Nå kan du endre registreringen for bobiler med for få senger

1. januar trer nye typegodkjenningsregler i kraft for bobiler. EUs typegodkjenning blir nå automatisk akseptert i Norge, men hva med bobiler registrert tidligere?

Lave biler blir ikke godkjent som bobil/campingbil, men regelendringen gir muligheter for de som har hatt for få sengeplasser og har fått bobilen registrert for to eller tre i stedenfor fire. Foto: Knut Randem.

Godkjenning av bobiler (campingbiler) forenkles fra 1. januar 2022. Det vil blant annet ikke lenger være krav til at antall sitteplasser skal være likt antall sengeplasser. Bobilverden.no har tidligere omtalt endringen her.

Bobilverden.no spurte Statens vegvesen før jul om bobiler som tidligere har blitt registrert med for få sitteplasser fordi de har hatt for få sengeplasser nå kan omregistreres etter de nye reglene. I dag svarer Statens vegvesen:

Har du et kjøretøy som er EU-typegodkjente M1/SA og som ikke tidligere har vært endret, kan du fra 1. januar endre sitteplasser i samsvar med forskriftsendringen.

For å omregistrere bobilen må du vise den fram på en trafikkstasjon sammen med en kopi av CoC-dokumentet eller annen relevant dokumentasjon som bekrefter opprinnelig antall sitteplasser.

Du kan allerede nå bestille time for visning i selvbetjeningsløsningen på vegvesen.no under kategorien Korrigering av tekniske data.

Forskriftsendringen som aksepterer EUs typegodkjenning stiller likevel krav om en minste utvendig høyde på 250 cm. Du kan lese vår omtale av forskriftsendringen her.

Oppdatert kl 15.11: Trafikkstasjonene har fått informasjon om endringen av forskriften først i slutten av romjula. Statens vegvesen kan derfor ikke garantere at alle trafikkstasjonene er klare til nyregistreringer og omregistreringer fra mandag morgen kl 9.00. Det skal likevel ikke ta lang tid før alle er oppdaterte og klare. Forhandlerne bør merke seg at det ikke er tidspunktet for importen, men dato for godkjenning som bestemmer hvilket regelverk som skal benyttes.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Forenklet typegodkjenning av bobiler vedtatt

Del dette med andre:

  8 comments for “Nå kan du endre registreringen for bobiler med for få senger

 1. Vil vektgrensen bli økt på klasse B førerkort i inneværende år?
  Mvh
  Birger Meinhardt

 2. Hei! Betyr de nye reglene at jeg kan få godkjent 2 passasjerseter bak i en ombygget Crafter varebil der skillevegg er fjernet(2 foran+2bak), altså godkjent bobil/campingbil uten avgift for personbil?

   • Det er avhengig av at den er typegodkjent slik den blir fremstilt, dersom den bygges om til campingbil og det ikke er identisk med en typegodkjenning, så vil fortsatt reglene i Forskrift om engangsavgift på motorvogner § 2-5 andre ledd

 3. Hei: Min 1988 model bobil KJ53390 ble underkjent på PKK pga for mange soveplasser,4 .bilen har alltid hatt 1+2 seter foran (Nissan Urvan) men vognkortet sier 4 sitteplasser pga registreringsreglen( avgift) i 1988.
  De påstår at den må ha 4 seter og 4 godkjente setebelte, selv om bilen er orginal, bygget ny som camper. Lett i lovverket i flere dager nå. Men finner ikke rette paragrafen, for å motbevise mangelen. Fått pålegg om visning på trafikkstasjon. Mvh Tom

   • Slik beskriver Statens vegvesen for oss hva du må gjøre:
    Har du et kjøretøy som er EU-typegodkjente M1/SA og som ikke tidligere har vært endret, kan du fra 1. januar endre sitteplasser i samsvar med forskriftsendringen. For å endre kjøretøyopplysningene må kjøretøyet vises frem på en trafikkstasjon sammen med kopi av CoC, eller annen relevant dokumentasjon som bekrefter opprinnelig antall sitteplasser. Bileier må bestille time via selvbetjeningsløsningen under kategorien «Korrigering av nye tekniske data med virkning fra dagens dato».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *