Leserinnlegg: En formidabel skuffelse

Det var enklere å finne fram i tidligere utgaver, skriver Leif Havre.

(Se oppdatering her)

I flere år har jeg benyttet tyske Bordatlas til å planlegge ferieturene. Underveis har bøkene vært et kjempeflott verktøy, enkel å slå opp i og som gir all den informasjon jeg trenger for å velge neste overnattingsplass.

Jeg tenkte det kunne være bra med en oppdatert utgave når årets Tysklandstur skulle planlegges, så jeg bestilte 2018-utgaven. Det ble en formidabel skuffelse. I år har man nemlig valgt å sortere innholdet etter postnummer! (Gjelder Del 1 Tyskland. Del 2 øvrige europeiske land er sortert alfabetisk innenfor land).

På veikartet finner man gjerne en bobilplass som man ønsker å se nærmere på. Da har det bare vært å slå opp på navnet i den alfabetiske oversikten. Har man noenlunde kontroll på bokstavenes rekkefølge i alfabetet, tar det mindre enn 20 sekunder å finne frem til beskrivelsen av bobilplassen.

I hvilket distrikt skal du begynne å lete etter bobilplassen?

Slik er det imidlertid ikke i 2018-utgaven. Når man på det vanlige veikartet bakerst i boken har funnet en bobilplass man vil se nærmere på, må man først finne ut i hvilket av de 10 hovedpostdistriktene i Tyskland plassen ligger. Dette gjøres på et svært grovt kart hvor alle distriktene er tegnet inn, men hvor det ikke finnes et eneste stedsnavn å ta utgangspunkt i. Når man tror man har funnet riktig distrikt, må man bla seg frem til man finner et nytt grovt oversiktskart over det valgte distriktet. På dette kartet er hoveddistriktet igjen delt inn i 10-12 underdistrikt. Hvert underdistrikt omfatter en postnummerserie, for eksempel alle bobilplasser med postnummer mellom 13000 og 13999. Når man så har gjettet seg til hvilket underdistrikt bobilplassen ligger i, ja så er det bare å begynne å lete gjennom alle postnumrene til man finner plassen man leter etter.

Fant ikke beskrivelse av plassen? Da er det bare å begynne forfra igjen. Enten hadde jeg valgt feil hoveddistrikt eller så hadde jeg bommet på tilhørende underdistrikt.
Jeg overdriver ikke når jeg sier at det gjerne har tatt meg 20 minutter intens leting før jeg har funnet fram til bobilplassen jeg leter etter. Helt meningsløs bruk av tid og krefter.

Jeg har latt min vrede og frustrasjon flyte fritt i en epost til redaktør Martin Vogt. Jeg regner ikke med å få svar med det første. Jeg er nemlig sikker på at redaktøren har mange lignende eposter han skal lese gjennom! Håpet er imidlertid at neste års utgave er tilbake i alfabetisk oppstilling.

Med vennlig hilsen
Leif Havre

Les også: Bordatlas 2018 har blitt komplett

Del dette med andre:

  4 comments for “Leserinnlegg: En formidabel skuffelse

 1. Har allerede kuttet ut Bordatlas. Bruker appen til ACSI, på nettbrettet kommer stellplasser opp i tillegg til campingplasser. Koster litt mindre enn Bordatlas, men er mye lettere å bruke.

 2. Ser i reklamen for Bordatlas følgende:
  • NEU, sowohl als auch: deutsche Stellplätze nach PLZ sortiert, zusätzliches alphabetisches Ortsregister für die Suche nach Ortsnamen.

  Ville trodd at det betyr at man både kan søke etter postnummer og som tidligere etter stedsnavn.
  mvh Thor Osland

 3. Visst er jeg skuffet og forb..Det er jo nesten umulig å finne fram i dette makkverket av ei bok! Har hatt tidligere utgaver og de har vært en trofast følgesvenn på mine turer. Har anbefalt bøkene med varmt hjertetrøbbel mine venner. Det gjør jeg virkelig ikke med 2018 utgaven? Hva er grunnen til denne omleggingen som umuliggjør det som før gjorde det så lett å finne plassene man lette etter? Hvis jeg kunne, så ville jeg krevd pengene tilbake. UBRUKELIG.

 4. Takk til Thor Osland som gjorde oppmerksom på at det finnes en alfabetisk oversikt til 2018 utgaven. Denne eksisterte nok ikke da jeg bestilte boken, men nå ser jeg på Bordatlas siner hjemmesider at det er laget en slik oversikt. Man kan til og med få den tilsendt gratis dersom den ikke fulgte med leveransen, eller man kan fritt laste den ned som PDF. Her har nok Bordatlas skjønt at de hadde ‘dummet seg ut’ og derfor satt igang trykking av den alfabetiske listen i tillegg. Supert!
  Det er som kjent aldri for sent å snu.

  Leif Havre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *