Mus spiser biler for flere millioner hvert år

Når kulda kommer ute, finner gnagerne veien inn. De trekker ikke bare inn i hus og hytter.

Musene går etter mat og andre godsaker. Foto: Knut Randem.

– Nei, også garasjer, biler, bobiler og campingvogner er yndede tilholdssteder for mus. Selv om de er små, kan de gjøre svært stor skade, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er godt å kose seg innendørs nå som det blir kaldere ute. Dette gjelder ikke bare for oss mennesker. Det gjelder også for mus. Dessuten er de som regel sultne.

Forebygging er viktig
På muse-menyen står gjerne bilseter, isolasjonsmateriale og ledninger – sistnevnte ofte med driftsstans og kostbare kortslutninger som følge. Mus kan også finne bilens registerreim smakfull. Det ender fort med fullt og kostbart motorhavari om man er uheldig.

Hvert eneste år spiser norske mus biler, bobiler og campingvogner for et tosifret millionbeløp. Det viser tall fra forsikringsbransjen.

– Hvis du finner muselort i garasjen er det ekstra viktig å være på vakt, så de ikke flytter inn permanent. Eller enda verre at de flytter inn i bilen. Derfor er det alltid smart å tenke forebygging, sier NAF-rådgiveren i en pressemelding.

– Vedstabler, tørkepapir, pussekluter, arbeidsklær og slike ting er populære boplasser for mus. Alt som musene trives i eller spiser bør vekk eller i lukkede plastkasser, oppfordrer Sødal.

Bort med fristelsene inne i bobilen
Kjeks, pastiller, sjokolade og nøtter er det mange som har liggende i bilen. Dette er godsaker også for mus. Derfor må du rydde bilen for disse fristelsene. Få ut gammelt sjokolade- og ispapir og støvsug brødsmuler og slike ting.

– Vinter-lagrer du en bobil, campingvogn eller veteranbil bør disse sjekkes regelmessig igjennom vinteren. Minst en gang i måneden, mener Sødal.

Skulle du være uheldig å få mus i garasjen finnes det hjelpemidler. Elektroniske muse-jagere kan kjøpes til en rimelig penge. Disse plugges rett i stikkontakten og lager en høyfrekvent lyd som skal skremme vekk skadedyrene.

Ellers er de gode, gammeldagse musefellene fortsatt det sikreste. Disse finnes nå i ulike varianter, også som elektriske, om man ikke er komfortabel med den tradisjonelle fella med bøyle og fjær.

-Er du uheldig og får en muse-skade i bilen, dekkes dette vanligvis av bilens kaskoforsikring. Derfor bør du tenke deg om hvis veteranbilen, den skattede cabrioleten eller campingvogna vinterlagres uten forsikring, minner Sødal om helt til slutt.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  5 comments for “Mus spiser biler for flere millioner hvert år

  1. Sett varmeapparatet på resirkulering av luften inne i bilen. Da stenges åpningen der luften (og musene) utenfra kommer inn i bilen.

  2. Jeg fanget mus i feller flere ganger mens bilen sto parkert, men etter at jeg anskaffet en batteridrevet musejager har det ikke gått en eneste mus i fellene, så det kan jeg anbefale. Hva som ev. skjer i motorrommet har jeg dessverre ikke kontroll over, så der må jeg stole på forsikringen.

    Takk til Bjarne for tipset om å sette varmeapparatet til resirkulering, det har jeg ikke tenkt på! 🙂

  3. Elektroniske musejagere er penger ut av vinduet.Det er aldri bevist at disse har noen effekt.Mus er vant til å leve omgitt av ulike støykilder, og vil etter kort tid adaptere til lydene som blir sendt ut fra disse apparatene.Da er det mer fornuftig å satse på Avara Mouse, som varsler når musene faktisk er i bilen så at man kan ta affære å få musene ut av bilen feks.ved hjelp av gammeldagse musefeller.
    Men for all del ikke sett inn musefeller påsmurt peanøttsmør i bobilen som et profylaktisk tiltak, dette vil bare lokke mus inn i bilen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *