Mer fuglekikking og utsikt på nasjonal turistvei

Den østligste av de nasjonale turistveiene har – sammen med den spektakulære kjøreturen – fått fuglekikking og utsikt som sin fremste attraksjon.

Hamningberg er et fraflyttet fiskevær i enden av Nasjonal turistveg Varanger. Foto: Bjarne Riesto.

Det har vært en mangeårig satsing på økt fuglekikking i Varanger. Totalt har Statens vegvesen i samarbeid med Biotope arkitektur etablert seks fuglekikkerskjul på interessante turistvegstopp langs Nasjonal turistveg Varanger. Innen sommeren etableres ytterligere et nytt skjul for fuglekikking. Denne gangen ved moloen i Hamningberg.

Plasseringen er valgt på bakgrunn av de store fugletrekkene som følger norskekysten. Det er også et oppkomme av næringsrikt vann her som gjør Hamningberg og nordre Varanger til et populært stoppested for trekkfuglene. Området byr på flotte naturopplevelser og er et velegnet sted for å fotografere, skriver Turistvegseksjonen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Fugleskjulet byr på flott utsikt mot havet når det står ferdig til sommeren. lllustrasjon: Biotope arkitektur.

Ytterst på moloen kan det være svært værhardt, med lite beskyttelse mot vær og vind fra det åpne Barentshavet. Bygget er derfor utformet med tre beskyttende nisjer som gir ly for været, uansett fra hvilken retning det står på. Skjulets ytre fasade flammebehandles for å skape et forkullet sjikt som beskytter mot vær og vind. Innsiden kles med trevirke av naturlig drivved fra Varanger.

Stellerand er nesten en signatur-art for Varangerkysten. Foto: Tormod Amundsen, Biotope.

Arbeidet med å utvikle Varanger som destinasjon for fuglekikking og vertskap for attraksjonen Nasjonale turistveger gir resultater. Ifølge en analyse fra Menon Economics 2017 på oppdrag av Statens vegvesen, har satsingen bidratt til «svært sterk» verdiskaping i regionen.

Det nye bygget er et ledd i Statens vegvesens tilrettelegging for utsikt og fuglekikking i Varanger. Prosjektet skal stå klart sommeren 2022.

Tekst: Redaksjonen

Les også: Med bobil i den arktiske klimasonen
Les også: Domen får en ny attraksjon til glede for veifarende
Les også: Oppgradert kulturminneområde i Varanger
Les også: Opplevelser i Finnmark

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *