Kommentar: I år må det bli norgesferie

I år blir det norgesferie. Trolig. Slik det ser ut nå, er det ingen selvfølge at vi skal kunne reise fritt rundt i hele landet. Håper du fortsatt på utenlandsferie? Glem det. Vi skal være glade om det ikke blir hjemmeferie.

I år blir det Norgesferie. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Den som fortsatt drømmer om utenlandske reisemål i sommer bør glemme det like godt først som sist. Det blir neppe mulig. I år skal vi være glade om det ikke blir nødvendig med hjemmeferie.

Når det er sagt så regner vi med at norgesferie er innenfor det som blir mulig i år. Om det ikke blir en uheldig utvikling av virusspredningen kan vi regne med at myndighetene vil løsne på reiserådene. Men om det skjer i morgen, om en uke eller om en måned, vet neppe noen.

For selv om hytteforbudet blir opphevet 20. april så gjelder fortsatt myndighetenes anmodning om å unngå fritidsreiser. Det er grunn til å minne om at vi fikk hytteforbudet fordi hyttefolket ikke greide å forholde seg til beskjeden om at fritidsreiser ikke var ok.

At hytteforbudet nå oppheves endrer ikke på oppfordringen om å unngå fritidsreiser. Det eneste som endrer seg 20. april er at det ikke lenger er straffbart å ikke følge myndighetenes oppfordring.

For bobil har det aldri vært noe forbud mot å reise på tur. Det var ikke nødvendig, ganske enkelt fordi bobilfolket holdt seg hjemme og respekterte oppfordringen om å unngå fritidsreiser.

Bobilfolk har fulgt myndighetenes råd så langt, mener redaktør Knut Randem. Foto: Ellen Randem.

Det som kludret det hele litt til var at hytter i egen kommune ble unntatt fra hytteforbudet. Så spredde det seg en oppfatning om at fritidsreiser i egen kommune var ok.

I sosiale medier førte dette til mange konflikter mellom de som tenkte at en bobiltur i egen kommune var ok og de som mente at det ikke var ok. Vi merket det selv da vi publiserte en artikkel om en forhandlerkjede som anbefalte påsketur i egen kommune. Vi har aldri fått så mye kjeft. Noen mente vi skulle sensurert at dette skjedde. Noen leste bare overskriften og trodde det var vår mening. Kommentarene var mange.

Vi må nesten si at det var litt fornøyelig å registrere gjennom påsken at enkelte av de som ropte høyest la ut bilder fra egen påsketur i bobilen og likte og kom med hyggelige kommentarer i sosiale medier om andres påsketur. Det er ikke lett det der med liv og lære…

Helseminister Bent Høie bidro til forvirringen da han 7. april sa at vi skulle unngå reiser utenfor egen bo- og arbeidsregion. Hva betyr det? Er det greit innenfor?
Vi prøvde å få en oppklaring fra departementet, men ble avvist av byråkratene. Fredag gjentok han det samme overfor Aftenposten. Vi ba igjen om en avklaring, men byråkratene tviholder på oppfordringen om at vi ikke skal reise på fritidsreiser i det hele tatt.

Vi regner med at myndighetene om kort tid vil løsne litt på sin anbefaling om fritidsreiser. Hvordan de vil gjøre det vet vi ikke, men helseminister Høie bør raskt si klart og tydelig at det er greit med fritidsreiser i egen bo- og arbeidsregion. Så får ytterligere lettelser komme når det er mulig. Helsedepartementet kan ikke ha to meninger.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

  5 comments for “Kommentar: I år må det bli norgesferie

 1. I Flekkefjord er og har det vært ok å overnatte i hytte og båt, men bobilparkeringen er fortsatt stengt. Forstå det den som kan

  • Tragisk , vi må kunne få bruke bobilen i samme kommune. Og at vi må få dra rundt i norge i sommer. Så må alle være flinke med å bruke toalett og dusj i bilen, det gjør vi alltid og fungerer utmerket. De er da tross alt bygd for å brukes. Også være nøye med å holde det rent etter oss når vi tømmer toalett. Også får vi være flinke med vask,hosting i albuen, og ikke klabbe på alt og alle. Detta kan bli en flott sommer alike vel. 😁

 2. Det positive i disse surrealistiske tider er at nå frem til 30.06 er det kraftig reduksjon i forskuddsbetalingen på ferge, som man må ha for å oppnå 50% rabatt på ferge med Autopassferge betaling.
  Så har man bobil over 8m eller under 8m, men blir over 8m med sykler bak, slipper man nå unna med 4800kr. istedet for 14600kr. i forskuddsbetaling.
  Gikk selv inn på Autopassferge og opprettet avtale og fikk til sendt regning og det tok bare et par minutter. Bobiler under 3,5t må ha Autopass avtale, de over 3,5t har det vel allerede for å få lav takst i bomstasjonene. Så brikken til min bil kom opp når jeg registrerte meg og bare å «hukke» av og godkjenne.
  Dette er en mulighet jeg anbefaler alle bobilbrukere å gjøre, for bobiler under 8m er det 1200kr i forskuddsbetaling nå, istedet for 3600kr.
  Fergebilletten til Danmark kostet omtrent det samme for min del og om Eurokursen blir som nå til sommeren, får man mye for kronene i Norge og ikke tvil om at Norge er et fantastisk ferieland.

 3. Kan dere forklare meg hva Tor mener når han snakker om euro og ferje priser for sin del. Hva har det med autopass på ferger og gjøre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *