Leie av bobil tar av i sommeren, alle skal se Norge

Covid-19 har medført at de fleste grensene mellom Norge og resten av verden er bortimot stengte for de fleste av oss – hvis vi da ikke ønsker å sitte et par uker i karantene ved hjemkomst. Mange skal i steden se Norge. Vi bringer her noen gode råd til de som nå skal bruke sommerferien på leide hjul.

Typisk eksempel på en halvlintegrert bobil, som kan passe for en familie på inntil fire. Foto: Morten Brooks.

Mange har avbestilt sine sydenferier og satser på å bruke både tid og penger i Norge. Dette merker utleiere av bobiler på etterspørselen for sommeren. Myndighetene har oppfordret til Norgesferie og livet i bobil er et godt alternativ til andre ferieformer.

Populær ferieform
Camping er blitt en meget populær ferieform, salget av campingkjøretøyer har skutt i været de siste fem årene. Noen foretrekker å leie før de eventuelt kjøper, noe Geir Holm i Norges Caravanbransjeforbund mener er et smart valg. Bransjen har gått fra svart fortvilelse da Norge ble stengt ned i mars, til forsiktig optimisme etter påsken og stigende optimisme i mai og juni, da stadig flere henvendte seg for kjøp eller leie bobil.

Det finnes flere kjeder som driver utleie, og disse melder nå om betydelig pågang.

Bybobiler er mindre og smidigere å komme fram med i tett trafikk og parkere. Her har for eksempel et par god plass for en riktig romantisk ferieopplevelse. Foto: Morten Brooks.

Dyrt å leie?
I høysesongen vil leieprisen for en mellomklasse bobil havne på 15-20.000 kroner i uken. Dyrt, vil mange hevde, helt til de gjøres oppmerksom på at sydenferien deres i fjor, med flybilletter for hver enkelt, hotellopphold, mat, småreiser etc. for hele familien havnet på nærmere det dobbelte. For en familie på fire blir to uker i leid bobil ikke særlig dyrere samlet enn om familien hadde satset på ferie i Spania, Frankrike eller Italia. Og så har man med seg all feriebagasjen og utstyret i bobilen.

Aktuelle bobiler
De såkalte bybobilene er mindre, enklere å bruke i tett trafikk og krever liten plass å parkere. For et par på førstegangs bobilferie er de nærmest skreddersydd.

En familie på fire krever litt større plass, og da vil en såkalt halvintegrert bobil på opptil 3500 kg være et godt alternativ. Eller kanskje du skal velge en bobil med alkove der det er en fast sengeløsning over førerhuset?

Bobiler tilbyr luksus fullt på høyde med femstjerners hotell. Sengeløsningene kan variere. Her har bobilen en midtstilt dobbeltseng bak. Foto: Morten Brooks.

Hvilket førerkort har du? Vanlig klasse B gjelder opp inntil 3 500 kg totalvekt. Bobiler over 3 500 kg krever minimum førerkort klasse C1. For førstegangs bobilcampere kan det likevel være lurt å ikke satse alt for stort i begynnelsen, da det krever litt mer å ratte en tung bobil enn en vanlig personbil.

Seriøse utleiere
Det finnes mange «rare» utleieforhold, men vi vil anbefale å leie bobil fra en seriøs utleier for å sikre at du som kunde blir ivaretatt skikkelig. Tilbud som virker å være for gode til å være sanne, er som regel akkurat det.

Forsikring er vanligvis inkludert i prisen, men der kan det også ligge en egenandel hvis uhellet skulle være ute. De fleste kredittkort gir forsikring for egenandeler hvis du betaler leien med kortet, men dette må du sjekke på forhånd. Alternativt at egenandelen, som kan være fra 3 000 og opp til 10 – 15 000, er forsikret i en reiseforsikring.

Krever innsikt
Å leie en bobil krever at du setter deg inn i hvordan toalettene tømmes, batteriet sjekkes, vannmengde kontrolleres, fylles og tømmes og hvordan lysbryterne fungerer. Mange elektroniske duppeditter krever læring for å fungere optimalt. Her kan du gjerne bruke mobilen til å filme instruksene du får fra utleier. Men alt i alt, dette er ikke mer krevende å sette seg inn i enn at det bør være overkommelig for de aller fleste.

Flere bobiler kommer med senkeseng foran. Et alternativ er alkovebiler med faste senger over førerplassen. Foto: Morten Brooks.

Gode tips ved leie av bobil
1. Velg bobil etter behovet og den aktiviteten du planlegger i ferien
Velg bobil ut ifra hvor mange sengeplasser og hvor stort lasterom du har behov for. Om du skal ha med sykler, så må bobilen ha kapasitet til å frakte disse. Liker du å lage mat, så velg en bobil med god kjøkkenløsning.

2. Film instruksene
Utleier går gjennom alle instrukser med deg ved utleveringen. Ta frem mobilen og film når vedkommende viser deg hvordan du tømmer toalettet, fyller og tømmer vann, bruker gassen osv. Da sparer du deg for mye plunder.

3. Planlegg reisen
Det er lett å bli revet med når du har bobil for første gang. Og da kan du havne på steder du faktisk ikke hadde tenkt å besøke i utgangspunktet. Bestem deg for hva du skal se og hvor du skal kjøre, og prøv i hovedsak å holde deg til planen. Det å bruke bobil handler jo mye om å være underveis fra A til B, men også å ta impulsive avstikkere.

4. Tøm når du kan – fyll opp når du må
Alle tanker i bobilen har sin begrensing. Toalett må tømmes der det er muligheter for det. Ikke utsett tømmingen – tøm når du har anledning til det. Og fyll opp kjøleskap, vanntank og drivstoff dersom du skal sette kurs mot øde steder.

De tre største bobilkjedene leier alle ut bobiler. Du finner dem på motorhome.no, ferda.no og kroken.no. Men det finnes flere profesjonelle tilbydere av bobilutleie.

Lykke til og god bobiltur!

Tekst: Bjarne Eikefjord, BoCM
Oppdatert og tilpasset for bobil: Knut Randem, Bobilverden.no
Den originale artikkelen har stått på trykk i Bobil- og Caravanmagasinet

Del dette med andre:

  3 comments for “Leie av bobil tar av i sommeren, alle skal se Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *