Leserinnlegg: Tut om du vil forbi

Jeg kjører bobil og sliter med at mange er «flinke» til å samle kø bak seg. Det gjelder kanskje bobil og campingvogn spesielt?

Jeg mener at bil nummer 2 i køen har et stort ansvar. Om det hadde vært påbudt for bil nr 2 å bruke hornet for å gjøre førstemann oppmerksom på at noe er galt bak seg.

Jeg vet at bruk av horn kun er lov for å forebygge fare. Når noen lager kø ved å kjøre opptil 10-20 km/t under fartsgrensen, vil jeg påstå at faren for at førere lenger bak i køen begynner å kjøre forbi hele køen. Da er det virkelig farlig.

Jeg har prøvet dette selv og dette virker!

Jeg har tenkt mye på dette og har i praksis vist at dette virker.
Jeg oppfordrer derfor andre i bil nr 2 i køen til å prøve dette. Du forebygger fare ved å bruke hornet er min mening.

Per T. Dale

Del dette med andre:

  15 comments for “Leserinnlegg: Tut om du vil forbi

 1. Tullball! Tuting vil skape stressreaksjoner hos folk flest da det er forbundet med fare eller aggressivitet. Man vil også bruke opp tutingens egentlige hensikt.

  Så lenge man kjører på veien har man et ansvar for å overholde fartsgrenser og skilting, så fremt kjøreforhold ikke tilsier annet.
  Som sjåfør er det ens plikt å være oppmerksom på hva som foregår i trafikken rundt en, herunder å forstå om man lager kø.
  Kø pga at andre bakenforliggende medtrafikanter ønsker å bryte fartsgrenser utover normalen er ikke noe man som fremste kjøretøy skal måtte forholde seg til. Vil bakenforliggende kjøretøy forbi så får den selv bestemme seg for dette og gjennomføre en forbikjøring ved anledning.
  Og har bakenforliggende kjøretøy vettet i behold så gjøres dette på et sikkert vis i henhold til vei og fart.
  Et tips er å holde god avstand til kjøretøyet foran slik at man har god oversikt over potensielle og trygge anledninger til å ta forbi.

  • Det står noe om dette i vegtrafikkloven. Det burde du referert. Den forankjørende har plikt til å vike til siden, sakne farten og om nødvendig stanse når noen vil kjøre forbi.

  • Hvem tullballen er kan diskuteres. Sving ut og slipp forbi hvis du ikke holder trafikken. Ikke lek moralpoliti! Det er nå mitt motto enten jeg kjører personbil, rullehytte eller vogntog. For uansett om ligger over eller under fartsgrensen så finnes disse som på død og liv skal forbi. Det er vår simple plikt å spare motgående trafikk å få en slik en i fronten.
   Derfor slipper jeg disse forbi så snart det er mulig og sikkert. Jeg vil ikke være vitne til at en motgående bil med en småbarnsfamilie inni blir knust grunnet at “jeg har rett!!”

  • Astrid nå er du ikke helt med, du plikter å om nødvendig stoppe for at trafikken bak deg skal komme frem, se trafikkreglene

  • Anbefaler deg å lese mitt innlegg en gang til, trur du har misforstått poenget mit. Les også §12 i vegtrafikkloven som handler om at dersom du vil kjøre sakte så har du plikt å følge med bak at du ikke lage kø bak deg, du skal vike til siden å slippe forbi di som vil forbi og om nødvendig stoppe.
   Snakker ikke om de som kjøre fartsgrensen og er først i køen !

   • Desverre er det ofte de som ligger i noe de tror er 80km/h som er problemet. Disse er ofte ikke klar over – eller har glemt at speedometeret har en feilmargin på opptil 10km/h. Mange av disse virker som om at det tror at de ikke har plikt til å slippe forbi annen trafikk som gjerne vil forbi.

 2. Hvis man kjører i 80-82 i 80 sonen . Så har du disse «nissene» , som SKAL forbi hvis det er husbil. Da får de tute så mye de vil !! Jeg kjører lovlig og vil ikke ha fartsbot.

  • «Lovlig» etter speedometer? Husk at de fleste viser ca 10% høyere fart enn den farta du virkelig holder! Viser det 80, kjører du sansynligvis 72-73

 3. 100 % enig med Emil B. Det at dersom andre vil forbi er det kun deres problem, er en utrolig egoistisk holdning. Hvorfor ikke være med og hjelpe til slik at en forbikjøring kan foretas på en sikker måte, om nødvendig kjøre ut og stoppe.

 4. Har kjørt bobil siden 2006 og har sluppet forbi de fleste som ville forbi uten å lage farlige situasjoner.
  Nå kan vi jo kjøre i den hastigheten som er på veiene i Norge og det gjør at det blir mindre farlige situasjoner.
  Når det er sagt så er det jo de som skal forbi på død og liv uansett og det er bare å slippe de forbi. Husk å ha god avstand og samtidig se ofte i speilet bakover for å unngå at det blir unødvendig kødannelse.
  Og husk alle som har ferie, det er bedre å komme trygt frem til bestemmelsesstedet hvis du kjører normalt og koser deg når du har ferie.

 5. Som det står i vegtrafikkloven § 3:
  ENHVER skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade…..

  ENHVER = ALLE

  Jeg er nok ingen ‘feilfri engel’ i trafikken selv, men å bruke speil og kamera er en inngrodd rutine.
  Slike hjelpemidler gjør det enkelt å følge med trafikkbildet bak slik at man kan slippe trafikken forbi på dertil egnede steder.
  Skiltet fartsgrense er jo ikke ‘påbudt’ hastighet, men øvre tillatte hastighet på strekningen det gjelder.
  Man skal jo alltid bidra til å holde flyten i trafikken. Har man ingen, eller ‘milevis’ frem til neste bil i samme kjøreretning og det ligger noen eller opptil flere like bak egen doning, da bør det kanskje ringe en bjelle for noen og ENHVER.
  M.a.o. Tuting er faktisk helt unødvendig ……

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *