Nå kommer vinteren

Fra webkameraet på E& over Kvænangsfjellet. Foto: Statens Vegvesen.

Fra webkameraet på E6 over Kvænangsfjellet. Foto: Statens Vegvesen.

Den første snøen har allerede falt i nord, og vinteren er på vei. Trafikantene må være spesielt oppmerksom på vær og føre fremover, skriver Vegvesenet i en pressemelding. Les deres råd her.

I Nord-Norge er det tillatt med piggdekk fra 15. oktober, men lovverket er klart: Som fører må du selv vurdere om kjøretøyet er skodd i forhold til føre. Hvis det kommer snøfall før 15. oktober med vanskelige kjøreforhold, skift om til vinterdekk uansett om det er pigg eller piggfrie dekk. Fordelen med piggfrie dekk er at de kan legges på allerede nå.

Sjekk vær og føre
Før du skal ut å kjøre på en lengre tur, kan det være lurt å innhente informasjon om vei-, vær- og kjøreforhold. Vegtrafikksentralen (VTS) har hele døgnet oversikt over tilstanden på veinettet, og denne informasjonen kan du få ved å:
– se internett/mobiltelefon: www.175.no
– sjekke tekst-tv side 701
– ringe Vegtrafikksentralen på tlf. 175
– følge med på trafikk- og føremeldinger, samt værmeldinger, på radiostasjoner
– Sjekk webkamera
Vegvesenet har en rekke webkameraer i Nord-Norge, hvor du kan se oppdaterte bilder som viser tilstanden på ulike veistrekninger.

Se opp for nattefrost
Selv om det er mildt og fint på dagen, er det det fare for nattefrost og glatt vegbane. Klarner det opp mot kvelden kan det være stor fare for ising på vegene. Hvis det er vindstille og noen få plussgrader kan det også danne seg is fordi det blir dugg på vegbanen. Husk at temperaturen i lufta gjerne er høyere enn på vegbanen.

Glatt i svingen?
Om dagen etter at sola har tittet fram, kan veibanen fortsatt være islagt i skyggepartier. Høy luftfuktighet gjør at vegbanen ikke tørker ut, spesielt på steder som ligger i skyggen. Vær derfor oppmerksom på at rundt neste sving kan vegen være glatt.

Tidligere snø i høyden
Ved lave temperaturer kan det falle snø på fjelloverganger og i høyere partier. Av og til kan det komme et kraftig lavtrykk fra nord som fører til snødekte veger i lavlandet også. Vær obs på dette når du skal ut å kjøre, og planlegg slik at du ikke blir stående fast ved plutselige værskifter.

Sjekk værmeldinga hvis du skal ut og kjøre, spesielt hvis du skal kjøre i innlandet der frosten ofte kommer først.
Vær oppmerksom og tilpass kjøreadferden til vinterforhold. Mange trafikanter kjører like fort om vinteren, som om sommeren.

Sørg for å ha gode dekk
Mange trafikanter skal ta ut siste rest av allerede nedslitte sommerdekk. På denne tida av året kan dette være direkte livsfarlig.
Finn fram isskrape, snøkost og annen vinterutrustning til bilen allerede nå. Frosten og snøen kan komme «plutselig».

Del dette med andre:

  1 comment for “Nå kommer vinteren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *