Mye sommertrafikk i sør, mindre i nord

Mange norske bilturister la årets sommerferie til Sør-, Øst- og Vestlandet. Flere kjente reisemål i nord opplevde en kraftig nedgang, viser trafikktall fra Statens vegvesen.

Låtefossen sør for Odda er en turistmagnet i det sørlige Hardanger. Foto: Hege Lysholm, Statens vegvesen. Foto: Hege Lysholm/Statens vegvesen.

Høye temperaturer i sør og tilsvarende lave i nord bidro trolig til at mange valgte å legge årets sommerferie til den sørlige delen av Norge.

– I feriemåneden juli opplevde nok mange å være en del av køen av biler som beveget seg oppover Gudbrandsdalen og over Sognefjellet. Tellepunkter i Gudbrandsdalen viser en trafikkvekst på 5 prosent på Vingrom og 7 prosent i Lom sammenlignet med fjoråret, sier Nils Karbø, fungerende divisjonsdirektør i Statens vegvesen i en pressemelding.

Det var mye trafikk på Dombås i sommer og trafikktall over Dovrefjell bekrefter en trafikkvekst på 8 prosent. Flere har også kjørt gjennom Romsdalen i juli, og selv om fraværet av utenlandske turister merkes godt i området rundt Geiranger-Trollstigen opplevde denne turistvegen en vekst på 2 prosent.

Vestlandet var et populært reisemål både i år og i fjor. Ved Sørfjorden i Hardanger økte trafikken med 6 prosent.

Kraftig trafikkvekst over Svinesund
For første gang på mange måneder kunne folk dra over grensen til Sverige uten å gå i karantene når de kom hjem.

– Det var ingen overraskelse at mange valgte å reise til hytta, besøke kjente eller dra på handletur til Sverige da grensene endelig åpnet. Trafikkveksten over Svinesund var på hele 94 prosent i juli sammenlignet med fjoråret, forteller Karbø.

Mye ferietrafikk på Sørlandet og i Rogaland
Mange valgte å feriere på Sørlandet og Rogaland i juli. Vegtrafikksentralen i sør har tidvis meldt om lange køer og stor ferietrafikk. På Sørlandet økte trafikken i juli med mellom 6 og 9 prosent både på E18 og E39. Nasjonal turistveg Jæren kan vise til en vekst på 7 prosent ved Kvassheim fyr.

Lite trafikk i nord
Til tross for at både tyskere, nederlendere og svensker kunne reise til Norge uten karantene, bidro strenge og uforutsigbare innreiseregler til at det var få utenlandske turister på turistvegene i nord.

– Tellepunkt på Senjahopen viser en nedgang på 20 prosent. Nordkapp, som hadde en nedgang på 35 prosent i fjor, opplevde en ytterligere nedgang på 13 prosent i sommer. Selv om Lofoten tiltrekker seg flere norske turister, ser vi en trafikknedgang på 9 prosent på E10 i Svolvær, avslutter Karbø.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *