Med bobil til Tour de France 2014

Slik ser Tour de France-løypa ut i 2014

Slik ser Tour de France-løypa ut i 2014

Skal du til Frankrike med bobilen neste sommer? Planer om å se en eller flere etapper av Tour de France? Les mer om løypa her. Starten går i England og du kan få med deg tre etapper der også om du heller vil kjøre på venstre side av veien.

De ni offisielle etappebyene i 2014 er Leeds, Harrogate, York, Sheffield, Ypres, Oyonnax, Risoul, Maubourguet, Pays du Val d’Adour, men det berømte løpet skal også innom en rekke andre byer i løpet av de 21 etappene. Seks av etappene er fjelletapper og fem er klatreetapper. Det er disse det er mest spennende å se fra en bobil, men det er også her du må være tidligst ute. På de flate etappene kan du mange steder svinge innom om morgenen på løpsdagen, men mye av sjarmen og folkelivet opplever du sammen med andre bobilister som bor langs løypa i både en og to og tre dager før løpet går. Noen steder er det så populært at de ivrigste kommer en uke i forveien for å få de beste plassene.

Start 5. juli
Starten går denne gangen i Leeds. På vei sørover mot Frankrike avsluttes den tredje etappen i London 7. juli før hele sirkuset flytter seg over kanalen. 9. juli sneier løpet innom Belgia med etappestart i Ypres.
Vinområdet Alsace beæres med etappen på nasjonaldagen 14. juli. 19. juli har løpet kommet til Grenoble og det begynner å bli bratte bakker og interessante steder å stå parkert med bobilen.
Løpet fortsetter så til Pyreneene hvor Col du Tournamalet på 2115 meter skal passeres. Denne toppen er nesten fast innslag i hvert eneste Tour de France. Dette er den 18. etappen og vi har kommet til 24. juli.
I Pyreneene blir det tre fjelletapper før løpet flytter seg nordover og ned i lavlandet. Den siste etappen går søndag 27. juli fra Evry og avsluttes som vanlig i Paris ved Triumfbuen.

Her er det rigget og klart for å heie på de norske deltakerne når det er 10 km igjen til mål. Foto: Knut Randem.

Her er det rigget og klart for å heie på de norske deltakerne i Pyreneene. Foto: Knut Randem.

Fricamping og campingplasser
Noen campingplasser er reservert for løpets aktiviteter allerede nå. Dersom du skal ligge på en campingplass bør du absolutt bestille i god tid slik at du får en plass i gang- eller sykkelavstand til løypa eller gjerne et start- eller målområde. Der er det nemlig veldig livlig.
Veldig mange foretrekker å kjøre ut i løypa og fricampe langs veien. Dersom du vil ligge i en bakke eller ved et spurtpunkt, bør du finne deg en plass senest dagen før Touren kommer. Mange steder kan det være så bratt at du må være litt kreativ for å få bilen rett nok til at kjøleskapet skal fortsette å virke.
Dersom du heller velger en flat etappe holder det som regel å kjøre ut i løypa om morgenen. Husk bare at veien stenges for annen trafikk enn Tour-relatert trafikk noen timer før løpet kommer. Og det er spesielt viktig at du parkerer utenfor den hvite kantlinjen. Ikke risiker å bli bortvist fra en plass så sent at du ikke rekker å finne et nytt sted å stå.

Uansett hvor du står blir det fest. Folk tyter til fra alle kanter. Dette er nemlig 17. mai og jul på en gang. Et par timer før syklistene kommer passerer en karavane av sponsorkjøretøyer. Den kan være underholdende nok i seg selv. Så kommer løperne – og plutselig er det over.
Se mer på den offisielle hjemmesiden for Tour de France. Der finner du fullstendige kart og detaljer om løpet.

Les også: Folkefest for alle.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *