Med en følelse av fricamping

Utsikt til vann, trær, kanskje noen dyr. Ingen naboer tett innpå. Fricamping? Nei, men du kommer neppe nærmere på en campingplass.

I Glaskogen naturreservat kan du sykle, padle eller gå turer så lange eller kort du vil. Foto: Knut Randem.

Siden 1970 har et område på hele 290 kvadratkilometer eller 290 000 mål blitt bevart med karakter av villmark. Glaskogen er Värmlands største naturreservat og ligger i området mellom Årjäng og Arvika.

Du er ofte nær vann. Foto: Knut Randem.

Landskapet er kupert og har flere innsjøer. De største er Stora Gla og Øvre Gla. Det er skogdrift i hele naturreservatet med unntak av 6 000 mål som er helt vernet mot hogst. Fire områder er også spesielt beskyttet av hensyn til fuglelivet fra april til juli.

Nærmere opplevelsen av fricamping kommer du ikke på en campingplass. Foto: Knut Randem.

Det er forbudt å overnatte med bobil/bil eller campingvogn i naturreservatet, men midt i Glaskogen, i Lenungshammar, ligger Glaskogen camping. Dette har vært det eneste stedet i Glaskogen det har vært lov å overnatte med bobil og campingvogn.

Glaskogen informasjonssenter er også resepsjon for Glaskogen camping. Foto: Knut Randem.

Glaskogen camping strekker seg over en avstand på over en kilometer og har kun 63 plasser. Alle har strøm og egen bålplass. Et servicebygg med dusj, toalett og muligheter for badstue finnes i den ene enden av området. I tillegg er det plassert et antall rene og skikkelige utedoer rundt på plassen.

En standard plass for bobil eller campingvogn. Her er det strøm og egen bålplass. Antallet trær mellom deg og vannet varierer og sola kommer og går gjennom dagen. Foto: Knut Randem.

Plassene er spredd nensomt utover i naturen slik at det kun er plassen din og veien som er opparbeidet. Resten er naturlig skogbunn. Mellom flere av plassene kan det være så mye som 20 meter, men det finnes også plasser der naboen er nærmere uten å sjenere utsikten.

Ta gjerne sykkelen fatt og finn din egen plass for dagen. Foto: Knut Randem.

Tur og naturopplevelser
I Glaskogen er det 300 km med stier og langs dem om lag 40 gapahuker med bålplass, ved og tilrettelagt utedo. Her kan du gå dagsturer eller ta med deg sovepose og telt og vandre i flere dager mens bobilen står igjen på campingen.

Rundt Lenungshammar er det også noen “torp” med idyllisk beliggenhet. Foto: Knut Randem.

I Glaskogens informasjonssenter, som også er resepsjon for Glaskogen camping, kjøper du Glaskogkortet som betaling for bruk av de tilrettelagte fasilitetene ved gapahukene. Der kan du også leie kano. Øvre Gla, men også Stora Gla og mindre vassdrag gir muligheter for ferdsel på vann og kanskje til en spontan overnatting på en øy?

Ved resepsjonen er det både kanoutleie og et servicebygg med dusj, toalett og badstue. Foto: Knut Randem.

Det er lite biltrafikk i Glaskogen. Det er derfor enkelt å sykle på bilveier, skogsbilveier eller litt bredere stier. Lengden på sykkelturen kan være en lang rundtur eller en kortere tur til din egen plass ved et vann.

Du er ikke mer i villmarken enn at du kan ta turen innom Carls cafe i Lenungshammar for et måltid eller litt kos etter turen. Åpningstidene varierer gjennom sesongene. Foto: Knut Randem.

Glaskogen camping har vokst til 63 plasser etter at et område adskilt fra hovedområdet ble utviklet for få år siden. De to områdene ligger et par hundre meter fra hverandre.

På den nordligste satelliten av Glaskogen camping er det litt tettere mellom de nye plassene. Foto: Knut Randem.

Alle plasser enten de er i Lenungshammar på Glaskogen camping eller lenger ut i naturreservatet kan bestilles på glaskogen.se. Prisene er fra 200 SEK i lavsesong (oktober til mars) til 410 SEK i høysesong (juli og august). På campingplassens område får du rabatterte priser på ukesopphold.

Klar for skumring og bålkos. Foto: Knut Randem.

Mobilnettet i området er dårlig, men det er etablert noen wi-fi-soner. De høye trærne kan gjøre det vanskelig å få inn noe med parabolen, så her er det bedre å sitte ute og kose seg foran bålet mens mørket faller på. Ved får du kjøpt på stedet om du ikke har med selv.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  7 comments for “Med en følelse av fricamping

  1. Der er det samme ved Sanden Såre i Setesdal. En av plassene behøver du ikke engang stå ut av bilen for at fiske.

  2. Jeg har fricampet ved øvre Gle/ Gladåkern noen år men fra i år er det bare en plass igjen som ikke er gruslagt og må bestilles og betales på nett, hvis den ikke er opptatt Hvem betaler 200.-/ døgn for å stå på en gruslagt plass med ingenting. Glaskogen er fint det men nå blir det andre steder .

  3. Betaler gjerne for å stå på en plass midt i skogen som er individuelt tilrettelagt og jevnet ut med grus, og passe avstand til naboplassen. Også veiene rundt og mellom plassene er brede nok og utjevnet slik at en 8-meters bobil ikke har problemer hverken i svingene eller i det ellers naturlig kuperte landskapet. Men ikke kjør inn dit (eller ut) vestfra med stor bil om du ikke er veldig glad i berg-og-dalbane på sliten og smal grusvei.

    • Journalisten bruker selv en bobil på så vidt over 8 meter. Veien vestfra er skiltet med forbud for lastebiler. Selv om det ikke gjelder bobiler, bør man ta hintet og fortsette og kjøre hovedveien og inn i området fra nordsiden. Litt lenger, men langt mer behagelig kjøring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *