Kroatia byr på mye kultur og natur

Frilansjournalist Willem Laros testet Kroatias kyst i sommer. Her kan du lese om turen fra Zadar til Split.

Ferskvaremarkedet (ute) og fiskemarkedet (inne) ligger nær hverandre, og både restauranter, lokalbefolkning og turister i Zadar kommer hit for å handle både kjøtt, fersk fisk og sjømat.

Del 1 av denne reportasjen, turen fra Umag til Split, kan du lese her om du ikke allerede har fått den med deg.

Del 2: Det var veldig enkelt å finne en parkeringsplass for vår Adria Twin i Zadar. Det var til og med var gratis å parkere og bare ti minutters spasertur fra den vakre gamlebyen hvor vår entusiastiske guid Vlatka Pehar viste vei.

Parkering er problematisk langs hele den kroatiske kysten, men i Zadar gikk det greit.

Vi startet turen med en kopp kaffe i en bar, som ligger i en historisk bygning. Her traff vi også helt tilfeldig på en tidligere jugoslaviske toppbasketballspiller som heter Josp Gjergia, men nok om det.

Ferskvaremarkedet (ute) og fiskemarkedet (inne) ligger nær hverandre, og både restauranter, lokalbefolkning og turister kommer hit for å handle både kjøtt, fersk fisk og sjømat.

Zadar ble hardt skadet både under andre verdenskrig og i krigen mellom 1991 og 1995.
I de smale gatene finner du mange gateselgere. Denne mannen frister med grillede maiskolber.

En sentral epoke i Europa
Landporten (1543) er hovedporten som fører inn til gamlebyen. Dette er et av de viktigste renessansemonumentene i Dalmatia. Piazza dei Signori, som har vært sentrum for byens liv siden renessansen – en sentral epoke i europeisk historie.

En av de bevarte portene til det historiske Zadar.

Her går du inn til Zadar.

Anastasia-katedralen er den største kirken i denne delen av Kroatia, og det sto en basilika her allerede på 400- og 500-tallet. Store deler av den nåværende bygningen er fra 1100- og 1200-tallet. En basilika er en kjent bygningsform fra gresk, romersk og kristen arkitektur.

Sankt Anastasia-katedralen.

Både etter de alliertes bombing under andre verdenskrig, og beskytning under krigen i 1991-95, måtte store deler av Zadar restautreres. Dessverre skjedde ikke dette med den opprinnelige prakten, og vår guide forteller at man ikke så behovet den gang.

Zadar er en interessant by å spasere i.

Sirkel av solcellepaneler
Havorgelet er et«musikkinstrument» som skal gjøre kystpromenaden mer attraktiv. Det ble åpnet i 2005, og har siden blitt en populær attraksjon for både turister og lokalbefolkning. Bølgene skaper en permanent strøm av lyder: høyere og mer variert jo sterkere vinden er.

Zonnegroet er en stor sirkel av solcellepaneler som lades opp om dagen, og som gir stemningsfullt, farget lys om natten.

I nærheten ligger Sun Salute, som er en stor sirkel av solcellepaneler som lades opp om dagen og sender ut farget lys om natten. Det ble stemningsfullt, spesielt med et glass Maraschino-likør innen rekkevidde. Denne likøren har en litt søtlig smak og aromatisk duft. Drikken er laget av det syrlige Marasca-kirsebæret, som bare vokser i Zadars tørre omgivelser.

Fem historiske brønner i renessansestil står på torget Trg Pet Bunara.

På torget Trg Pet Bunara (renessansestil) fikk vi se fem brønner. Disse fungerte som vannreservoarer under den osmanske beleiringen på 1500-tallet, forteller guiden. Til slutt gikk vi inn på atelieret til kunstneren Zoran Debelic, som maler seg gjennom livet i Zadar med høy operamusikk og mye farger.

Vi møtte på kunsteren Zoran Debelic, som inviterte oss inn i atelieret sitt i Zadar.

Vrana-sjøen nasjonalpark
Fra Park Soline campingplass er det ikke langt til Heritage Hotel Maškovića Han. Byggingen av hotellet begynte i 1644. Det var ment å være et landsted, men ble aldri helt ferdigstilt.

Med europeiske penger huser det nå et hotell og museum(er). Etter den stemningsfulle lunsjen her fortsetter vi til Vrana-sjøen nasjonalpark. Fra det høytliggende – men lett tilgjengelige – informasjonssenteret Kamenjak har du en fantastisk utsikt over innsjøen og de mange øyene.

Flott utsikt over Vrana nasjonalpark.

I nærheten av Kamenjak ligger denne lille kirken.

En dagsbillett for parkering i Murter koster 14 euro og betales med appen bmove. Praktisk å laste den ned med en gang man ankommer Kroatia og fylle ut alle detaljer. Vi brukte så en dag på å seile til Kornati nasjonalpark, men vi var ikke heldige med været: mye vind og regn.

Kalksteinsklippene stiger opp fra havet.

Vi så riktignok noen vakre kalksteinsklipper, men ellers var vi mest opptatt av å «holde godt fast» i båten, som lagde store smell i bølgene. Da vi var tilbake i bobilen måtte vi finne tørre klær.

Utsikt over byen Murter.

Dro videre til Skradin
Vi ga oss ikke, og da vi kom til Krka ventet imidlertid en rolig båttur til Krka-fossene. I Skradin kan man parkere en hel dag for ti euro. Krka nasjonalpark er en vakker naturpark med fossefall, bekker og tidligere vannmøller. Etter båtturen kan du ta en nydelig rundvandring.

Krka-fossene er vakre.

Her så vi fisk, frosker, øyenstikkere og mye mer. Rett og slett et lite paradis! Dessverre hadde vi ikke tid til å utforske byen Skradin nærmere: Vi hadde en avtale i Šibenik med Ante Caric, som ville vise oss sin by og som er minst like fascinerende som den mye mer kjente Dubrovnik.

Det finnes fortsatt spor etter krigen i Skradin.

Dessverre viser det seg å være umulig å parkere bobilen i Šibenik. Ante inngår en avtale med busstasjonssjefen: Vi kunne få la bobilen stå der i noen timer for 24 euro tilbys vi, men etter litt forhandlinger får vi lov til det for 15 euro. Så for oss var dette en praktisk bussholdeplass.

Tre festninger beskyttet Šibenik i århundrer.

UNESCOs verdensarvliste
I motsetning til andre byer på kysten som ble grunnlagt av illyrere, grekere og romere, er Šibenik en av de eldste byene som ble grunnlagt av lokale kroater. Byen er hjemsted for Jakobskatedralen, som står på UNESCOs verdensarvliste. Det er kanskje det viktigste renessansemonumentet i Kroatia!

Byggingen ble påbegynt i 1431. Over hundre år senere, i 1535, sto katedralen ferdig og ble innviet to år senere. På verdensarvlisten står også festningen St. Nicholas, som var et av de venetianske forsvarsverkene fra 1400- til 1600-tallet.

Fra St Michaels slott får man en fantastisk utsikt over Šibenik.

Utsikten fra St Michaels slott, på toppen av en 70 meter høy ås, er fenomenal. Noen deler av slottet kan dateres tilbake til 1200-tallet. Om sommeren er det tribuner, og det arrangeres mange konserter og andre forestillinger her. Sammen med de tre andre borgene i Šibenik utgjorde borgen et effektivt forsvarssystem som holdt byen fri for angrep i århundrer.

Fans av Game of Thrones
Ante tok oss også med til klosterhagen i St Laurence-klosteret. En oase av stillhet. Hagen som vedlikeholdes av skolebarn viser oss hvordan hager så ut i middelalderen.

Klosterhagen til Sankt Laurentius.

Vi kjørte så til ny campingplass i nærheten av Split. Her tok vi busslinje 25 til gamlebyen. Det tok 20 minutter. Å besøke Split på en varm lørdag i begynnelsen av juli var forresten ikke den beste ideen vi hadde på turen. For en folkemengde. Ikke desto mindre fikk vi sett oss om i denne vakre gamlebyen.

Split er en vakker by, og man kan nyte en spasertur langs strandpromenaden Riva.

Etter lunsj på den typiske kroatiske restauranten Konoba Varos gikk vi inn i gamlebyen. Her er det ikke mulig gå glipp av Diokletians palass, som faktisk omfatter så å si hele gamlebyen.

En av de viktigste og vakreste severdighetene i Split er Diokletians palass.

Palasset ble bygget for 18 århundrer siden, og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden slutten av 1970-tallet. Du vil også stadig støte på navnet Diokletian, som var en romersk keiser født som slave i Salona i år 244 i Split. Fans av Game of Thrones vil kjenne igjen mye her.

Fire porter til keiserens palass
Fire store porter fører inn til Diokletians palass. Selv om byportene har endret seg betraktelig gjennom århundrene, er de fortsatt lett gjenkjennelige som romerske byporter.

Kjellerhvelvene i Diokletians palass utgjør et stort underjordisk kompleks av saler og korridorer under keiserpalassets oppholdsrom. Hallene speiler planløsningen i keiserens rom. Dette har gjort det mulig for forskerne å finne ut mer om Diokletians private rom.

Denne statuen skal ha stått her i 2000 år.

Den åttekantede katedralen i Split har stått der siden romertiden. Den skulle være keiser Diokletians siste hvilested, men da templet senere ble innviet som katedral av de kristne ble Diokletians sarkofag ødelagt. Opp gjennom århundrene har kirken blitt utvidet og ombygd med jevne mellomrom, men de romerske søylene står fortsatt uendret rundt katedralen.

Det er utrolig mange inntrykk man får i Kroatia.

Valgte de største campingplassene
På turen vår i Kroatia valgte vi store og dyre luksuriøse campingplasser langs kysten. Det gjør ikke ferien i Kroatia billig, og heller ikke mer opplevelsesrik. For du kan selvsagt velge å bo på enklere campingplasser og bobilplasser i Kroatia.

Hovedsaklig besøkte vi byer og tettsteder. Om du vil besøke Kroatia selv bør du absolutt gjøre det samme. For Kroatia er utrolig rik på historie og har mange spesielle og historiske steder. Du kan snakke engelsk eller tysk de fleste steder.

Vi møtte på kunsteren Zoran Debelic, som inviterte oss inn i atelieret sitt i Zadar.

Den 1. januar 2023 innførte Kroatia euroen. Kroatia har også blitt et relativt dyrt land, sammenlignet med tidligere, men for diesel betalte vi bare 1,30 euro over alt.

Landet har bare 3,8 millioner innbyggere, og halvparten av kroatene tjener mindre enn 860 euro netto i måneden. Pensjonene er ikke på mer enn 400 euro per person, så det er mye fattigdom her. Spesielt lenger bort fra kysten.

Blir for varmt i juni
Veiene langs kysten er rimelig gode. Fartsgrensene overholdes sjelden, og du blir ofte forbikjørt på steder der du aldri ville gjort det selv. Og så er det de batteridrevne jeepene overalt.

Vi syntes det var ganske varmt mot slutten av juni. Neste gang vil vi heller reise mellom mars og juni eller i september-oktober.

Tekst og foto: Willem Laros, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet

CAMPING

Park Soline (Biograd na Moru)

Park Soline i nærheten av Biograd na Moru.

Camping Park Soline ligger i skyggen av en tett furuskog, ved en sand- og rullesteinstrand, på et 20 hektar stort område med attraktive plasser for bobiler, campingvogner og telt. Terrenget der plassene ligger, skråner ned mot kysten i terrasser. Campingplassen ligger ikke langt fra sentrum av Biograd na Moru, som du når til fots via en nybygd promenade langs de vakreste strendene i Biograd na Moru.

Camping Stobrec (Split)

Camping Split ligger rett ved stranden.

Den firestjerners campingplassen Stobrec ligger ved munningen av elven Zrnovica, i nærheten av Split (7,5 km unna) og Salona (7 km unna). Camp Stobrec grenser til havet på to sider, så selv på de varmeste dagene er det kjølig her takket være beliggenheten på halvøya, nærheten til elven og den tette skogen som gir skygge.

Campingplassen er åpen hele året. En rekke serveringssteder ligger mindre enn hundre meter fra campingplassen. Gjestene kan også benytte seg av en rekke sportsfasiliteter som tennis, seiling, golf, fotball, skyting, organiserte raftingturer, paintball og ridning.

Tekst og foto: Willem Laros

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *