Kommentar: Strømkrisa kan gi bedre løsninger

Her i nord har vi vært bortskjemte med lave priser på strøm. I dagens situasjon opplever vi det samme som folk i land sør for oss har opplevd lenge. Kan det føre til riktigere økonomi på campingplassene?

Både solcellepaneler og større batteripakker gjør stadig flere bobiler selvforsynt med strøm.

Vi har naturgitte fordeler som selvfølgelig har gitt oss lave priser på strøm. Mange har gladelig betalt 30 eller 50 kroner ekstra for strøm på campingplassene. Selv om vi sikkert har visst at det tidligere har vært overpris, har vi betalt om vi trengte strøm. Det er verre med de stedene du ikke kan velge bort strøm. Det blir ekstra følsomt når prisene stiger dramatisk.

Alle bobiler med friske batterier klarer seg en natt eller flere uten å koble seg til strøm. Noen trenger nesten aldri å koble seg til strøm. Da er det fortærende å måtte betale dyrt for den.

Strømkrisa vi har opplevd det siste året øker bevisstheten om strøm og forbruk privat, men også på campingplasser og bobilplasser. Selvfølgelig må plassene ta inn kostnaden til strøm. Uten dekte kostnader blir veien til skifteretten kort. Men det må gjøres på en lur måte, som ikke skyver fra seg kunder, men heller trekker flere til seg.

Det har ikke vært ukjent med strømmålere på campingplasser i land sør for oss. Enten det eller så har strømkursene så liten kapasitet at det ikke er mulig å overforbruke strøm. Dette presser seg nå fram også i Norge.

Bobilverden.no har ved flere anledninger omtalt interessen for å ta i bruk, ikke bare strømmålere, men også mer avansert vinterdrift av campingplassene. Det viser at bransjen leter etter løsninger, og det er gledelig.

Hvorfor ikke prise tilbudet som en meny? spør Bobilverden.nos redaktør Knut Randem. Foto: Ellen Randem.

Kanskje det å skille strømmen ut som en separat kostnad også kan føre til endringer på andre områder? Bobilfolk er like forskjellige som alle andre. Vi har forskjellige behov og ønsker, men vi hører stadig flere som sier at de ikke ønsker å benytte campingplasser fordi de ikke trenger alle tilbudene der. Under pandemien benyttet vi i liten grad servicehusene, og mange har fortsatt å bruke egne fasiliteter i bobilen etter pandemien.

Graden av selvforsynthet blir bare tydeligere. Det er negativt for campingplassene. For hvorfor ta inn der når vi kun trenger et sted å stå parkert, og kanskje litt gress å kunne sitte på om sommeren?

Det er her vi ser løsningen som kan trekke flere kunder til campingplassene. Når stadig flere campingplasser utvikler virksomheten sin med et bredere tilbud og flere fasiliteter, skal det også lønne seg. Investeringene skal tjenes inn igjen. Selvfølgelig.

Når prisen da må øke, skyver man mange bobilfolk enda lenger unna seg. Løsningen er selvfølgelig å differensiere tilbudet sitt. Del opp, lag en meny og la kundene velge hvilke tilbud og fasiliteter de ønsker å benytte.

Det enkleste er selvfølgelig å ha et område der man ikke har lagt opp infrastruktur for strømuttak. Det er sparte investeringer og plassene kan prises deretter.
Noen vil stå på en gressplen. Noen vil ha stor plass. Noen vil ha fast grunn under hjulene, men gress å gå på. Noen vil ha strøm. Som sagt vi er forskjellige.

I steden for å øke overnattingsprisen med 100 til 150 kroner for alle, så velger mange en løsning med strømmåler. Da blir det et valg. Denne tanken kan kanskje også videreføres til andre av plassens tilbud? Bare en idé.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  3 comments for “Kommentar: Strømkrisa kan gi bedre løsninger

  1. Veldig gode tanker om et interessant tema. Differiensert tilbud hvor man betaler for det man bruker kan til og med lokke meg inn på campingplasser, innimellom.
    Fint fokus dette fra redaksjonen 👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *