Mange diabetespasienter må fornye førerkortet innen nyttår

Mange pasienter med diabetes må fornye førerkortet innen nyttår hvis de har førerkort i en førerkortgruppe i lette klasser.

Har du førerkort i lette klasser med gyldighet på mer enn fem år, har diabetes type 2 og bruker blodsukkersenkende legemidler, må du fornye førerkortet.

Det er pasienter med diabetes type 2 som bruker blodsukkersenkende legemiddel som må fornye førerkortet innen nyttår om det her mer enn fem års gyldighet fra utstedelsen. Bobilverden.no skrev om saken allerede i februar. Nå begynner det å haste for de det gjelder. Det er fortsatt mange som ikke har fornyet.

Lette førerkortklasser er moped (AM), snøscooter (S), traktor (T), motorsykkel (A1, A2 og A), personbil (B) og personbil med henger (BE).

Det er kun de som bruker blodsukkersenkende legemiddel, som f. eks Metformin, som må fornye førerkortet, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Du trenger ikke fornye førerkortet hvis du har:
– Kostregulert diabetes
– Diabetes type 2, inntil fem års gyldighet på førerkortet og ikke bruker blodsukkerdempende legemidler
– Diabetes type 1, bruker legemiddel som kan gi hypoglykemi (eks. insulin) og allerede har begrensninger i gyldigheten på førerkortet.

Disse må fornye førerkortet
Har du førerkort i lette klasser med gyldighet på mer enn fem år, har diabetes type 2 og bruker blodsukkersenkende legemidler, må du fornye førerkortet. Det nye førerkortet ditt får maksimalt fem års gyldighet for lette klasser.

Personer som har diabetes type 1 og bruker legemiddel som kan gi hypoglykemi (eks. insulin) og som allerede har begrensninger i gyldigheten på førerkortet, trenger ikke å fornye førerkortet før det utløper.

– Personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, skal ha maksimalt 5 års gyldighet på førerkortet for lette klasser. Bakgrunnen for endringen er krav fra EUs førerkortdirektiv som medfører at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, må følges opp av lege med jevne mellomrom. Det innebærer at personer med diabetes som bruker slike medisiner, og som har et førerkort der det er mer enn fem år mellom utstedelsesdatoen og gyldig til-datoen, må levere helseattest og fornye førerkortet i løpet av 2022, sier seniorrådgiver Ingrid Sørlie i Statens vegvesen.

Frist 1. januar 2023
Statens vegvesen må motta ny helseattest i original utgave innen 1. januar 2023. Det anbefales derfor at du oppsøker lege for å få helseattest i god tid før fristen. Det er mange som skal fornye førerkortet innen 1. januar 2023, og for å unngå unødvendig ventetid er det lurt å fornye førerkortet så raskt som mulig.

– Før du kan fornye førerkortet må du ha en oppdatert helseattest fra legen din. Denne må sendes til oss i posten eller du kan levere den selv, sier Ingrid Sørlie.

– Når Statens vegvesen har mottatt helseattesten din får du melding fra oss på SMS og e-post. Da kan du bestille nytt førerkort på vegvesen.no,forutsatt at førerkortet ditt er utstedt i 2012 eller senere, og at du ikke har byttet navn etter at førerkortet ble utstedt.

Hvis førerkortet ditt er utstedt før 2012, må du ta nytt bilde til det nye førerkortet. Det gjør du på en trafikkstasjon. Nytt førerkort må bestilles på trafikkstasjonen dersom du har byttet navn etter at ditt nåværende førerkort ble utstedt.

Du kan bestille nytt førerkort eller time på Min side på www.vegvesen.no.

Tekst Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *