vil du få vite nøyaktig hvor mye luft akkurat dine dekk skal ha, sier Andersen.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *