Langhelg med bobil i sørvest

Flekkefjord. Foto: Yngvar Halvorsen.

Flekkefjord. Foto: Yngvar Halvorsen.

Onsdag etter jobben – alt er pakket i bilen dagen før. Vi starter og drar avgårde i bobilen akkurat da regnet setter inn. Men med varm kaffe og litt fingermat er humøret og forventningene på topp. For bobilturene våre er å oppleve noe nytt, og det gjør vi hver gang. Vi går turer, finner koselige kafeer i byene, eller finner en fin plass å fiske.

Av Yngvar Halvorsen

I dag drar vi sørover på E18, målet er Flekkefjord men vi stopper når vi føler at det er nok kjøring. Regnet øser ned hele veien, men det er nesten ingen trafikk i vår retning så timene går og vi passerer alle de fine byene langs veien – Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad osv.

Flekkefjord bobilparkering. Rånere med høy musikk forstyrret nattesøvnen. Foto: Yngvar Halvorsen.

Flekkefjord bobilparkering. Rånere med høy musikk forstyrret nattesøvnen. Foto: Yngvar Halvorsen.

Det er veldig mange bobiler på veien og etter hvert så teller vi de, og på fire timer har det passert ca. 170 bobiler. Nesten alle hilser blidt på oss og vi føler at vi er en med i en hyggelig gjeng. Dette bekreftes da vi kommer frem til Flekkefjord og parkerer ved siden av et par fra Egersund, som også nettopp har kommet. Vi snakker om trafikken, bobilene våre og selvsagt været. Det er bestandig noen hyggelige bobilfolk å prate med der det er parkering for oss.
Helt nede ved vannet ved gjestehavna er det 17 bobiler denne dagen. Det regner fortsatt så de fleste holder seg inne. Noen smetter ut og tar seg en røyk eller lufter hunden, men det er en stille kveld.

Stille? Utover natten kommer Rånerne i sine biler, antagelig koster lydanlegget mer en selve bilen. Det fylte i hvert fall alle bobilene med ekstrem høy musikk. Da den ene dro kom det et par andre.
Det er vel det man opplever når man parkerer i sentrum av en by, så det ble ikke mye søvn på noen av oss før tidlig morgen.

Kaffe og en liten tur rundt i området, så er vi på veien igjen. Denne gangen tenkte vi at Egersund har vi ikke vært i før, så da drar vi ditt.
Lite trafikk i dag også men mange bobiler på veien, alle som bor på Vestlandet skal østover og vi, som kommer østfra, skal vestover. Sånn er det bare.

Krigsminnevandring i Hå. Foto: Yngvar Halvorsen.

Krigsminnevandring i Hå. Foto: Yngvar Halvorsen.

Egersund er helgstille. Det regner til og fra så turen vår rundt i byen blir ikke lang, men vi vil helt sikkert komme tilbake. Det skal være mulighet for døgnparkering for bobiler på torget i Egersund.

Nå tar vi Nordsjøveien langs vannet mot Bryne. Målet er Stavanger i løpet av kvelden. En flott vei med flott natur, selv om tåka innimellom truer med å ta bort sikten. Vi stopper flere steder og går turer, noen veier som blir smalere og smalere skulle vi kanskje ikke kjørt inn på, men vi kommer da ut på hovedveien igjen. Jæren med sine flotte steingjerder – her er våren kommet langt selv om det er senere i år en normalt.

Mosvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Mosvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Nå må vi finne oss et sted å legge oss til for natten så vi finner en campingplass midt i Stavanger – Mosvangen camping. I brosjyrene ser den flott ut, men som i de fleste tilfellene her i Norge så syns vi den er slitt og dårlig vedlikehold. Vi holder oss på de gruslagte plassene og ikke på plenene, som er som store myrer etter alt regnet.
Ingen plasser er merket opp så bobilene og campingvognene står i alle retninger. Men vi finner oss en plass og plugger inn strømmen. Vi går en tur til sentrum for å se litt på byen. Stavanger er en hyggelig by. Det er en storby med småbypreg.
Så er vi tilbake i bobilen, får med oss Dagsnytt på Ipaden (ICE-modem er kjekt) og god mat med litt rødvin ved siden av.
Fordelene ved å bo på en camping er at det er stille om natten så vi får hvilt ut etter en hektisk dag.

Mosvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Mosvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Dagen kommer uten regn denne gangen, faktisk ser det ut som om det skal bli litt sol. Vi tar bobilen inn til Stavanger og finner oss en fin parkering ute ved Veritasbygget. Så rusler vi forbi byens flotte nye kulturhus langs kaiene frem til Vågen. Det er et yrende liv i byen i solskinnet som har kommet frem. Vi ville gjerne se Oljemuseet så vi finner frem og bruker et par timer der inne. Det er godt å kjenne denne historien som har blitt så viktig for landet vårt.
Nå skal det bli godt med en kopp kaffe og et stort stykke ostekake. Det finner vi på kafe Sting høyt oppe over byen ved Vålandstårnet. Det er hyggelig å sitte sånn. drikke kaffe og se på folk komme og gå.

Kvelden kommer og vi sjekker inn på Mosvangen camping igjen. Før vi legger oss til fyller vi vann, tømmer gråvann og toalettet. For å tilpasse campingen til bobiler har de bygget på et skur i den ene enden av servicebygget der toalettømmingen forgår. Rett ved der jeg skal tømme dassen er kjøkkenet. Der står noen og steker bacon med døra åpen så det er ingen hyggelig jobb å gjøre dette.

Haraldsvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Haraldsvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Nå skal vi til Haugesund! Tomtommen blir satt på Haraldsvangen camping og vi kommer oss ut på vegen mot ferga som går over til Arsvågen. Det er en flott natur på øyene her ute mot havet og det er flere steder mann kan stå med bobil om man ønsker. Et par store tunneler går under vann, den ene over seks kilometer og 223 meter under havet.
Fergeprisene i Norge er jo noe for seg selv, men man må jo komme over dit man skal. Litt i underkant av 500,- kroner, inkludert 156 i bompengeavgift for en syv meter bobil en vei kan være nok syns jeg. Det går tre ferger så vi er raskt om bord og turen tar bare 25 minutter.

Haraldsvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Haraldsvangen camping. Foto: Yngvar Halvorsen.

Fremme på den andre siden ligger vi på veien sammen med alle de andre fra ferga mot Haugesund og Haraldvangen camping som ligger litt nord for byen.
Haraldsvangen camping er en fin plass. Alt er ryddig og rent. Du får et kort når du sjekker inn som åpner alle dører, blant annet til dusjene.
Her er tømminga for toalett i et eget hus langt borte fra ferskvannspåfylling og gråvannstømming. Vi kunne velge mellom å parkere på gress eller på asfalt og det var montert strømuttak rundt på hele plassen.
Det er nok en fordel om man har med seg en ekstra skjøteledning da det kan være litt langt fra de beste plassene ut mot havet til strømboksen.
Campingplassen ligger helt ut mot havet med utsikt til Tonjer fyr. Det er mange fine turstier rundt om i området. Riksmonumentet Haraldstøtta ligger like ved.

Etter en slik langhelg kommer også hjemreisen. Vi skal begge på jobb på mandag så klokka fire på ettermiddagen etter at vi hadde vært i et 80-årslag, dro vi mot ferga.

Arsvågen fergekai. Foto: Yngvar Halvorsen.

Arsvågen fergekai. Foto: Yngvar Halvorsen.

En time fra Visnes på Karmøy og frem til Arsvågen, plassen foran ferga er full med personbiler men vi blir bedt om å stille oss i rad seks. Der er det ingen fra før så etter noen minutter er vi om bord på ferga. Vi hadde forventet oss lang ventetid men dette var bra. Fra Mortavika og hjem er det 51 mil, en transport etappe som tok oss 6,5 time.

Har du en utflukt du vil dele med andre bobilister? Send ditt bidrag til post@bobilverden.no.

Del dette med andre:

  1 comment for “Langhelg med bobil i sørvest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *