Situasjonen rundt spredningen av koronaviruset er både uavklart og uoversiktlig, og Europeiske reiseforsikring følger utviklingen tett. I en pressemelding forteller de hva kundene kan forvente seg slik situasjonen er nå. Andre selskaper kan ha en annen praksis.
Blant annet dekker reiseforsikringen hos Europeiske utgifter i inntil 14 dager dersom lokale myndigheter plutselig holder tilbake gjester og gir dem karantene/utreiseforbud.
Etter at koronaviruset ble påvist i Italia, og etter hvert Østerrike, Sveits, Kroatia, Hellas og Frankrike, har Europeiske Reiseforsikring merket en klar økning i antallet henvendelser.
– De siste dagene har våre rådgivere fått rundt 100 henvendelser daglig. Til sammenligning hadde vi ca. 200 henvendelser den første måneden, før viruset ble påvist i Europa. Det er tydelig at folk føler dette litt tettere på kroppen nå, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.
De fleste henvendelsene dreier seg om hva man risikerer økonomisk ved å reise til utlandet nå, og hva reiseforsikringen dekker og ikke.
– Vi har også hjulpet noen titalls kunder med ombookinger av fly, istedenfor avbestilling, men stort sett er det rådgivning det er snakk om. Vi forholder oss til UDs reiseråd, og kan ikke fortelle folk om de skal reise eller ikke. Dette er en vurdering folk må gjøre selv, fortsetter Handeland.
Dekker likevel karantene
Mange nordmenn er naturlig nok bekymret for å kunne bli satt i karantene.
– Dersom lokale myndigheter beslutter å gi reisende karantene/reiseforbud, har vi i Europeiske Reiseforsikring valgt å refundere eventuelle ekstrautgifter til hotellovernatting i inntil 14 dager. Vel og merke for områder UD ikke fraråder å reise til, som per nå kun er Kina, sier Handeland.
– Vi følger hele tiden situasjonen nøye og gjør det vi kan for å hjelpe våre kunder som er på reise, fortsetter han.
Europeiske Reiseforsikring støtter seg på Utenriksdepartementets reiseråd. Derfor dekkes kun avbestillinger til områder de fraråder nordmenn å reise til som følge av utbruddet.
– Foreløpig gjelder dette kun Kina (inkludert Macau og Hong Kong). Skulle dette etter hvert omfatte flere land eller områder, følger vi det, sier Handeland.
Mange av opplysningene som gis i pressemeldingen er ikke basert på reiser i bobil, men reglene for erstatning baserer seg ofte på de samme prinsippene. Selv om bobilister ikke bor på hotell kan vi vel tenke oss at også en campingplass kan bli satt i karantene…
NB! Situasjonen endrer seg fortløpende og forsikringsselskapenes holdning kan endres i tråd med denne.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no