Mekker du bobilen selv?

En av jobbene vi oftest gjør selv er skifte av vinduspusserblader. Erik Nyhus i Biltema vil at vi skal gjøre flere vedlikeholdsjobber på bilen selv. Foto: Finn Bjurvoll Hansen

En av jobbene vi oftest gjør selv er skifte av vinduspusserblader. Erik Nyhus i Biltema vil at vi skal gjøre flere vedlikeholdsjobber på bilen selv. Foto: Finn Bjurvoll Hansen

(NW) Flertallet fyller spylervæske selv, de færreste skifter eksosanlegg. Men det er også få som skifter lyspærer, olje og olje- og luftfilter selv, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

– Det er en helt overkommelig jobb for folk flest å bytte olje, oljefilter og luftfilter på rundt åtte av ti bilmodeller. Også på flertallet av bilmodellene klarer folk å sette i pærene selv. Du skjønner fort om plassen er så trang at det bør gjøres av proffer, sier bilekspert Erik Nyhus i Biltema.
Norske bileiere betaler verkstedene gode penger for arbeid de fint kunne klart selv, mener han.

Kjønnsubalanse
Det er en markant forskjell på kvinner og menn, viser undersøkelsen. For eksempel sier 28 prosent av mannlige bileiere at de skifter olje selv, mens ti prosent av kvinner gjør det samme.
Forskjellen er størst for dekkskifte. To av tre kvinnelige bileiere setter bort jobben til verksted, bensinstasjon eller gubben.
– Om det er kvinner som foretrekker å overlate bilmekking til mannen i huset, eller om det er han som anser seg selv som best egnet, skal jeg ikke uttale meg om. Selv om det er hjelp å få fra andre bilister langs veien, er det veldig lurt å ha trent på dekkskifte i tilfelle du får en punktering, sier Nyhus.

Bytt gjerne vindusviskere i samme slengen når du legger om til vinterdekk, anbefaler han. Bare en av tre kvinner gjør det selv, mot 68 prosent av menn.

Interessen, eller mangel på sådan, for bilvask og andre gjøremål, er ganske jevnt fordelt på alder. Bortsett fra når det kommer til oljeskift. Mens 31 prosent i aldersgruppen 18-34 år bytter selv, gjøres det bare av ti prosent av bileiere over 55 år.

– Å krype under bilen, frister kanskje mindre med åra. Men her vil jeg anta at den viktigste forklaringen er at man gjerne får romsligere økonomi også, sier Nyhus.

Penger å spare
Et skift av olje og oljefilter kan koste både to og tre tusenlapper på et bilverksted.
Biltemas bilekspert illustrerer besparelsene med et ferskt eksempel.
– Sist uke kjøpte jeg en spilloljedunk til å legge under bilen for rundt hundrelappen, fant fram et teppe og la meg ned og skrudde ut bunnpluggen. Deretter fylte jeg på fire liter helsyntetisk olje, og byttet samtidig filter. Jobben tok en time og kostet meg under 500 kroner, sier Erik Nyhus i Biltema. Hans vurderinger må sees i lys av at Biltema selger disse delene til forbrukermarkedet.

Hvordan er det så i det rene bobilmarkedet? Er du som folk flest når det gjelder bilen? Bruk gjerne kommentarfeltet under for å utdype hvor mye du gjør selv på din bobil.

Dette viser undersøkelsen:

Fyller spylervæske: 75 %
Biltemas kommentar: Her burde svaret vært på minst 95 prosent. Å fylle på spylervæske, klarer alle.

Bytter dekk: 54 %
Biltemas kommentar: Mange flere burde bytte dekk selv for da vet de hva de skal gjøre hvis de punkterer langs veien. Bytt gjerne vindusviskere i samme slengen.

Bytter vindusviskere: 52 %
Biltemas kommentar: Andelen kunne sikkert vært 75 prosent hvis alle gjorde et forsøk. Jobben er veldig enkel på 99 prosent av bilene. Alle biler jeg har vært borti har hurtigfester.

Skifter hovedlyspære: 33 %
Biltemas kommentar: Her burde det stått 60-70 prosent, synes jeg. Du finner fort ut om du klarer det eller ikke. Her kan du spare mye penger.

Lader batteriet: 30 %
Biltemas kommentar: 100 prosent ville vært riktigere. Vedlikeholdslading er viktig for batteriets levetid og for å unngå at bilen ikke vil starte på kalde dager. Dagens biler bruker mye strøm, og du får ikke ladet batteriet fullt opp med korte bilturer.

Bytter batteri: 26 %
Biltemas kommentar: Mange flere kan klare å bytte batteri. Batteriet er som regel festet i bunnen, og det kan være behov for et pipesett for å løsne og feste det.

Skifter olje: 19 %
Biltemas kommentar: Vil tippe at omtrent halvparten av oss klarer dette. Her det er mange penger å spare.

Skifter oljefilter: 13 %
Biltemas kommentar: Samme som for oljeskift.

Skifter luftfilter: 13 %
Biltemas kommentar: Skifter du olje selv, klarer du dette også Stort sett alle luftfilterbokser er klipset, og da trenger du ikke verktøy. På de få som er skrudd, sitter skruene lett tilgjengelige.

Skifter tennplugger: 11 %
Biltemas kommentar: På nyere biler er ikke dette så lett. Du må pakke ut halve motorrommet på nesten alle bilene.

Skifter eksosanlegg: 7 %
Biltemas kommentar: Denne tror jeg blir vanligere litt fram i tid. Vi ser en god økning på salg av løse komponenter som tyder på at folk begynner med de enkleste reparasjonene selv igjen..

(Kilde: YouGov)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *