Kommentar: Sommeren «alle» skal tjene penger oss

Etter tidenes mediekjør om bonanza i bobilbransjen fulgt av høye forventninger om at det vil komme en flom av bobilturister i sommer, er det ikke overraskende at nye aktører kommer på banen. På godt og vondt.

Hvor tettpakket skal vi finne oss i å stå og samtidig betale maksimal pris? Foto: Knut Randem.

Bobilfolk flest ønsker flere overnattingssteder. Gjerne steder med ulike tilbud og beliggenhet. Da må det jo være topp at vi de siste ukene har hatt det travelt med å opprette nye bobilplasser (bobilparkeringer) i Bobilplassen.no?

Det er det. Vi ser at mange ser på sin egen eiendom på en annen måte enn tidligere og finner ut at, jo der har jeg visst plass til fem bobiler. Mange kommuner har kommet på banen og lager ekstra plasser denne sommeren for å takle den forventede tilstrømmingen av bobilturister.

Det er jo fantastisk at så mange kommer på banen og etablerer tilbud. De er ofte kjærkomne tilskudd til de plassene vi har fra før av. Så langt er alt fryd og gammen.

Vi som ser alle de nye bobilplassene og selvfølgelig opplever dem selv, ser den store variasjonen i bildet. Det er kommuner som bruker parkeringsplassen bak rådhuset som bobilplass i skoleferien. I en kommune tar de kr 300 for en natt uten fasiliteter. En annen tar kr 50. En tredje opprettet gratis bobilplass i sentrum. Variasjonene er store.

Vi har bobilplasser som tar like mye betalt som en campingplass, som ligger like nær byen vi vil besøke. Det verste tilfellet vi selv har opplevd i sommer var en bobilplass som ville ha kr 390 for en bobil på 8 meter. Det var nøyaktig samme pris som campingplassen på den andre siden av byen. Så hva foretrekker vi; en campingplass med litt for mange fasiliteter eller en asfaltert bobilplass med nøyaktig tre meter mellom hver bil, null utsikt og null atmosfære? Vi er ikke i tvil.

Bobilplasser kan gjerne være effektive og gi et minimumstilbud, men om valget står mellom en fullverdig campingplass og en trang bobilplass, er valget enkelt. Spesielt om vi skal stå mer enn en natt.

Vi kommer til å huske de som tilbyr tettpakkede bobilplasser til overpris, mener redaktør Knut Randem. Foto: Ellen Randem.

Det er heldigvis mange bobilplasser der det frister å stå flere døgn. Der er det atmosfære og kanskje en smule utsikt. Og ikke minst er det ikke minimumskravet til avstand som råder alene. For selv om vi kanskje først og fremst ønsker å besøke en by, er det ikke sagt at vi ikke vil sette oss utenfor bobilen et par timer i sola. Betalingskortet må jo hvile innimellom…

Vi skal ikke glemme campingplassene i dette bildet. I områder med stor pågang er fristelsen stor til å ha høysesongpriser som ikke hører hjemme noen steder. Vi regner med at de forstår at de befester et inntrykk av seg selv som dyre.

Det er ikke alltid slik. Veldig mange steder er det absolutt å foretrekke å legge seg til på en campingplass. Ikke bare får vi bedre plass rundt oss, men vi får oftest også de fasilitetene vi trenger. Mange bobilfolk hevder at de ikke bor på campingplasser fordi de ikke vil betale for tilbud de ikke bruker. Men er det bedre å betale nesten det samme for en trangbodd bobilplass?

Hvorfor dette maset om pris? Har vi ikke kjøpt bobiler til million(er)? Da bør vi vel ha råd til å betale det det forlanges? Ikke nødvendigvis, men det er ikke om vi har råd eller ikke som er det avgjørende. Det avgjørende er om vi betaler en fornuftig pris for et fornuftig tilbud framfor å stappe penger i spekulanters lommer.

De som utnytter situasjonen nå, skyter seg selv i foten. Bobilfolket kommer til å huske årets erfaringer…

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  9 comments for “Kommentar: Sommeren «alle» skal tjene penger oss

  1. Neste år går selvsagt turen sørover til varmen igjen.
    I Tyskland har de forstått hva vi ønsker og etterspør. Videre sørover er prisene høye, men hva betaler en ikke for sol, varme og dyppe tærne i middelhavet?
    Jeg lengter allerede.

  2. Takker, godt fremlagt. Enig i at vi har brukt mye penger på bobil, og har råd til disse kostnadene. Men personlig har vi investert i ytterligere flere titusener for å være uavhengig av dyre Camping plasser, siden vi foretrekker fred og ro.
    Vi spaserte forbi Bagatell i Fevik igår, og fant at de nå skal ha 450 for 8m bobil per dag! Og man står hulter til bulter, totalt uorganisert. Leser man vurderinger av Bagatell på internet, ser man fort at dette er vel overpriset. Min kone fant en annen plass i Grimstad området, de skulle ha 500 per dag!
    Joda, Vi kommer til å huske dette, kjære campingplass eier.
    Som sagt tidligere, hvordan kan småbyer som f. Eks Brønderslev I Danmark ha topp sanitæranlegg, god oppstilling stille parkering midt I byen – gratis? Jo, fordi man vil ha turister og bobil folk.
    Og for egen del, står man gratis, er det mye enklere å ta seg tid til å handle, spise ute, og gi penger tilbake til kommunekassen til alles velferd.

  3. Høyaktuell artikkel og helt enig i poenget her. Foretrekker alltid en velorganisert campingplass med tilhørende fasiliteter i konkurranse med en overpriset oppstillingsplass selv om jeg synes Roligheden camping var litt drøy med 555,- inkl.strøm. De skal ha pluss for et supert servicehus og hyggelig betjening. Dog skal sies at noen kommuner har forstått dette med kvalitet på stellplasser som legitimerer prissettingen. Mandal, Lillesand og Flekkefjord kan være et eksempel på det etter en tur på sørlandet nylig. Leser stadig at bobilfolk ikke trenger så mange fasiliteter for vi har alt i bilen, litt uenig i det. Foretrekker f.eks at det er toalett på plassen, til og med fremfor strøm. Solpanelet dekker stort sett nødvendig strøm og kjøleskapet bruker ikke all verden med gass. Toalettkassetene i bilene er jo så små, og med fire i bilen kreves daglig tømming og renhold. Dusjing går greit men selv med en relativ stor tank minker det raskt og det er ikke alltid en kran og avløp nær bilen når man står noen dager.

  4. JA,det er helt sykt hva de tenker.
    Om å gjøre å robbe deg.
    Samme med matvarer og ting du trenger.
    Håper ar grensa åpner snart.
    Kjøpmenn står å skryter nesten hver dag hvor mye de klarer å robbe deg for.
    1200 plasser i Tyskland som er gratis med 16 amper og vann og tømming.
    Ligger nære til byen hvor du kan spassere og handle og spise.
    Men her i Norge skal du robbes,er forbannet på griskheten.

  5. Godt skrevet, og velmente argumenter, flott.
    Jeg pleier å si til de som skal ha blodpris for overnattingen, «jeg skal ikke kjøpe parkeringsplassen, bare sove en natt»
    Så det er mange campingplasser og bobilplasser jeg kjører forbi.
    Må man, så må man, men da blir det kun en natt.

    God sommer
    Mvh Jorunn

  6. Godt skrevet om et tema som allerede før Korona sommeren, var hett og særnorsk sammenliknet med andre land. Bobilparkeringer i Norge prises nesten på lik linje med campingplasser.

    Nå uten utenlandske turister og det er så stort trykk på bobilparkeringer og campingplasser, tilsier at mange nordmenn normalt legger ferien til utlandet, så campingnæring og kommuner bør tenke seg om.

    Det kan fort bli en boost for enda flere norske bobil og camping turister å legge neste normalferie til utlandet.

    Tilretteleggingen for bobilturisme i Norge må bli mye bedre og prisnivået på bobilparkeringer, må normaliseres mer til land det er naturlig å sammenlikne seg med, som det så fint heter.

  7. Ser at de fleste er opptatt av pris for overnatting på privat og eller campingplass. Det er ok da prisene sjelden står i forhold til tilbud.. Men det må også fokuseres på de vanvittige priser det opereres med på bobilen. Har hatt bobil i mange år, så jeg har sett på prisutviklingen der.

  8. Den råeste hittil i år var jeg vitne til i Vestfjella, Aremark, indre Østfold. Vi kjørte opp før pinse etter anbefaling fra Inatur.no om gode fiskevann i området. Kjøpte ukeskort til Kr 400,- og bompenger for å kjøre opp var 30;- for prsonbil og en ekstraavgift for campingvogn/bil var Kr.30,-. Vi fant en av 3 mulige parkeringsplasser for bobil, men omstendigheter under oppholdet gjorde at jeg ville se ved bommen om det var noen forandringer i pris for oppkjøringer da vi dro derfra etter pinse. Joda, da var prisen noe helt annet. Kr. 100,- i bompenger for bobil, og Kr.200,- pr natt for overnatting. Altså Kr 1100,- for 5 døgn, for å støve ned på en parkeringsplass kloss i en grusvei. Ja, grådigheten tar helt overhånd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *