Hygienemuseet – ikke akkurat et navn det svinger av, men dette er et sted der de nysgjerrige blir inspirert til mye annet enn den perfekte tannpuss og rene hender.
Deutsches Hygiene-Museum inviterer oss med på en fasinerende reise til menneskets indre, og du behøver ikke gå langt for skjønne at menneskekroppen er et komplisert stykke skaperverk. Den gjennomsiktige mann er et av høydepunktene og verdt mer enn kjappe øyekast. Figuren er i seg selv et stykke mesterlig håndverk der vi kan følge blodårer, nerver og muskler fra topp til tå. Mannen sto ferdig i 1930. Museet ble åpnet i 1912, men det fornyer seg steg for steg inn i den interaktive museumsalderen. Store bilder, små skjermer og knapper til å trykke på, dette er garantert et sted der også yngre generasjoner vil trives sammen med voksne. Barna har sin egen avdeling der våre fem sanser er gjennomgangstema. Her inviteres de yngste til å teste ut både syn, hørsel og følsomhet, og også musikaliteten på et «piano» som er til å tråkke på.
Mangfoldige behov
Menneskelige behov og funksjoner er så mangt, og de fleste varianter virker å være avdekket i dette museet. Vi følger vårt avanserte legeme fra første stasjon i morslivet til siste stopp, døden. Og i de mellomliggende år spises det, mennesket drikker, elsker og hele løpet gjennom banker et hjerte på høy og lav hastighet, alt ettersom. Ja, det meste av vårt legeme blir så gjennomlyst og beskrevet at vi forstår at det er krevende å vedlikeholde maskineriet på en god måte. Tyske museer er ikke alltid like flinke til å modernisere seg med tekster på engelsk ved de ulike objekter, men Hygienemuseet tar gode steg framover også på det felt. Men like viktig for potensielle Dresden-farere er å følge med på listen over midlertidige utstillinger. Spennvidden er stor. Siste år tok museet eksempelvis for seg menneskets forhold til sine kjæledyr.
Dristige tema
Museet kvier seg ikke for å brette ut mer kontroversielle emner – som bruken av dødelige medisiner, eller rasisme. Det er dristig å løfte fram dette siste temaet i et land som en gang hadde et regime som dyrket raserenhet, rasehygiene om du vil. Museet ble grunnlagt for blant annet å spre kunnskap om helse og hygiene i en by med mye industri og arbeiderstrøk der bostandarden var beskjeden. T vitenskapelig blikk på raser har fulgt museet fra dets tidligste år. Men nazistene som kom til makten i 1933, så nye muligheter med det denne spesielle institusjonen syslet med og innlemmet det nifse ord rasehygiene i sin propaganda. Det nazistiske mellomspillet blir aldri fortiet eller bortforklart i museets historie, og konsekvensene av nazistenes syn på raser er til å ta lærdom av.
Motstridende følelser
Deutsches Hygiene-Museum fikk hardt medfart under bombingen av Dresden, men DDR bygde institusjonen opp igjen. I 2011 var den siste store renovering gjennomført, og det bærende element er den faste utstilling «Abenteuer Mensch», eller «Det eventyrlige menneske» i vår frie oversettelse og tolkning, relatert til opplevelsen. Etterpå benker vi oss utenfor den digre betongkolossen, i hjertet av den grønne by Dresden, en by som er i vinden blant turister med hele skalaen av sære interesser. Vi håper mange putter Deutsches Hygiene-Museum på må-se-listen.
Tekst og foto: Magne Reigstad, Bobil- og CaravanMagasinet