Kommentar: Ikke fortell det til noen!

Hvorfor blir så mange steder for fricamping stengt? Vi har nok skylden selv når vi deler våre favoritter med hele verden.

Gleden ved fricamping er å finne et egnet sted – helt for seg selv. Foto: Knut Randem.

På samme måte som campingplasser og bobilplasser fyller ulike behov, er også fricamping en viktig del av bobillivet. Mens det er mange oversikter og greit å dele erfaringer om campingplasser og bobilplasser, er det umulig å lage gode oversikter over fricamping. Heldigvis! Vi bør heller ikke prøve å lage dem.

Den rutinerte fricamperen har et våkent øye for mulighetene som finnes. Ser dem og bruker dem med sunn fornuft. Det er utrolig mange muligheter for den som ser seg om, men det er også mange feller å gå i.

Skal vi beholde den unike muligheten for fricamping i Norge må vi være hensynsfulle og ikke blokkere for andres bruk. Vi har sett tilfeller der parkeringsplasser for badeplasser har blitt fylt med bobiler til fortrengelse for andre. Det kunne kanskje vært plass til et par bobiler uten at noen ville reagert, men når det blir trangt om plassen for andre, kan vi være sikre på at stedet snart blir skiltet med forbud for bobiler.

Vi deler villig fine plasser med hverandre. Hurra, bare kom. Her er det så fint og plass til mange flere. Så er det noen som registrerer plassen i en app så hele verden kan finne fram. Og det gjør de. Når resultatet blir fullt opp med bobiler fra hele Europa, er det for sent. Skaden har allerede skjedd.

Det finnes mange plasser som sikkert kunne hatt besøk av en bobil en natt eller tre i uka. Men når det blir for mange av oss, kan det bli for mye for eieren, for naboene og for de som slett ikke liker bobiler i sin alminnelighet.

Et skilt kommer opp eller en stein blir plassert foran innkjøringen. Og vi sutrer over at vi utestenges fra nok en fin plass. Men vi er selv å skylde. Enten fordi vi ikke evner å se når det er for mange bobiler på en plass eller at vi deler informasjon om plassene uhemmet og bidrar til å fylle dem.

I Norge skiller ikke lovverket mellom camping og parkering slik det gjøres i noen andre land. Her blir spørsmålet hvordan andre oppfatter vår aktivitet avgjørende. Bord, stoler og grill utenfor bobilen passer ikke alle steder.

Ja, vi vet at noen fricamper kun fordi det er gratis. De er mer opptatt av at det er gratis enn å ta normale hensyn slik en ekte fricamper ville gjort: Kjøre videre om det står for mange bobiler på stedet.

Hensikten med fricamping må da være å komme bort fra andre? Det blir umulig om alle gode plasser for fricamping deles flittig og føres opp i drøssevis av app-er.

Skal vi unngå å ødelegge for oss selv i framtiden, bør vi gjøre som det står i overskriften.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Les også: Ingen forskjell på parkering og camping
Les også: Fricamping, villcamping eller parkering

Gratis nyhetsbrev fra Bobilverden.no. Bestill det her.

Del dette med andre:

  23 comments for “Kommentar: Ikke fortell det til noen!

  1. Det mest fornuftige innlegg jeg har lest på lenge. Som om jeg skulle ha skrevet det selv🥹😁 La være å legge ut bilder av en plass du vil bevare som fricamp i fremtiden også. 🌞🚐🥹

    • Gode synspunkter, som bør spredes også udenfor Norge.
      For mig at se, er det de samme udfordringer der stigende kommer i flere lande i Europa. Jeg tænker, at en del af løsningen kunne være, at de forskellige app på en eller anden måde kunne drages til ansvar overfor urigtige og vildledende oplysninger / annpncer om steder. Det ser jeg som et stort problem i forlægelsen af, at mange deler egne opdagede ny steder.
      Godt skrevet og lad gerne budskabet blive oversat og delt ud i de besøgenes hjemlande. Det kan måske dermed også gøre gavn i andre lande. Ture med autocamper / bobil / autosleeper er frihed, men skal ske med STOR omtanke og hensyn til naturen og andre – især de lokale.
      En hilsen fra Danmark.

    • Helt enig. Det er nok Tyskere og Nederlendere som sprer info via appen Campercontact. Jeg har spurt flere utlendiger om hvordan de finner fram til alle slike gjemte plasser.
      Svaret er campercontact.

      • Dessverre ser vi svært mange utenlandske campere, disse camper langs hovedveiene og sideveiene her i Lofoten. I går gikk 1 av dem ut i vernet området å pissa og dreit, ennå de har toalett i bilen. Inne på gimsøya er det forbudt å campe langs veiene og inne i marka da det er vernet området. Men utenlandske turister gir sæ fan i dette. Politi og statens vegvesen har i fjor stengt flere stoppeplasser langs veiene som er kun beregnet på kort stop. Fordi Turister gir fan i skilting og camper. Dette vil Dessverre medføre begrensninger hvor lokale guider og aktører kan utføre sitt arbeid for turister som betaler for turer.

      • Die App park4night ist bei den Deutschen auch sehr beliebt.

        Park4night-appen er også veldig populær blant tyskere.

    • nicht alle sind gleich auch nicht alle Deutschen sind gleich.
      Wir verabscheuen das Verhalten aller möchtegern Camper die sich einmal ein Wohnmobil ausleihen und meinen jetzt gehört ihnen die ganze Welt und sie können tun und lassen was sie wollen.
      Ein wahrer Camper sollte sich zu verhalten wissen und kennt die Regeln die auch akzeptiert werden sollen.
      Man sollte als wahrer Camper andere die denken das sie Camper sind auch einfach persönlich ansprechen und auf ihr Fehlverhalten hinweisen

  2. Dette er akkurat hva jeg har kommentert tidligere. Vi har opplevd at plasser som tidligere har vært tilgjengelig for et par tre biler plutselig er invadert og okkupert av 8-10 biler av utenlandsk opprinnelse, – stort sett tyske. Vi har pratet med grunneiere som forteller at de finner “avfallsplasser” i umiddelbar nærhet, og hvor avfallet er av utenlandsk opprinnelse, – ja nemlig – stort sett tysk.
    Det er så ille at om en ikke skulle finne en bortgjemt plass selv, er det bare å henge seg på en tysk bobil, – de har full kontroll på alt som er av bortgjemte plasser. Gudene vet hvordan, men de er der. I hopetall.
    Jeg er lei – gleden med et fritt og trivelig bobilliv er i ferd med å forsvinne. Vi er invadert, og vi kan ikke gjøre så mye med det. La oss håpe at det blir lest av de det vedgår, at det gir et signal om at nok er nok. Bare på de siste to-tre årene er så utrolig mye ødelagt av disse hordene med fremmede bobiler som ikke vet å ta tilbørlig hensyn – og omtrent alle er fra Tyskland. Forstår de ikke selv at når det eneste de ser på alle små tilgjengelige plasser og langs veiene stort sett er en evig kø av egne landsmenn, så er det fullstendig ødeleggende for alle andre? Dersom det skulle være slik at det er det de vil, nemlig se egne landsmenn, – ja, da kan de vel heller feriere i eget land! Jeg, og mange jeg har pratet med er mildt sagt forbannet, men føler seg fullstendig hjelpeløse. Er det slik vi skal ha det i framtiden? Jeg vurderer å gi opp bobillivet. Dessverre.

    • Hvis det er slik, så bør det vel heller publiseres i tyske bøker, tidsskrifter, apper osv. Vet av personlig erfaring at allerede for 50 år siden hadde tyskerne bøker over hvor de kunne finne smykkesteiner i Norge, noe som ikke fantes på norsk! Min far samlet stein, lagde smykker. Han leste mye tyske bøker.

  3. Hvis det er slik, så bør det vel heller publiseres i tyske bøker, tidsskrifter, apper osv. Vet av personlig erfaring at allerede for 50 år siden hadde tyskerne bøker over hvor de kunne finne smykkesteiner i Norge, noe som ikke fantes på norsk! Min far samlet stein, lagde smykker. Han leste mye tyske bøker.

  4. Sie sprechen uns aus der Seele! Es sollte doch möglich sein, diese wunderschönen Orte in diesem faszinierenden Land so zu verlassen wie man sie betrat und auch nicht mit der ganzen Welt zu teilen. Mein Grundgedanke dazu ist die entsprechende fehlende Kinderstube. Aber es ist auch eine allgemeine Verrohung der Gesellschaft zu bemerken. Wir sind Deutsche und reisen demnächst zum dritten Mal in Folge in dieses wunderschöne Land, nutzen Stellplätze und stehen auch ab und an frei. Zumindest für uns ist es eine Selbstverständlichkeit, sich an alle Regeln zu halten und Plätze in einer App zu teilen ist ein NoGo. Trotzdem tut es weh, die Kommentare zu lesen, aber leider ist es wohl so…..

  5. Helt enig at “ikke fortell det til noen” er noe som nesten tvinger seg frem nå. Det bør vi bobilister gjøre, så det ikke kommer fremtidige skilt eller fysiske hindringer. For det er nå nok av Apper og bøker som reklamerer for slike plasser og gjør at slike begrensinger kommer mer og mer.

    Jeg har til og med observert at i kommentarfeltet på Apper står det at skiltet på på stedet trenger man ikke å bry seg om, fordi det er ikke kontroll.

    Mange bobilister skjønner heller ikke når det er fult som det nevnes, det være seg både på fricampeplasser og bobilplasser. Er de oppmerkede eller avsatte plassene fulle, benyttes alternative steder på stedet og det blir problemer, både kort og langsiktig. Her burde vi også bli flinkere til å si fra til slike bobilister som faktisk vil ødelegge/skjemme ut alle bobilister. Vi bør i hvert fall ikke bli/være en slik bobilist selv.

    Synes også de utenlandske bobilistene får urettmessig mye skyld, det er en del norske bobilister som må være med å dele det ansvaret. Utrykket “kan du skylde på noen er problemet løst” fungerer ikke alltid, for det er en hel turistgruppe som blir skadelidende.

    En annen ting som også kan være medvirkende til at utenlandske bobiler ikke er så mange på organiserte bobilparkeringer er at de rett og slett ikke får betalt. På vår Pinsetur måtte ikke mindre enn 5 forskjellige for oss nye elektroniske betalingsformer i bruk, så det er ikke bare Vips utenlandske bobilturister kan bruke. Vi observerte flere utenlanske bobiler som bare kjørte vidre p.g.a. betalingssystemet.

    Så ikke bare fricampingsmulighetene er presset, men også bruk av bobilplasser begrenses med betalingssystem som er komplisert. Flere av stedene hadde også utsjekk og innsjekk tid kl. 12. En bobilplass hadde utsjekk kl. 16.00 så reiste man fra plassen 08.00 og ikke gikk inn på Appen og gjorde plassen grønn var det ingen som kunne benytte plassen før 16.00

    Dette siste var en liten avsporing fra artikkelen, men helt klart også et moment som gjør at friheten med bobil blir mer og mer begrenset for oss og kanskje kan være enda en årsak til mer fricamping, sammen med at antall bobiler har økt.

    Så la oss være hensynsfulle og ikke bare tenke på seg selv i nuet, men hele turistgruppen.

  6. – og samtidig ser man at Vegvesenet stenger for alle mulige, og naturlige parkeringsmuligheter langs veiene. Der man tidligere kunne kjøre ut og parkere for en kort stopp, eller en tur i fjæra, blir det nå gravd ut grøfter, eller satt opp rekkverk. ALLE skal tydeligvis forhindres i å stoppe utenfor bestemte plasser. Det gjelder alle biler.
    Er det for «Trafikksikkerheten»? «Forsøpling»? Neppe! Det finns ingen logikk i plassering av rekkverk og fjerning av mulige utkjøringer.

  7. Jeg var så uheldig å legge ut bilder i Google maps fra et nydelig sted. Inntil grunneier ringte meg og ba meg slette bildene. Fordi de ble nedrent av turister helt i husveggen, fordi de hadde sett bildene. Så det er ikke alltid så lurt å legge ut skrytebilder med stedsangivelse.

  8. Dette er et synspunkt jeg har hatt mange år, men aldri turt å tilkjennegi av frykt for å bli stemplet som en egoist.Med det antall bobiler som er ute på veien i dag, er det en dyd av nødvendighet å holde tett om idylliske villcampingsteder, ellers graver vi vår egen grav.
    Kommer man til et egnet sted for villcamping der det fra før av står mange biler, så kjør for all del videre så man ikke risikerer at dette stedet blir avstengt neste gang man kommer forbi.

  9. Jeg har sett på to av de appene som brukes mye av spesielt tyskere og nederlendere, – Campercontact og Park4night, og det var et sørgelig syn. Her står omtalt plasser som nå enten allerede er skiltet med bobiler forbudt, eller som i nær framtid vil bli skiltet med bobiler forbudt, eller på annen måte bli stengt og gjort utilgjengelige som følge av massiv invasjon av utenlandske bobiler. Har akkurat vært på tur vestover, og flere, både grunneiere og kommunalt tilsatt personell kan fortelle hva som skjer med plassene som jeg ved selvsyn kunne se var fullsatt med bobiler. Flere vil bli stengt. Søppelproblematikken og problem med menneske- og dyreavføring (spesielt fra hunder) er enkelte plasser så stort at de ser seg nødt til å stenge adkomst. Enkelte invaderer beitemark og åker! Og til alt overmål hevder de at Allemannsretten gir dem rett til å gjøre det! Når en bonde ber et utenlandsk par i bobil som har campet i flere dager på hans eiendom uten tillatelse om å reise videre får han døra lukket rett i fjeset! Når jeg selv kommer til en organisert bobilplass hvor man må betale, opplever å bli jaget av to tyskere som holder av plass til noen venner som skal komme senere!! Da er grensen for akseptabel oppførsel overskredet med stor margin. Jeg har flere stygge episoder tilsvarende disse fortalt av andre, men vil ikke gjøre dem kjent. Det blir for negativt i forhold til en spesiell nasjon. Er det rart flere og flere en snakker med er regelrett forbannet?
    Nå må bobilfolk som ikke klarer å oppføre seg ta til vettet! Dette må gjøres kjent – spesielt nedover i Europa, for det er derfra de verste synderne kommer. De som ikke klarer å innordne seg må forstå at de er rett og slett ikke velkommen.
    Når vi forlater en plass skal det ikke synes mer enn hjulspor, – og forøvrig skal plassen helst være renere enn da vi kom.
    Og om en finner en perle av en plass som ikke allerede er invadert, så hold for pokker kjeft om det! Bevar det som et godt minne, så kan du komme tilbake senere.
    Legg det inn skryteappene Campercontact eller Park4night – ja så er plassen okkupert før du får snudd deg, og ganske snart stengt.
    God sommer.

  10. Tyskere og nederlendere er ikke verre enn Norske Campingegoister uten skamvett.
    hele hurven driter i all slags skilt og eneste de forstår er en kjetting over veien.
    dette kommer ikke til å bli bedre før fricamping er forbudt.
    fortsetter det slik burde fricamping bli forbudt med bobil å campingvogn.
    dette burde vært unødvendig men frekkheten bare øker på så det er nødvendig i aller høyeste grad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *