Måling gjelder kun nye biler

Fra 1. november må nye biler ha smarte dekk som måler lufttrykket elektronisk. Foto: Colourbox

Fra 1. november må nye biler ha smarte dekk som måler lufttrykket elektronisk. Foto: Colourbox

I forrige uke meldte vi at alle biler etter hvert må installere elektronisk trykkmåling (TPMS). Vi baserte oss på en pressemelding fra dekkleverandøren Vianor. Bobilverden var blant de mediene som lot seg villede. Kravet gjelder kun nye biler. Her kan du lese fakta slik de er bekreftet av Vegdirektoratet.

TPMS er sensorer som måler lufttrykket i dekkene elektronisk. Hvis noe er galt, får føreren beskjed fra kontrollpanelet på dashbordet. Kravene om at biler skal utstyres med dette systemet følger av EU-regler, som også Norge er pålagt å innføre.

Kravet gjelder foreløpig kun personbiler inntil 3500 kg i kjøretøyklasse M1. Bobiler/campingbiler inngår i denne kjøretøygruppen.

– Alle biler som registreres første gang 1. november 2014 eller senere skal være utstyrt med TPMS. Det er bilprodusenten/importøren som sørger for at nye biler som registreres etter 1. november 2014 har TPMS, forteller Håkon Rosendahl ved Kontor for kjøretøyteknikk i Vegdirektoratet.

Er bilen registrert første gang før 1. november 2014, er det ikke krav til TPMS,

– Det avgjørende for om bilen må ha TPMS, er tidspunktet bilen registreres første gang. Med «registrering» menes datoen da bil utstyres med kjennemerker og vognkort utstedes. Registrering kan enten skje i Norge eller i utlandet (annet EU/EØS-land?). Det er tidligste registreringsdato som avgjør om bilen skal ha TPMS eller ikke.

– Vegdirektoratet har ingen holdepunkter – hverken i regelverket eller ad andre kanaler – for at regelverket i framtiden vil bli gjort tilbakevirkende, avslutter Rosendahl.

Øvrige opplysninger i vår forrige artikkel om temaet er korrekte..

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *