Krever partikkelfilter i 5 danske kommuner

Søndag 1. oktober skjerper danske kommuner miljøreglene og innfører krav om partikkelfilter i alle dieselbiler. Uten partikkelfilter har du ikke adgang til miljøsonene.

København, Fredriksberg, Aarhus, Odense og Aalborg kreve partikkelfilter i alle biler som vil inn i miljøsonene fra 1. oktober 2023. Foto: Khunkorn Laowisit/Pexels.

De fem bykommunene København, Fredriksberg, Aarhus, Odense og Aalborg har grepet muligheten til å utvide kravene i miljøsonene. Til nå har de stilt krav til lastebiler og busser samt andre kjøretøy med flere enn ni seter. Fra 1. oktober 2023 vil også dieseldrevne personbiler møte krav om partikkelfilter for å få lov til å kjøre inn i miljøsonene. Det omfatter også bobiler.

Dersom du kjører inn i miljøsonen med en bil uten partikkelfilter vil du få et forelegg som nå er på 1 500 kroner.

For bobiler (og andre personbiler), som har Euro 5 eller Euro 6 (Euro 6 over 3,5 t), anses kravet om partikkelfilter for å være oppfylt, står det i dansk språkversjon. Norske biler blir automatisk sjekket mot det norske kjøretøyregisteret og det er avgjørende at det der står at du har partikkelfilter (avsnitt presisert 28.09.23, kl 10.15).

Eldre biler må dokumentere at de har partikkelfilter, men er den over 30 år gammel regnes den som veteranbil og er unntatt fra kravet. I svært få tilfeller er det mulig å få dispensasjon fra kravet.

Om du velger norsk språk på miljoezoner.dk får du denne informasjonen. Skjermdump.

Siden vi skrev om dette i mai så har det blitt gjort noen endringer i hva du må gjøre. Danske myndigheter har tilgang til det norske kjøretøyregisteret og sjekker automatisk om du har partikkelfilter i din bobil.

I mai kunne bilister sjekke på den danske siden miljoesoner.dk om deres bil var registrert som godkjent for kjøring i miljøsonene. Ved en test av denne tjenesten når denne artikkelen skrives får vi null treff i denne tjenesten. Ved henvendelse til operatøren får vi bekreftet at norske biler heller ikke trenger å registrere seg via den danske siden.

Det betyr at du bør sjekke om «Din side» hos Statens vegvesen inneholder opplysninger om partikkelfilteret.

Dersom du har partikkelfilter i din dieselbil og dette ikke fremgår av kjøretøyopplysningene så kan du sende en e-post til firmapost@vegvesen.no. Deretter vil kjøretøykorreksjon etterspørre CoC (samsvarsertifikat) og oppdatere data i henhold til dette, forteller Heidi Øwre i Statens vegvesen.

Dersom du ettermonterer partikkelfilter så er dette definert som en ombygging – teknisk endring, og er helt uproblematisk så lenge kjøretøyet med dokumentasjon fremvises, forklarer Øwre.

I dette kartet kan du se de danske miljøsonene:
Vil du se kartet i stor versjon for desktop, klikk her.

Lovlige transitveier
Uten partikkelfilter kan du kjøre følgende transittruter i de fem kommunene:
I København kan du kjøre til og fra Nordhavnen. Ruten går fra Københavns kommunegrense via Lyngbyvej til Nordhavnsvej og treffer Kalkbrænderihavnsgade.

I Aarhus er det mulig å følge ring 1 fra krysset Randersvej/Nordre Ringvej via Nørrebrogade mot den gamle fergeterminalen for Molslinjen på Aarhus Ø. Vær oppmerksom på at denne transittruten vil stenge 1. mars 2024.

I Aalborg er Vesterbro og Strandvejen gjennomfartsveier fra vestbyen til Limfjordsbroen. Gjennomfartsveien er utpekt for å sikre muligheten for gjennomkjøring over Limfjordsbrua dersom Limfjordstunnelen sperres.

Du skal ikke ha noe merke eller oblat i miljøsonene. Nummerskiltet ditt sjekkes automatisk med oppsatte kameraer knyttet til kjøretøyregistere.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Krever partikkelfilter i 5 danske kommuner

  1. Betyr dette at en da er fritatt for partikkelfilter om en har Euro5? Ikke noe partikkelfilter på vår Ducato 3-liter, men Euro5 er den..

    «For bobiler (og andre personbiler), som har Euro 5 eller Euro 6, anses kravet om partikkelfilter for å være oppfylt.»

    • Det du beskriver skal vel ikke være mulig? Da Euro 5 ble innført var partikkelfilter allerede obligatorisk. Sitatet du viser til er hentet fra den danske språkversjonen på miljoezoner.dk. Den samme formuleringen er ikke benyttet i norsk oversettelse på sidene. Ettersom de henter sine opplysninger fra det norske kjøretøyregisteret må du regne med at opplysningene der er avgjørende. Partikkelfilter er et absolutt krav i de danske miljøsonene.
      Vi presiserer teksten i artikkelen på dette punktet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *