Kommentar: Skal du kose deg på en parkeringsplass i sommer?

Vi tar alle forskjellige valg når vi er på bobiltur, men ærlig talt; Er det noe koselig å stå på en parkeringsplass i flere dager?

Selv om campingplassene har flere fasiliteter enn du trenger, så gir de deg også bedre plass og gress under beina. Mange har en fornuftig pris. Foto: Knut Randem.

Ferie i bobil gir så mange muligheter. Vi kan bo på en campingplass, vi kan bo på en bobilplass eller vi kan fricampe.

Noen skyr campingplasser som pesten. De har fasiliteter vi ikke trenger eller vil ha, og det vil vi ikke betale for, er argumenter vi ofte hører. Joda, vi tenker det også selv. Men likevel bruker vi campingplasser når det passer sånn – for eksempel når vi skal være sosiale med venner.

Prisen brukes ofte som argument mot campingplassene. Noen er særdeles dyre, men svært mange campingplasser har lavere priser enn bobilplasser. Og så får vi som regel bedre plass rundt oss når vi ligger på en campingplass.

Bobilplassene skal i sin egentlige utgave være tilrettelagte parkeringsplasser med strøm, vann og tømming som eneste fasiliteter. De skal helst være på steder vi ellers vanskelig kan besøke med en bobil uten å bryte leier.

At mange forlanger både toalett og dusj på bobilplassene gjør dem dyrere å anlegge og dermed må prisen også bli høyere. Må du ha disse fasilitetene er vel kanskje campingplassen et bedre alternativ? Der får du også gress under beina.

Fricampingens forbannelse
Vi elsker å fricampe. Det å finne seg en stille og rolig plass helt for seg selv. Der du kan sitte ute og nyte naturen, gå en tur eller ta deg et bad i et fjellvann er en drøm, mener vi. Den drømmen skal vi ta vare på og bruke med vett.

Så blir drømmeplassen din oppført i en app med det resultatet at mange samler seg på samme sted. Steder som tåler en bobil i slengen, men ikke nødvendigvis hver dag hele uka kan bli ødelagt. Når plasser blir for populære blir de ofte blokkert for innkjøring eller skiltet med forbud.

Så er det alle plassene som egner seg for en tilfeldig overnatting. Det er bare det at noen synes de skal bo på rasteplassen eller parkeringsplassen i mange dager. Og med anbefalinger kommer enda flere og slår seg ned. Det er da så hyggelig med mange bobiler på et sted, virker det som om noen tenker.

Svennevig bru ved Lillesand er et godt eksempel. Rasteplassen/parkeringsplassen har vært populær blant bobilturister som vil overnatte.

I følge kommunale saksdokumenter så har det her ikke vært kun overnatting, men folk har slått seg ned over flere dager og gjort området utilgjengelig for dagturister. Fra 1. juni ble plassen derfor skiltet med parkeringsforbud for bobiler om natta.

Og så er det ikke alle som skjønner når det blir for mange av oss:
På Høvik i Bærum kommune ble parkeringsplassen ved en strand ført opp i en app forrige året. I fjor sommer var den stapp full av bobiler. I år er den skiltet med forbud mot bobiler og campingvogner.

Vi kan raskt ødelegge tilfeldige overnattingsplasser om vi overbefolker dem, mener Bobilverden.nos redaktør, Knut Randem. Foto: Ellen Randem.

Lokalbefolkningen som skulle besøke stranda fikk ikke plass til å parkere. Da har bobilistene vist dårlig skjønn. At en plass står oppført i en app betyr ikke at den er reservert for bobiler. Flere av app-ene tillater hvem som helst å føre opp en «lur» overnattingsplass, men har nærmest fraværende redaksjonell kontroll og tilfeldigheter avgjør hva som blir stående i app-en.

Bruk hodet i tillegg til app-en, er vår oppfordring.

På Høvik kan du nå ikke engang stanse for å ta deg et bad om du kommer med bobil. Det skjer flere steder. Vil vi ha det slik?

Joda, det er for få muligheter til å stoppe og overnatte med bobil i Norge, men om du alltid holder på din rett til å overnatte hvor du vil, gratis, kan det om få år bli langt vanskeligere å ferdes i bobil.
I Skandinavia har vi blant Europas mest liberale rettigheter til å overnatte på tilfeldig valgte steder. Ikke la oss ødelegge dem.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  30 comments for “Kommentar: Skal du kose deg på en parkeringsplass i sommer?

 1. Hvorfor skal jeg betale for feks. svømmebasseng og lekeland, der bør det være egen adgangs kort til, slikt vet jeg flere campingplasser som praktiserer, vi er interessert i en plass å stå med bilen med tilgang til dusj og toalett, strøm trenges ikke for alle da de har solcellepanel.
  De prisene noen opererer med er så hinsides at man kan ta inn på hotell i stedet.

  • Det er vel prisen som avgjør og ikke hvilke fasiliteter du får. du vil selv ha tilgang til dusj og toalett. Kan ikke ha en pris for alle behov vettu

   • Det er mange meninger hvordan en bobilparkering skal være. Me har reist rundt
    I Europa med ein bil på 8,5 m i 17 år med samme bilen og har hatt flotte opplevelser. Ein friparkering synes me er flott av og til og me har ikkje opplevd å sjå ein bobil uten toelett og ein form for dusj. Hvist noen trenger dette må dei ta inn på camping.
    Kos dere i sommer.

 2. Ett veldig godt innlegg
  Kunne bare flere bruke sunn fornuft
  Men vi har også utenlandske bobil turister som tar seg til rette. Er det mulig å kunne henge noe informasjon med «velkommen og en høflig forklaring med det å vise hensyn og forståelse» ?
  Selv fricamper vi noe men veldig ofte på camping plasser
  Kjempe hyggelig å treffe nye mennesker etter meg og fruen har sittet sammen i 3-5 timer og kjørt bil
  Nye impulser
  God bobil sesong til alle

 3. Bent Kjeldsen, Vill være interessant å høre hvilke campingplasser i Norge som tar fra 2200-4500,- i døgnet? (Ca det et hotell koster pr natt for 2 personer)

  • Og hvor mye koster det å overnatte t i en bobil til 1-2 mill pluss 6-800 pr. natt tror du ?

 4. Det ser dessverre ut til at de bobilistene som bruker hodet er i mindretall.
  Det er stort seg meg, meg og atter meg.
  Eller: jeg, jeg og atter jeg.
  «Jeg gjør som jeg vil, jeg bryr meg ikke for de har ikke lov til å sette opp skilt» osv osv osv

  Det var hyggelig med bobil for noen år siden, nå er det overfylt overalt, enten det gjelder å overnatte langs veien fra ni-ti tida på kvelden eller på en bobilplass på ettermiddagen.

  Alle disse appene som var en velsignelse har nå blitt el forbannelse.

 5. Ser at artikkelforfatteren omtaler at Høvik hadde en parkeringsplass hvor bobiler kunne overnatte. Den muligheten er altså stoppet.
  Men hele Oslo-området – inklusiv området helt til Drammen – er blottet for muligheter for stopp og overnatting for bobilturister samt tømming av gråvann og toalett. Hvis man “forviller” seg dit, er det bare om å gjøre å komme seg videre så fort som mulig. Derfor; klok av skade, prøver ihvertfall jeg å kjøre omveier for å komme unna hovedstadsområdet, som i tillegg er teppebelagt med bompengeinnkreving.

  • Det hadde nok blitt akseptert om en og annen bobil hadde overnattet på parkeringsplassen på Høvik, men da den ble full av bobiler var det slutt. Plassen har aldri vært beregnet for bobiler.

 6. Vest folk syns 3-500 kr i døgnet e dyrt før å stå m vogn eller bobil så har di vel streng tatt ikke råd å ha d heller.

  • Der er jeg helt enig. Vi har biler som koster fra noen hundretusen og opp til noen mill.Burde velnstrengt tatt ha rå til å betale 2-300 kr pr natt.

   • Nå har jeg lest alle kommentarer det forundret meg at når en bobil turist synes en plass er fin og det kommer flere ditt og den er gratis skal den stenges for bobil kan da ikke kommunen legge noe tilrette . For mitt vedkommende selv om jeg har god råd synes jeg at 400 til 600 kr natta blir blir i meste laget. Når vi er på bobil tur vil vi ofte så i nærheten av fasiliteter som en by gå inn i byen og spise og handle men det er litte tilrettelagt for

   • Kommer jo litt an på hvor mange døgn man har i bobilen i året også det da…..
    Med godt over 200 døgn året rundt, blir det fort store summer….

   • Ha aldri forstått argumentasjon av denne typen. Kommer alltid når det snakkes om prisnivå. Uansett hva det handler om.
    Hva med “har du råd til bolig til 3 mill. så har du jammen råd til… ? Det er vel ikke slik at du skal godta hva som helst av priser bare fordi du eier noe som koster en del penger? Eller miste retten til å mene noe om priser?
    En form for hersketeknikk dette.

 7. Jeg kjører ca 3 med per sommer. Fricamper for det meste. kr. 35 til 40.000,- blir for mye å betale. Holder meg unna de store hovedveiene. Finner alltid en fin plass å fricampe uten å sjenere andre!
  Jeg har en bil med kort overheng, kan også kjøre på dårlige traktor veier. Finner bestandig fine plasser hvor de “hvite kassene” ikke kommer fram!

  Jeg er helt enig i artikkelen. “Park for night” t.eks gjør at de fine plassene blir overfylt. Kjør småveier, avstikkere og omveier, da er det aldri problemer med å finne en fin plass å fricampe. Det største problemet er at mange ikke tar med seg sin egen søppel.

  Jeg har nå vært på veien i over 40 år, endringen er katastrofal. Forsøk en gang å campe i Nord Norge vinterstid, en av mine største opplevelser. Minus 30 til 40 grader i januar måned i Finnmark.

  mvh Steinarontour.

 8. Jeg er en mann som nærmer meg pensjonsalder, og har lenge planlagt å kjøpe bobil når den tid kommer. Etter å ha “oppdaget” (forstått) hvilken pariakaste bobileiere blir ansett som, tror jeg det blir med tanken. På Vestlandet snakkes det enkelte steder om å forby bobiler, har jeg hørt. En bekjent som drar med slik farkost til Portugal hver vinter, sier det er enda verre utenlands.
  Nei, da blir det å bruke fly, taxi og hotell istedet. Ikke samme friheten, men ganske sikkert billigere.

  • Tull- ingen problem å kjøre bobil og ingen forbyr deg å stoppe der du har lov. Men dessverre er det med enkelte eiere av bobil at de vil ha alt gratis-alle skal vike plass når de kommer og på campingplasser vil de helst kun betale for gresset de står på. Alt annet har dem jo i bilen . Kjøp bil du og nyt friheten som pensjonist, det gjør jeg

 9. Det virker som at noen bobilturister føler de tilhører en klasse høyere enn de med campingvogner. Jeg kjørte rundt Sørlandet ifjor og opplevde å bli jaget av bobilfolk fordi jeg parkerte på en bobilplass med min lille minicamper av typen Mink. Jeg klarer ikke alltid å finne parkeringsplass i gaten eller i parkeringshus selv om jeg må stoppe noen timer. Jeg ringte departementet og fikk svar at jeg har lov å bruke bobilplass så lenge det ikke står forbudt for campingvogner. Det er liten forståelse for at vi med vogner ikke alltid skal overnatte men bare parkere noen timer. Iblant er vi også på gjennomreise og ikke interessert i campingplasser. I likhet med dere har vi også alle fasiliteter ombord. Vis gjerne litt forståelse for de med vogner.

  • eller ikke m en mink campingvogn uten do og dusj passer vel best på campingplass,har man vogn og bil er det enkelt å ta seg en bytur,prøv m bobil

 10. Veldig bra skrevet, vi er vår egen fiende og utifra kommentarfeltet på FB, ser det ut til at vi kommer til å fortsette være det…

 11. Her var det mye bra, og mye rart. Artikkelen var kjempefin. Vi kan bruke appene, men bruk fremfor alt hodet. Vær høflige og hensynsfulle, og så har vi muligheten til å fremstå som et trivelig folkeferd, som det er hyggelig å få besøk av. Klart vi må betale litt noen plasser. Og, rydd opp etter deg, så det er usynlig at du har vært der, så blir de fleste fornøyd, og vi får en fin sommer.
  God og trivelig bobil/ campingsommer til alle.

 12. Jeg kjøper meg ikke inn på campingplass å betaler dyrt bare for å sove hvis jeg er på gjennomreise mellom a og b. Men skal jeg være noen dager trives jeg godt på campingplass, men pris avgjør hvilken. Blir fort dyrt hvis man hele sesongen skal betale flere hundre kroner hver eneste dag man er på tur. Helt uavhengig om bobilen koster en halv eller en hel million kroner. Du kan ikke se på bilen om min pengepung er full eller ikke.

 13. Står mye på campingplasser og trivest med det … bruker ikke serviceanlegget da jeg har alt i bilen … økende prissyting i de senere år fra folk som bare kjører i feriene/helgene … jeg har bodd i bobil siden 2014 og syter ikke om pris … selv ikke her i Kroatia der jeg er nå 😀

 14. Flott artikkel, men jeg er yrkessjåfør i tillegg til bobil og campingvogn entusiast. Det må jo være mulig å la være å stå på plassa der det er døgnhvile plasser for lastebiler. Ellers ha god ferie

  • Bobil eiger bruker også tømme fasilitet og vann på campingplass, også ofte strømm har eg sett.
   Campingvogner bør også få stå på bobilparkering. Det er ofte bobil er like lang som bil og vogn, og campingvogn førere manøvrer og parkerer like bra som manger bobilførere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *