Krever strakstiltak for bobilbransjen

Bransjen omsetter for milliardbeløp på denne tiden av året. Når Statens vegvesen holder dørene stengt tærer det hardt på likvide midler når bobilene ikke kan typegodkjennes.

Mange bobiler ble bestilt på messer i høst og står nå klare for utlevering til kunder. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Det er sentralstyret i Norsk Bobil- og Caravanclub (NBCC) som i en uttalelse ber samferdselsminister Knut Arild Hareide om å sørge for at Trafikkstasjonene i det minste åpner på deltid.

– Stengningen av vegstasjonene hos Statens vegvesen medfører enorme og utilsiktede økonomiske problemer for hele caravanbransjen i Norge. Norske forhandlere har forhåndsbestilte bobiler som er leveringsklare til kjøperne. Hvert enkelt campingkjøretøy må fremvises i hall på trafikkstasjonene. Stengingen gjør dette helt umulig. Forhandlerne har betalt produsenten, men de får ikke inn midler, fordi SVV (Statens vegvesen) har lukket for registrering. Dermed blør bransjen likviditetsmessig, heter det i uttalelsen.

Forbundet viser til at det i mars, april og mai i fjor ble registrert 1 344 nye bobiler i Norge, med tilsvarende prognoser for 2020. Med en snittpris på 900 000 kroner, så utgjør det over 1,2 milliarder norske kroner. Midler som kan gjøre norske caravanforhandlere i stand til å opprettholde mye mer av sin normale aktivitet, holde flere medarbeidere i full jobb, og avgi færre som må søke nødhavn hos myndighetene. I tillegg vil staten få inn engangsavgifter.

Forbundet skriver videre at de er dypt bekymret for at hele bransjen kan bli skadelidende og at tusenvis av arbeidstakere frarøves sine arbeidsplasser, helt unødvendig.

– Vi mener denne situasjonen er uholdbar, både for caravanbransjen, for brukerne og for myndighetene, skriver NBCC.

Forbundet lister opp flere tiltak det mener er nødvendig: Et begrenset antall åpningsdager, lokal godkjenning, tiltak mot smittespredning og eventuelt midlertidig godkjenning basert på gjensidig tillit.

NBCC håper at disse tiltakene kan gjennomføres som strakstiltak til beste både for kjøpere, forhandlere og for Staten. Forbundet minner om at også Staten kan få inn avgiftsmidler de ellers kan risikere å miste om større eller mindre deler av bransjen går konkurs og forsvinner fra caravanmarkedet.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:
Anbefalt innhold:
Regjeringen åpner for reiser til Danmark

15. juni åpnes Norge for reisende fra Danmark. Samtidig kan nordmenn reise til Danmark. Andre land kan bli åpnet samtidig.

Caravan salon begrenser besøket

Verdens største bobilmesse, Caravan salon i Düsseldorf skal avholdes, slår direktør Stefan Koschke fast. Flere tiltak gjennomføres for å redusere Read more

  1 kommentarer til “Krever strakstiltak for bobilbransjen

 1. Jan Strømhaug
  31. mars 2020 at 13:14

  Det er ikke bare bobilbransjen som blør. Det gjelder stort sett alke bedrifter.

 2. Alf-Eirik Hundstad
  2. april 2020 at 17:52

  Hvilke vegvesenstasjoner har openlight

  • Redaksjonen
   2. april 2020 at 18:36

   Vi har dessverre ingen slik oversikt. Forhandlere må logge inn på Min side på vegvesen.no og vil trolig få informasjon der.

   • Alf Johansen
    6. april 2020 at 16:45

    Det er jo helt sykt at ikke stasjonene kan være åpne for registrering, fornyelser av sertifikater OL. Ekspeditøren sitter jo bak en glasskjerm og skyver bare ev. papir ev. skilter ut til kunden. Det er ingen andre som jeg vet som er så beskyttet mot kundekontakt. Det er bare statlige institusjoner som kan opptre på denne måten, arrogant mot kundene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *