Lånefinansiert salgsrekord for bobil

Det lånes i snitt 400 000 kroner ved hvert bobilkjøp. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Det er stor låneiver blant bobilkundene, melder Ferda og Santander. Det går mot et rekordår for bobilsalget og det er snart 50 000 registrerte bobiler i Norge.

Samtidig som bobilsalget i årets ti første måneder tegner til å føre fram mot en rekord (se ”Braksalget av bobiler fortsetter”) er det også høy takt i bruktomsetningen. Det ble solgt 3419 nye bobiler og om lag 9700 brukte bobiler har skiftet eiere så langt i år.

– Eierskiftene omfatter grovt sett rundt hvert sjette norske feriehjem på hjul, sier Kåre Johan Røinås, markedssjef i forhandlerkjeden Ferda i en pressemelding.

Etter to – tre sesonger er det ifølge Røinås mange som får lyst til å gjøre et bytte. Noen går fra campingvogn til bobil, andre vil ha mer plass eller komfort, og en god del bytter til nyere modeller. Kjøpemønsteret gjør at refinansiering ofte blir aktuelt.

– Da vil kunden typisk ha en god del egenkapital i bobilen eller campingvogna som skal byttes inn, og kanskje litt annen sparekapital i tillegg. Resten blir som regel lånefinansiert, sier Røinås.

Dette bekreftes av Mette Kjærsrud, produktsjef i Santander i den samme pressemeldingen. Santander finansierer nå om lag 5000 kjøp av bobiler og campingvogner årlig.

Låner 400 000 til bobil
– De som kjøper campingvogn låner i gjennomsnitt rundt 200 000 kroner, mens bobilkjøperne gjerne låner det dobbelte. Omløpshastigheten for denne type lån er cirka tre år i snitt. Deretter er det mange som refinansierer, fordi de skal bytte inn og kjøpe noe nytt, sier Kjærsund. Hun legger til at lånekundene er gode betalere.

Santander bistår også en rekke av forhandlerne i caravanmarkedet med finansiering av varelagre. Det er en forutsetning for å kunne bestille inn et tilstrekkelig antall bobiler til det norske markedet.

Ferda har nylig utvidet sin rammeavtale med selskapet, og ser økt behov for varelagerfinansiering i 2018.

– Det skyldes dels at vi tror totalmarkedet fortsetter å utvikle seg positivt, og dels også at vi som kjede planlegger å styrke vår posisjon gjennom nye etableringer, sier Bengt Heggertveit, konsernsjef i Ferda.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *