Nå kan du avregistrere bobilen på nett, men er det lurt?

Om du vil spare noen kroner på å avregistrere en bobil i vinteropplag så har det blitt enklere fra i dag. Men vurder først hvilket ansvar du risikerer å ta.

Fra i dag er det enklere å avregistrere en bobil i opplag. Men vær oppmerksom på risikoen ved bortfall av forsikring. Foto Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen.

Fra 12. september 2022 er det ikke lenger et krav at skiltene på avregistrerte kjøretøy skal leveres inn til en trafikkstasjon. Du kan selv avregistrere og registrere kjøretøyet på Din side på www.vegvesen.no når du ønsker det, eller ved å møte på en trafikkstasjon.

Hvert år møter tusenvis av nordmenn opp på en trafikkstasjon for å midlertidig avregistrere et kjøretøy. Dette gjelder særlig sesongkjøretøy som bobiler, motorsykler, mopeder og veteranbiler som ikke brukes i vinterhalvåret. Bare i 2021 gjaldt dette 190 000 kjøretøy.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne levere denne tjenesten som betyr at våre brukere ikke trenger å levere eller hente skilt på trafikkstasjonen og i stedet beholder skiltene, og av- og påregistrerer på nett. Dette sparer hver bruker for to oppmøter på trafikkstasjonen, sier Heidi Øwre, seksjonsleder i Statens vegvesen.

Ordningen innføres som en del av regjeringens digitaliseringsstrategi for offentlig sektor. Dette er en av flere løsninger som Statens vegvesen utvikler for å gi en enklere hverdag for innbyggere og næringsliv gjennom bedre tjenester, mer effektiv ressursbruk i offentlige virksomheter og legge til rette for produktivitetsøkning i samfunnet.

– Våre løsninger knytter seg til registrert eier på kjøretøyene. Hvis du leaser et kjøretøy har du ikke mulighet til å av- eller påregistrere kjøretøyet ved å bruke våre selvbetjeningsløsninger, forklarer Øwre.
Hun påpeker at om du avregistrerer kjøretøyet, så opphører som oftest all forsikring.

– Du må selv vurdere om det er behov for forsikring mens kjøretøyet er avregistrert og ta kontakt med forsikringsselskapet ditt dersom kjøretøyet fortsatt skal være forsikret. Du kan bli økonomisk ansvarlig hvis kjøretøyet forårsaker skade og det er uforsikret, påpeker Øwre.

Kjøretøyet kan ikke avregistreres i selvbetjeningsløsningen igjen før det har gått 15 dager siden påregistreringen. Mens det er avregistrert kan kjøretøyet ikke stå på gate/vei, plass eller andre steder der allmenheten kan ferdes.

– Vær klar over risikoen
De som avregistrerer bobilen gjør det naturligvis for å spare mest mulig av utgiftene. Da snakker vi om trafikkforsikringsavgiften (tidligere årsavgift), ansvarsforsikringen og kaskoforsikringen. Hvor mye kan du spare og hvor mye er det fornuftig å spare? Bobilverden.no har spurt If forsikring om hvilke konsekvenser valgene du tar kan få.

Det er kommunikasjonssjef Sigmund Clementz som svarer. Han maner til forsiktighet og nøye vurdering av risiko før forsikringsdekning fjernes.

Sigmund Clementz i If forsikring anbefaler å ha minst kaskoforsikring på avregistrert bobil. Foto: If.

– Det kan skje ting med bobilen når den står parkert. Museskader, vanninntrengning, tyveri og brann er eksempler på skader kaskoforsikringen dekker. Om du velger å avregistrere bobilen og si opp ansvarsforsikringen, anbefaler vi å beholde kaskoforsikringen.

Clementz er heller ikke så sikker på om det er lurt å si opp ansvarsforsikringen. Trafikkforsikringsavgiften er knyttet til ansvarsforsikringen. Uten å si opp ansvarsforsikringen er det med andre ord ingenting å spare på en avregistrering.

– Om du sier opp ansvarsforsikringen er det svært viktig å være klar over hvilken risiko du tar, sier Clementz.

– Dersom bobilen av en eller annen grunn skulle være årsak til brann og det kan plasseres ansvar så vil du sitte med ansvaret. Om bobilen av en eller annen grunn kommer i bevegelse vil du også ha ansvaret. Vi snakker om ansvar opptil 100 millioner kroner.

– Vi synes det er viktig å ha ansvarforsikring på bilen hele tiden. Selv om du tilsynelatende kan spare noen kroner så overtar du en stor risiko om noe skulle skje på ansvarsområdet.

Om du ser bort fra disse rådene og stanser alle forsikringene, minner Clementz om at avtalen da regnes som oppsagt. Når du skal registrere bobilen på nytt vil forsikringsavtalen bli kalkulert som et nytt kundeforhold.

Statens vegvesen sier automatisk opp ansvarsforsikringen når bilen avregistreres. Du bør uansett ta en prat med ditt forsikringsselskap for å klarlegge hvordan det håndterer forsikringer under avregistreringsperioden og hvilke alternative dekninger som finnes i ditt selskap.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Nå kan du avregistrere bobilen på nett, men er det lurt?

  1. Innlever skilter og dermed si opp ansvarforsikring. Tegn delkasko. Da er du godt dekket iflg. If. Husk at du ikke opparbeider bonus for inneværende år hvis du avskilter lenger enn 1/2 år. Jeg avregistrer 3 biler jeg ikke bruker på vinteren. Sparte sist år ca 12.000,- Penger det også?!

  2. Har full kasko på midlertidig avregistrert bil som er lagret sammen med andre biler/båter. Ringte IF skadesenter og refererte denne artikkelen. Svaret jeg fikk var at de, i et tilfelle hvor en brann skulle starte i vår bil, ville dekke alle kostnader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *