Kultur møter natur

Der himmel og hav møtes – ved foten av fjellkjeden «De syv søstre» – ligger en av de store severdighetene for den som velger å kjøre fylkesvei 17 langs den vakre Helgelandskysten. Her finner vi navn og steder som har plass i norgeshistorien.

Den vakre middelalderkirken Alstahaug ligger flott til på øya Alsten, like i nærheten av fjellet «De sju søstre», og bare et par mil sør for Sandnessjøen.

For mange har 2020 gitt nye og uventede reiseopplevelser i vårt langstrakte land. Utleie av bobiler til nordmenn har aldri vært høyere, og for de mange med egen bobil eller campingvogn har også Norge vært de naturlige reisemålet i år. Skjønt reisemål? Med sin lengde på rundt 2000 kilometer og uendelige valgmuligheter mellom fjell, fjorder og kystlinje fremstår Norge på mange måter som et Europa i miniatyr, og reisemålene finnes i et stort antall.

En reise i Norge gir samtidig en rik mulighet til å gjenoppleve vår nære og fjerne historie på en langt mer levende måte enn skoletidens trøstesløse pugging av årstall og begivenheter. Aldri hadde jeg trodd at Petter Dass liv og gjerning skulle løfte seg ut av kjedelige historiebøker og gi meg en opplevelse av ydmykhet overfor vår fortid og evne til å bevare våre store kulturskatter.

Prestegården består av flere verneverdige bygninger. Den eldste (nordre) delen av den sammensatte hovedbygningen dateres seg tilbake til ca 1752.

Vikingkongen
Alstahaug kirke ligger tett inn på riksvei 17, der den går fra Tjøtta sør på øya Alsten og videre nordover mot Sandnessjøen. Den er en middelalderkirke oppført av sten og bygd en gang på 1100- eller 1200-tallet. Alstahaug prestegjeld var en av de største og mektigste på Helgeland, og denne kirken utgjør en av de tre triangelkirkene i området, med de to andre plassert på Herøy og Dønnes. På det meste, midt på 1500-tallet, hadde dette prestegjeldet hele seks kirker og to kapell.

Allerede når man kjører i land fra nordgående ferge på Tjøtta dukker et navn fra ungdomstidens historietimer opp: Hårek fra Tjøtta. Det var vikingkongen som ble født i 965 i Alstahaug, og som er en av personene som har fått en fremtredende plass i den islandske forfatteren Snorre Sturlasons kongesagaer. Han spilte en viktig rolle i slaget på Stiklestad i 1030 – og kjempet mot Olav Haraldsson – som etter sin død fikk tilnavnet Olav den hellige.

Noe av det første du møter på øya Alsten på vei nordover er denne bautaen på Tjøtta. Denne er reist til minne om Hårek, som var med å lede bondehæren under slaget på Stiklestad i 1030.

Norgeshistorie
Helgelandskysten er, i likhet med en rekke andre områder i Nord-Norge, full av steder der viktige historiske hendinger i norgeshistorien har vært utspilt. For den som kjører sin egen bobil (eller vanlig bil) er mulighetene til å gå på oppdagelsesferd blant geografi, landskap, bygninger og minnesmerker som strekker seg helt tilbake til vikingtiden mange. Mye av dette har gått «under radaren» for nordmenn flest, men med nye blikk på Norge som ditt ferieland er det ikke vanskelig å finne steder og severdigheter som engasjerer.

Alt handler naturligvis om planlegging og kreativ bruk av de mange ulike kildene som finnes tilgjengelig, kombinert med din egen ønskeliste over hva du har lyst til å oppleve. På vår tur langs Helgelandskysten høsten 2019 hadde vi lagt inn en «grov» rute og en tidsplan, samtidig som vi hadde lest oss opp på severdigheter det kunne være aktuelt å besøke. Men viktigst av alt er imidlertid evnen til å «la veien bli til mens du går».

Arkitektfirmaet Snøhetta står bak den spektakulære museumsbygningen som ble åpnet i 2007. Dette er et av Nordlands viktigste signalbygg.

Dikterpresten
Går vi tilbake til ungdomstidens historiebøker og ikke minst kristendomsundervisningen (som faget religionsundervisning het i gamle dager) støter vi stadig vekk på navnet Petter Dass.

Etternavnet skapte naturligvis stor munterhet i sin tid, og bidrog til prat og uro i klasserommet. For de som har glemt litt av den norske historien, skal vi kort rekapitulere noen hovedpunkter.

Petter Dass var en norsk forfatter og prest. Da han var 42 år gammel ble han sogneprest i Alstahaug, og som vi tidligere har nevnt, trolig det rikeste prestegjeldet på Helgeland. Fra sine mange reiser hentet han inspirasjon til sitt hovedverk, Nordlands Trompet, en tett skildring på vers av nordnorsk natur, årstidenes skifte, dyreliv, næringsliv og folkeliv. Han skrev også religiøse skrifter og salmer, hvorav den mest kjente er Herre Gud, ditt dyre navn og ære.

Utsyn mot havet
Alstahaug og Petter Dass museet ligger i idylliske og landlige omgivelser der kontrasten mellom de rødmalte trebygningene på prestegården, middelalderkirken i stein og det moderne museumsbygget i stål og betong med kledning av sink-metall, er stor. Det var arkitektfirmaet Snøhetta som tegnet dette praktbygget etter oppdrag fra Alstahaug kommune i 2001.

Plasseringen er på mange måter like spektakulær som utseendet og materialvalgene. Bygget er plassert på tvers av den såkalte «Alberthaugen» og Snøhetta valgte et designuttrykk der bygget nærmest kryper lang bakken, fremfor å gå i høyden. Da det stod ferdig i 2007 – med hovedinngangen vendt mot Alstahaug kirke og store panoramavinduer som vender ut mot fjæra på den motsatte kortveggen – var det nettopp symbolikken med en trygg forankring til det jordiske og et vidt og åpent syn mot havet som ble gjenskapt.

Den permanente utstillingen tar for seg Petter Dass sitt liv og gjerning som formidles gjennom billedkunst, skulpturer, film og lyttesteder.

Religion og multikultur
Hovedutstillingen befinner seg i museets andre etasje – som er hovedetasjen i bygget. Den er bygd opp på en moderne og tiltalende måte med en blanding av ulike teknikker for å formidle historien om Petter Dass, hans liv, virke og gjerninger. Utstillingene – som formidles gjennom illustrasjoner, film på skjermer og lyttestasjoner – tar opp temaer med forankring helt tilbake til at Petter Dass ble født i på Nord-Herøy i 1647.

Blant de mange temaer som tas opp i hovedutstillingen – og som gjør den svært aktuell – er religion i dagens flerkulturelle samfunn og spørsmål om menneskets forvaltning av ressurser i dag. I tillegg til den faste utstillingen i hovedbygget er det også områder der utstillingen skiftes regelmessig. Også den gamle prestegården, der hovedbygningen består av to deler, har fire rom med skiftende og faste utstillinger. Blant de mange illustrasjonene i museet finner vi verker av kjente norske kunstnere som Hans Gerhard Sørensen og Karl Erik Harr.

En elleve meter høy granittbauta ble reist på Alberthaugen i 1908 – som et 200-års minne etter presten og dikteren Petter Dass sin død.

Granittbauta
På Alberthaugen troner Peter Dass på en elleve meter høy granittbauta med et vidt syn ut over skipsleia, landskapet, og det historiske kirkestedet. Den ble reist i august 1908, vel 200 år etter at den store samfunnsmannen døde (1707), og er sammen med kirken og prestegården et av Nordlands viktigste kulturminner. Etter en vandring rundt på haugen og i de gamle bygningene er det mange som avslutter besøket med en matbit i stedets kafeteria. Ikke bare er utsikten spektakulær, men det er også mulig å glede seg over lunsj og middag tilberedt på stedet, med et stort fokus på lokale råvarer. Margrethes Kafé har fått sitt navn etter Petter Dass’ kone og bidrar også til et uforglemmelig besøk på Alstahaug.

Artikkelen ble første gang publisert i februar 2021.

.

Tekst og foto: Sven Furuly, BoCM
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og Caravanmagasinet

.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *