Miljøbøter i italienske byer

Slik er de italienske miljøsonene skiltet. Foto: NAF.

Slik er de italienske miljøsonene skiltet. Foto: NAF.

Du tror kanskje det bare er Tyskland som har innført miljøsoner. Men nei, det har flere andre land også gjort. I Tyskland kan du betale deg adgang om bilen tilfredsstiller kravene, men i Italia har du ganske enkelt ikke adgang til å kjøre i deler av mange større byer. Bryter du forbudet vanker det miljøbøter.

Områdene med slik begrensning er kun skiltet på italiensk og har teksten Zona Traffico Limitato (begrenset trafikksone).
– Vi hørte om en som fikk fratrukket 5000 kroner fra kredittkortet sitt. Dette var fem bøter leiebilfirmaet hadde fått for ulovlig kjøring i miljøsoner, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dette er nok et av mange eksempler på nordmenn som har fått seg en overraskelse i form av kostbare og uforutsette bøter. I og med at foreldelsesfristen er fem år, kan kravet komme lang tid etter besøket. I tillegg blir man registrert. Har du brutt reglene med egen bil, får du tilsendt boten hjem. Betaler du ikke den kan du risikere at bilen blir beslaglagt neste gang du kommer til Italia. Fra mai 2015 har et EU-direktiv også sikret innkreving av bøter du pådrar deg i andre EU/EØS-land.

Vanligvis gjelder begrensningene i miljøsonene mellom klokken 8 og 18, men reglene er forskjellige fra by til by. Det er de lokale myndigheter som administrerer sonene, som oftest omfatter den historiske bykjernen. Det er ikke mulig å kjøpe oblat eller annen form for tillatelse for å kjøre i miljøsonen slik som i Tyskland.

– Det er viktig å følge ekstra godt med når du kjører i italienske byer. Kjører du inn i en miljøsone blir bilen automatisk fotografert, og er du ikke registrert med en tillatelse blir du bøtelagt, sier Engebretsen.
– Du kan risikere flere bøter innenfor et kort tidsrom om du kjører flere ganger i samme byområde eller i andre byer med miljøsoner, advarer han.

I mange italienske miljøsoner er det uansett ikke fristende å kjøre bobil, men ser du skiltet så vet du hva du får i posten om du passerer det.

Del dette med andre:

  1 comment for “Miljøbøter i italienske byer

  1. Bilrasisme.
    Ingen kan nekte deg å gå der, uansett hva du er eller tror på.
    Men kommer du med en god gammel bil får du ikke lov til å kjøre der?!!
    Angivelig fordi den forurenser?!!!
    Vedlikehold, noen korte turer og en langtur i året med en veteranbil er IKKE i nærheten av å forurense like mye som en nybygd batteribil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *