Krever dieselstøtte etter syv måneder med høy pris

Etter syv måneder med drivstoffpriser over 20 kroner per liter rykker NAF ut og ber om drivstoffstøtte. Organisasjonen viser til at elbilistene får strømstøtte for lading.

I syv måneder har drivstoffprisen vært over 20 kroner per liter. Foto: Skitterphoto.

Det er tall Statistisk Sentralbyrå (SSB) publisert før helgen som viser den dystre statistikken. NAF ber om en håndsrekning fra regjeringen.

– Nå strammer det seg til for norske husholdninger, med økende renter, høyere matvarepriser og drivstoffprisene som fortsetter å øke. Regjeringen må gi en håndsrekning til de som nå sliter med de høye prisene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF, Norges Automobil-Forbund.

– Elbilistene nyter nå godt av strømstøtten, og det er viktig og bra. Staten tar nå to tredjedeler av regninga når du lader hjemme. Derfor etterlyser vi en pakke til eierne av bensin- og dieselbiler som kan hjelpe i den ekstraordinære situasjonen vi er nå. Det handler om kutt i veibruksavgiften og kontantstøtte til bilistene etter modell fra Sverige.

– Regjeringen gir ingen lettelser til bilistene i sitt forslag til budsjett for neste år. Men ser vi fremover er det ingen tegn til at energikrisa vil gi seg. Senterpartiet og Arbeiderpartiet bør nå sette seg ned med SV og finne løsninger som gir lettelser til folk i distriktene som er avhengige av bilen, sier Handagard.

Utdrag fra SSBs statisikk:

Priser (kroner per liter) Priser (kroner per liter)
Bensin, blyfri 95 oktan Avgiftspliktig diesel
September 2022 21,40 22,18
Endring frå sist måned, prosent 0,05 3,94
Endring fra samme måned 2021, prosent 25,51 43,19

Dieselprisene har økt med over 43 prosent på et år.

 

– Det er i distriktene elbilsalget har økt mest i det siste, men det er fortsatt flere her som har diesel- og bensinbiler og kjenner trykket mest. Skattepakken på bil som regjeringen la inn i budsjettforslaget, vil utgjøre 1,3 milliarder i økte skatter. Og den vil gjøre det vanskeligere for folk å skaffe seg elbil. Vi mener denne må reverseres, og suppleres med tiltak som får ned pumpeprisene i denne ekstraordinære situasjonen.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 ble lagt fram 6. oktober og skal vedtas i Stortinget i desember. I mellomtiden forhandles det mellom partiene i Stortinget om den endelige utformingen av budsjettet med skatter og avgifter.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *