Kommentar: Norge i svart-hvitt

Da regjeringen 12. mars og de følgende dagene innførte en rekke tiltak for å begrense spredningen av Covid-19 var beskjeden klar og tydelig. Vask deg godt på hendene, hold avstand og unngå unødvendige reiser. Så kom unntakene og forvirringen.

Det er lov å drømme om framtidige bobilturer. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

En uke senere fikk vi et forbud mot bruk av hytter. Hensikten med forskriften var ikke smittefaglig begrunnet, men ble innført for å ikke overbelaste typiske hyttekommuner og deres helsetilbud. De er ikke skalert for virusituasjonen. Så langt var alt klart og tydelig.

Regjeringen har flere ganger påpekt at dette var en avgjørelse de tok av kapasitetsgrunner. Derfor ga de unntak for bruk av fritidseiendommer i hjemkommunen. Da startet forvirringen for andre «fritidseiendommer».

Mens vi her i redaksjonen umiddelbart tok det for gitt at hytter på hjul skulle følge de samme reglene som ble gitt i «hytteforskriften», var realiteten en annen. Regjeringen presiserte at spørsmål om campingplasser og bobilplasser kan holde åpent for gjester er en kommunal avgjørelse. Dermed var det igjen duket for forvirring og kanskje en dose misunnelse?

Med unntaket for hyttebesøk i egen kommune har det også bredd seg en oppfatning blant mange om at fritidsreiser er greit i egen kommune så lenge vi vasker hendene, holder avstand og ellers unngår situasjoner som kan spre smitte.

Det var nok også det Ferda tenkte da de sendte ut en pressemelding om fordelene med å ta påskeferien i bobil i egen kommune. Bobilverden.no publiserte en artikkel med innhold fra denne pressemeldingen og fikk en Facebook-diskusjon vi sjelden ser maken til. Norge var i svart-hvitt.

Også Ferda ble overrasket over responsen og de harde reaksjonene. Overfor redaksjonen har de forsikret at de mente dette som en hyggelig melding i en vanskelig tid og ikke som et forsøk på å undergrave det myndighetene har bestemt.

Vi har ingen grunn til å tvile på det. Bobilforhandlere og verksteder har lov til å holde åpent. Der tenkes det nytt i en tid hvor mange kunder holder seg unna.

Vi har fått utsatte frister for både piggdekk (i sør) og EU-kontroll, men blir samtidig oppfordret til å gjøre det nå dersom det er mulig. Det er også solgte bobiler som skal utleveres, bobiler som skal repareres og utstyr som skal kjøpes inn. Dette er det ingen forbud mot så lenge man tar sine forholdsregler.

Da er det deprimerende å høre at folk som er på vei til eller fra slike legitime gjøremål blir vist fingeren eller hyttet neven etter. Det viser at den svart-hvitt-debatten som har gått i sosiale medier også påvirker andre enn bobilfolket. Dette er forkastelige reaksjoner.

For de som bruker bobil i jobb eller bor fast i bobil er situasjonen ekstra vanskelig. Vi synes oppriktig synd på dem slik situasjonen er nå.

Når det gjelder fritidsreiser i egen kommune så har Bobilverden.no bedt Helse- og omsorgsdepartementet oppklare om det er noen forskjell på fritidsreiser til hytte i egen kommune og fritidsreiser med bobil i egen kommune.

Kommunikasjonsavdelingen i departementet svarte med å lenke til informasjon som ikke er oppklarende. De har heller ikke kapasitet til å gå nærmere inn på vårt spørsmål. Sier de.

I mange kommuner er det sikkert gode muligheter for å ta seg en bobiltur i påsken uten å komme tett på andre. Selv bor vi i en kommune der det er umulig. Det må vi tåle.

Redaktør Knut Randem i Bobilverden.no mener regjeringen er utydelig om fritidsreiser i egen kommune. Det skaper forvirring. Foto: Ellen Randem.

Statsminister Erna Solberg sa på den daglige pressekonferansen i går at vi måtte få oss frisk luft, men la til: «I Bergen har vi syv fjell. Det er ikke nødvendig at alle går opp på det samme».

Litt senere på kvelden deltok helse- og omsorgsminister Bent Høie i Debatten på NRK1. Der fikk han spørsmål om det var greit å reise til en campingplass i en annen kommune. Spørsmålet var vinklet på campingvogn på fast plass, men Høie inkluderte bobiler i svaret.
Det er ikke forbudt å besøke campingplasser, som kommunene ikke har stengt. Den overordnede anbefalingen er likevel å unngå så mye reising som mulig, sa Høie.

Om et par dager er vi selv ute av to ukers isolasjon. Da skal vi reise til forhandleren og hente en ny bobil. Den blir parkert i hagen. Påsken bruker vi til å flytte inn i bobilen og gjøre oss ekstra godt kjent med alle funksjoner.

Inntil departementet kan klargjøre vil vi for egen del holde oss hjemme. Fritidsreiser skal unngås – med unntak til hytter i egen kommune. Uansett hvor inkonsekvent vi mener det er.

Vi skal ikke sette oss på vår høye hest og si at dette skal gjelde alle. Vi som bor tett på mye folk og ikke har noen mulighet til å ta en uforstyrret tur i egen kommune må tåle flere restriksjoner enn andre. Vi må holde oss hjemme. Men vi har ingen rett til å fordømme de som bor i en kommune der de kan ta en tur til et uforstyrret vann og samtidig følge smittevernregel nummer en: Hold avstand!

Norge er ikke svart-hvitt, men full av gråtoner. Og fine farger.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *