Lys i mørketid med tysk julemarked

De tyske julemarkedene byr på varer av alle slag. Noe fint og noe noen andre vil ha. Foto: Knut Randem.

Vi har motvillig begynt å innse at jula nærmer seg her i Norge. Noen synes kanskje vi har smakt litt vel mye på den allerede? Men har du lyst på en alternativ bobiltur før jul, og samtidig lyst til å komme i julestemning tidlig i desember, ja kanskje allerede i slutten av november? Da har vi et alternativ for deg. Til og med uten en masse snø.

Tyskland er for mange i kjøreavstand for en langhelg – eller en ukestur for de som bor lengre unna. I Tyskland pågår nå de tradisjonsrike julemarkedene med fullt av folk i gatene og mye god stemning. Smak på glühwine – varm vintoddy, gjerne med en skvett rom oppi – og hold varmen mens du kikker på de mange tilbudene i salgsbodene.

I salgsbodene kan du kjøpe mat i mange varianter, håndverk og rene handelsvarer. Stemningen med lys og folkeliv får du på kjøpet. Gå rundt, kikk på varene og kjøp om du finner noe du liker. Ta deg en glühwein eller tre. Gå på en kneipe eller i Ratskeller (alle tyske byer har en, virker det som) eller en annen tradisjonell tysk restaurant og spis sweinehaxe, pølser og andre lokale spesialiteter.

Glühwein, gjerne med en skvett rom, serveres fra en mengde boder under julemarkedene. Foto: Knut Randem.

Alle tyske byer med respekt for seg selv har et stort julemarked. Valget er ditt. Hvor langt vil du kjøre? Tyskland er også godt utbygd med bobilparkeringer, så det bør ligge godt til rette for oss med bobil. Bare husk at det er stor tilstrømming, så det kan godt være du må ta toget inn til byen du velger.

Julemarkedenes historie strekker seg tilbake til senmiddelalderen i de tysktalende delene av Europa. Markedet i Dresden er et av de eldste og ble holdt første gang i 1434. Bautzen-julemarkedet er enda eldre. Det er nevnt allerede i 1384. Forløperen for denne tradisjonen skal strekke seg helt tilbake til 1294.

Weihnachtsmarkt, som det heter på tysk innleder adventstiden. Blant de mest berømte er julemarkedene i de tyske byene Erfurt, Lübeck, Nürnberg, Dresden, Stuttgart og Augsburg. Også i Frankrike er det store julemarkeder i blant annet Strasbourg og Alsace, som har sterk tysk innflytelse. Mange andre land har også utviklet tradisjoner med julemarkeder.

denne nettsiden kan du se når og hvor det er julemarked i Tyskland. Den er på tysk, men dato og klokkeslett bør være lett å forstå. Den engelske versjonen ser ikke ut til å bli oppdatert.

I tillegg til de mange opplyste salgsbodene er også en del bygninger vakkert belyst. Foto: Knut Randem

Del dette med andre:

  1 comment for “Lys i mørketid med tysk julemarked

  1. hallo hilsen fra tyskland .ja vi har her veldig fine julemarker. en fin er ogso i hannover og bremen .den i bremen er i närheite af en flott bobilplatz vi skal til den näste uker .glede meg til .hilsen fra hannover og monika

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *