Kravene til ekstra fjernlys

Kun typegodkjente lykter er tillatt. Foto: Knut Randem.

Fra 1. oktober kan du ha så mange fjernlys du ønsker kunne samferdselsministeren fortelle fredag. I dag har Statens vegvesen presisert noen av reglene.

Ønsker du mer lys på bilen din, er det nå gjort lettelser i regelverket. Det er ikke lenger begrensning i antall fjernlys eller lysstyrken fra disse. Det er heller ikke lenger krav om parvis montering av ekstralyktene.

Mange moderne biler har begrenset plass til å montere ekstra lys. For disse vil ofte en LED-planke være mest aktuelt. Nå er det tillatt å montere kun én slik. Tilsvarende er det greit å montere tre lykter, hvis det er det du ønsker eller har plass til.

Må være typegodkjent
– Det er fortsatt krav om at lyktene er forsvarlig montert og at det er en typegodkjent lykt. Godkjente lykter er merket med «E» eller «e». Det er en del ikke-godkjente lykter som omsettes, og har bilen disse montert vil det gi mangel ved en kontroll, sier Reidar Henry Svendsen i Vegdirektoratet.

Hvis du har en relativt ny bil med adaptive lykter som selv styrer lysmengden, er det viktig at ettermonterte lykter blir full integrert mot bilens systemer.

Symmetrisk
– Alle lykter som monteres må monteres symmetrisk, sett i lengderetningen. Monteres kun en enkelt LED-planke skal altså denne monteres midt på bilen, sier Svendsen.

Det er kun lov med to parkeringslys, og øvrige krav til lys og montering er ikke endret.

Tekst og foto: Redaksjonen
Kilde: Pressemelding

Les også: Fra i dag kan du ha så mange du vil

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *