Mange bileiere dropper polering

Skinnende blank når den leveres, men hvor ofte polerer du? Foto: Knut Randem.

Skinnende blank når den leveres, men hvor ofte polerer du? Foto: Knut Randem.

Annenhver bileier lar det gå mer enn et år mellom hver polering, viser en ny undersøkelse. For dårlig, mener eksperter. 

15 prosent av alle norske biler blir aldri polert, viser undersøkelsen, som er utført av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).
Biler som fortsatt blir polert får dessuten bare sjelden nærkontakt med voks og pussegarn. En fjerdedel av eierne oppgir at det går mer enn et år mellom hver gang. 10 prosent svarer vet ikke.

– I praksis betyr dette at halve bilparken får mangelfull lakkpleie. Det øker faren for rustangrep og reduserer levetiden. Samtidig fremskyndes prosessene som gjør lakken blekere og mattere, slik at den bokstavelig talt taper glansen, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

26 prosent av de spurte polerer bilen én gang årlig. 18 prosent gjør det hvert halvår. I tillegg kommer en liten gruppe på åtte prosent ekstra ivrige, som gir bilen en polering tre til fire ganger årlig eller mer.

Helst hvert halvår
– Minst to ganger årlig er å anbefale, i hvert fall hvis man ikke har investert i ekstra langtidsbeskyttende lakkforsegling, sier Arild Hansen.

Laber interesse for å bruke tid på bilpleie merkes godt på salget av de produktene som trengs for å få jobben gjort.
– Markedet for bilpleiemidler beregnet på privat bruk har vært forholdsvis flatt de siste årene, og gjenspeiler ikke veksten i selve bilparken. Noen nedlegger fortsatt stor innsats, men andelen var nok høyere for noen tiår siden, sier Thomas Melby, produktsjef i Auto Care.
– Utviklingen innen bransjen har gitt produkter som er bedre og mer miljøvennlige enn før. Det er fullt mulig å oppnå et godt resultat uten å måtte slite seg ut. Gode vaner på dette området betyr at bilen holder lenger og bevarer verdien bedre.

Topp om sommeren
Hvis bilen ikke får lakkpleie skjer det samme som når huset eller hytta ikke blir malt eller beiset, mener Melby.
– Resultatet blir forfall og materialødeleggelse. Godt vedlikehold beskytter mot vær, vind og store temperatursvingninger, enten det gjelder bil eller bygning.

Undersøkelsen sier ingenting om hvordan bobilister passer inn i dette bildet. Hvor ofte polerer du bobilen din?

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *