Krig skaper større usikkerhet enn pandemi for sommerens utenlandsferie

Blir dette sommeren for de lange Europaturene eller blir det nok en sommer i Norge og nærområdet. En pandemi på hell og krigen i Ukraina skaper tvil.

Hvordan frister det å ta årets langtur i bobil sørover i Europa? Foto: Knut Randem.

14 prosent av nordmenn er usikre på om de skal reise utenlands i sommer på grunn av krigen i Ukraina, mens 13 prosent er usikre på grunn av koronapandemien, viser en fersk undersøkelse fra Finn reise.

Mens 1 av 3 skal reise utenlands i sommer, er det enda flere som fortsatt ikke har bestemt seg. Det til tross for at nordmenn planlegger å bruke betydelig mer penger på årets ferie enn i fjor.

Det viser en helt fersk, landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Finn reise. Undersøkelsen er gjennomført i andre halvdel av mars i år, blant 1150 respondenter i alderen 18-87 år.

– Nyhetsbildet har den siste tiden vært ganske mørkt. Selv om vi er på vei ut av pandemien har krigen i Ukraina påvirket oss. Høye strøm- og drivstoffpriser har også fått mye oppmerksomhet. Det gjør at vi nordmenn er splittet på det å reise utenlands i sommer, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise.

Undersøkelsen viser at 30 prosent skal reise utenlands i sommer, og av disse har halvparten allerede bestilt ferien. 33 prosent skal ikke utenlands, mens 37 prosent har ikke bestemt seg.

1 av 3 vil bruke mer penger på årets sommerferie
Til tross for usikre tider og høyere kostnader er feriebudsjettet intakt og vel så det. 34 prosent sier at de skal bruke mer penger på året sommerferie sammenlignet med i fjor, mens kun 11 prosent sier de skal bruke mindre.

Det er hos de yngste at feriepengene sitter løsest; i alderen 18-24 år svarer hele 43 prosent at de skal bruke mer penger.

– Dette understreker at det tross alt går veldig godt i norsk økonomi. Arbeidsledigheten er lav, og mange føler nok at de fortjener en ferie med stor F etter en lang periode uten mulighet for utenlandsturer, sier Terje Berge.

Undersøkelsen skiller ikke reisetype. Spørsmålet er om bobilfolket tenker som gjennomsnittet i Norge når det gjelder utenlandsreiser i år. Kommenter gjerne under hva du synes om å dra på utenlandsferie med bobilen i år.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Krig skaper større usikkerhet enn pandemi for sommerens utenlandsferie

  1. Såfremt dieselprisen stabiliserer seg rundt om 20 kroner literen, planlegger vi en tur med bobilen til Frankrike i år.Selvsagt er krigen i Ukraina et trist bakteppe, men det er usannsynlig at dette vil påvirke sikkerhetssituasjonen i Vesteuropa.
    Det som bekymrer meg mer , er den pågående pandemien. Dersom det mot formodning skulle bli en stor oppblomstring av covid 19 i syd og mellomeuropa i løpet av sommeren, tror jeg at vi vil tilbringe ferien i Skandinavia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *