Menn 55+ døde i mai-trafikken

Mai ble en horribel ulykkesmåned. En stor andel av de drepte i trafikken i mai var erfarne mannlige bilister over 55 år.

Guro Ranes i Statens vegvesen er bekymret for vårens ulykkestall. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen.

21 personer omkom i trafikkulykker i mai. Ikke siden juli 2016 har så mange blitt drept i trafikken i løpet av en måned.

– Det er en forferdelig utvikling vi ser nå i mai. Før det var også april en måned med mange alvorlige ulykker og 13 omkomne. Det er urovekkende tall, og det gjør at vi er nødt til å diskutere om det er noe vi kan gjøre på kort sikt for å hindre en videre negativ utvikling, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen i en pressemelding.

18 av de 21 omkomne i mai var menn og 13 av disse igjen var 55 år eller eldre.

– Dette er en trafikantgruppe som generelt har mye kjøreerfaring. Det bekymrer oss derfor at så mange i denne gruppen omkommer i trafikken, sier Ranes.

Det har vært en stor økning i antall trafikkdrepte hittil i år. Så langt har 46 personer mistet livet, mot 24 på samme tid i fjor.

Det var mange singelulykker i mai, det vil si ulykker der kun ett kjøretøy er involvert, beskriver Trygg Trafikk.
– Ofte skyldes det uoppmerksomhet eller for høy fart, forklarer Cecilie Bryner i Trygg Trafikk. Det har også vært mange møteulykker. Over 70 prosent av dødsulykkene er singel- eller møteulykker.

– Moderne berøringsskjermer i nye biler og bruk av mobiltelefon er faktorer som kan skape livsfarlige situasjoner. Det er ikke mange sekunders uoppmerksomhet som skal til før ulykken er et faktum, forklarer Bryner.
– Vender du blikket bort i bare to sekunder, kan du tilbakelegge en lang strekning “i blinde”.

– Vi må huske å bruke bilbeltet, vi må holde fartsgrensen, kjøre rusfritt og sørge for å ha oppmerksomheten vår på veien. Vi kjenner ikke detaljene om hva som ligger bak de enkelte dødsulykkene den siste tida, men dette er faktorer som vi vet bidrar til at ulykker skjer, eller til at skadeomfanget øker. Nå står pinsen for døra, og vi regner med at mange skal ut på vegene, enten det er på to eller fire hjul. Kjør forsiktig, vi vil at alle skal komme trygt frem, sier Guro Ranes.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *