Mus ødela bobil for 100 000 kroner

Musa er ekstra aktiv i år. Det er viktig å avdekke mus i bobilen raskt. Får mus oppholde seg der over tid, kan små gnagere gjøre ekstremt store skader.

Skadene i en bobil kan beløpe seg til mange titusen om mus tar seg inn. Foto: Pixabay.

– Hver dag er det mange som opplever å få skadet kjøretøyet sitt. I år er det museår og Gjensidige har den siste tiden registrert rekordmange mus som tar rotta på biler og campingvogner. Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige og kan fortelle om mange titalls skader, hver eneste uke den siste måneden. I hovedsak dreier dette seg om biler, campingvogner og bobiler, men også motorsykler er utsatt, sier Voll.

Selv om de er små, har de spist og gnaget seg gjennom interiør og elektriske komponenter for millioner av kroner.

– Vi kan ikke huske lignende skadetall tidligere, så dette er mye, legger han til.

De fleste tenker at det er hus og hjem som er utsatt for disse små gnagerne, men det ser ut til at årets museår er på vei til å bli et stort problem også for bobiler og campingvogner.

Eksakte tall er vanskelig å finne, men vi har tidligere gjort beregninger som viser at 500 biler og campingvogner blir gnagd i stykker årlig for rundt 10 millioner kroner. Dette er tall som kommer til å bli knust i 2020, sier Voll i en pressemelding. Bare i løpet av de siste ukene tror Gjensidige at det kan være snakk om flere hundre skader totalt for bransjen.

Med en gjennomsnittserstatning på over 25.000 kroner, så snakker vi om store skader, påført av veldig små dyr, sier Voll – som også tror det er en del mørketall.

Musa starter ofte med å gnage på ledninger og komponenter i motorrommet. Derfra tar de seg inn i bobilen. Foto: Knut Randem.

– En mus trenger bare 5-6 millimeter åpning før den kommer inn og mange tror at så lenge bilen er låst, så går det greit. Her er det nok noen som opplever at så ikke er tilfelle, sier Voll. Han forteller at de aller fleste skadene skjer ved at mus klatrer opp og inn i motorrommet og begynner å gnage på ledninger og elektriske komponenter. Det er også her de finner veien videre inn i kupeen i selve bilen. Da er det ofte seter og interiør som ender opp med store skader, sier Voll.

I år har Gjensidige mottatt flere saker der mus har gnaget i stykker interiør i biler og bobiler der skadeomfanget har ligget på mellom 50.000 og 100.000 kroner.

Blant mange eksempler har Gjensidige også et med en nyere bobil til nærmere en million kroner angrepet av mus. Musene kommer inn via ledninger fra batteriet og inn i førerhuset. Eier tar flere mus med feller inne i bilen. I bobilen ble det skader for nærmere 100 000 kroner på ledninger, elektronikk og interiør.

Gjensidiges tips for å unngå museskader:
Ikke parker i områder hvor det er kjent at det er mye mus
Ved skade, flytt bilen til et annet sted.
Bruk musefeller i garasjer eller steder som du vet det kan forkomme mus
Ikke la matrester og annet ligge igjen i bilen. Dette gjelder spesielt i bobiler og campingvogner

Tekst: Knut Randem

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *