– Mange idiotiske valg gjøres av norske sjåfører nå på høsten!

Høstferien er her, og dermed også kjøring på snøbelagte og glatte fjellveier. De norske bilbergerne fra National Geographics serie «Vinterveiens helter» gir deg sine seks beste råd for vinterkjøring.

Bilbergerne fra «Vinterveiens helter» gir sine råd. Fra venstre: Bjørn Lægreid, Thord Paulsen, Roger Heggli og Ole Henrik Blengsli. Foto: National Geographic.

Thord og Bjørn er to av de svært erfarne bilbergerne som deltar i serien «Vinterveiens helter» på National Geographic. De jobber døgnet rundt for å holde veiene åpne – uansett vær – og serien har hatt enorm suksess både i inn- og utland.

Seks råd til norske sjåfører
Men selv om de to lever av at biler og vogntog sliter med vanskelige kjøreforhold, så er de begge enige i at de gjerne kunne hatt litt mindre å gjøre.

– Det meste av det vi gjør i jobben vår skyldes uhell som er vanskelig å gardere seg mot, men det er mange folk der ute som hadde hatt godt av å tenke seg litt om før de dro ut på tur med bilen, sier Thord.

– Noen av rådene vi kommer med til norske sjåfører er kanskje litt selvfølgelige, men jeg tror folk hadde blitt overrasket når de så hva slags sjanser enkelte er villige til å ta, og hvor mange idiotiske valg som gjøres.

Dette er rådene fra Vinterveiens helter:

  1. Forbered deg når du skal ut på vinterveien, spesielt lengre kjøreturer. Sjekk kjøreforhold og værvarsel. Turen tar den tiden den tar, og det siste du trenger er å ha dårlig tid hvis det er dårlig sikt eller ekstra glatt. Lytt til offisielle fjellråd. Gå inn på www.175.no for oppdatert informasjon og trafikkmelding.
  2. Snakk med folk om turen din! Fortell noen hvor du skal, når du drar og når det er forventet ankomst.
  3. Fyll drivstoff i Norge! Spesielt utenlandsk diesel har ikke forutsetninger for å tåle den norske vinteren på en like god måte som norsk diesel. Det samme gjelder vanlig bensin.
  4. Ha et bevisst forhold til hva slags dekk du kjører med. Tilpass kjøringen deretter. Gjelder uansett hva slags dekk du har.
  5. Det er faktisk OK å snu! Ingen vits å fortsette hvis veien forsvinner inn i en snøfonn.
  6. Ikke dra! Bli en dag ekstra hvis værmeldingen er ille. En dag fri er billigere og mindre farlig enn å kjøre seg fast.

Thord Paulsen på oppdrag i snøstorm. Foto: National Geographic.

Enorm suksess
«Vinterveiens helter» er National Geographics første dokumentarserie utelukkende fra Norge, produsert av ITV Studios Norge, for et internasjonalt publikum. Serien ble på kort tid en stor suksess og vises på TV i 172 land på 43 ulike språk. Nå kommer den fjerde sesongen av serien.

– Det er gøy å se at folk fortsatt er interessert i serien og ønsker nye sesonger. Vi synes jo også at det er ekstra gøy å få vist frem lille Norge til resten av verden, sier Christian Skov, programansvarlig for National Geographic.

Videre forteller Skov at han tror alle kan ha godt av å friske opp kunnskapen eller lære et par nye ting når det gjelder bilkjøring i uforutsett vær.

– Det viktigste for gutta er å gjøre sjåfører bevisst på farene som finnes og ta forhåndsregler. Og hvis vi kan hjelpe til med å spre dette budskapet, er jo det supert, sier Skov.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “– Mange idiotiske valg gjøres av norske sjåfører nå på høsten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *